Τον κώδωνα του κινδύνου για το ύψος του δημόσιου χρέους στις χώρες της Ε.Ε., ως απόρροια των έκτακτων αναγκών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έκρουσε το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (European Fiscal Board – EFB).
Μεταξύ άλλων, ο συμβουλευτικός φορέας της Κομισιόν κάλεσε την Ε.Ε. να προχωρήσει σε εκ βάθρων αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων, προτού αυτοί τεθούν εκ νέου σε εφαρμογή, καθώς τα υπάρχοντα χρέη των χωρών – μελών είναι κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με τα απαιτούμενα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Βρυξέλλες έχουν «παγώσει» για το 2020 -πιθανώς και για το 2021- τους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι προβλέπουν ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος έως 60% του ΑΕΠ.
Η αναστολή ισχύος αποφασίστηκε, σε μια προσπάθεια των κρατών-μελών να χρηματοδοτήσουν εκτεταμένα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης, προκειμένου οι εθνικές οικονομίες να εισέλθουν άμεσα σε τροχιά ανάκαμψης από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.
«Η ξαφνική και σημαντική επιδείνωση των δημοσιονομικών έχει εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα για την αρτιότητα των δημοσιονομικών κανόνων. Θα πρέπει να ευθυγραμμίσουμε τους κανόνες με ένα εντελώς νέο, πολύ πιο δύσκολο τοπίο στην Ε.Ε.» επισημάνθηκε στην έκθεση της EFB.
«Το να καθορίσουμε την κατεύθυνση, προς την οποία οι κανόνες πρέπει να τροποποιηθούν, προφανώς αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία, αλλά είναι κάτι που δεν μπορεί να περιμένει» ανέφερε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Νίελς Τίγκεσεν.
Στο ίδιο μήκος κύματος, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., Πάολο Τζεντιλόνι, επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει τον ρόλο των δημοσιονομικών κανόνων και να βρει τρόπους για το πώς να βελτιώσει τον τομέα των δημόσιων επενδύσεων.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να προβαίνουν σε συνεχείς εκδόσεις νέων ομολόγων, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα στήριξης, το δημόσιο χρέος στη Γηραιά Ήπειρο εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα προσεγγίσει το 100%, παραβιάζοντας κάθε δημοσιονομικό κανόνα.