Τον Μάιο του 2021 σχεδιάζεται να διεξαχθούν οι πρώτες πανελλήνιες εξετάσεις για τους αλλοδαπούς που επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.
Μετά την ψήφιση της νέας νομοθεσίας από τη Βουλή αργά το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης, το υπουργείο Εσωτερικών, και ειδικότερα η νέα Γενική Διεύθυνση Ιθαγένειας που συστάθηκε, σχεδιάζει να προχωρήσει μέσα στον Οκτώβριο στη διαδικασία συγκρότησης των δύο απαραίτητων επιτροπών για την εφαρμογή του νόμου «Τροποποίηση κώδικα ελληνικής ιθαγένειας και άλλες διατάξεις». Πρόκειται για την επιστημονική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από 7 άτομα, εκ των οποίων το 80% θα είναι εν ενεργεία πανεπιστημιακοί, οι οποίοι και θα προχωρήσουν στη σύνταξη των 300 ερωτήσεων που αφορούν την Ιστορία και τη Γεωγραφία και τις 100 που αφορούν κείμενα και ασκήσεις Γλώσσας, ώστε να δημιουργηθεί η τράπεζα θεμάτων. Τα θέματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών. Παράλληλα θα συγκροτηθεί και η οργανωτική επιτροπή, η οποία θα έχει 11 μέλη, υπεύθυνα για την διοργάνωση και τη διενέργεια
των εξετάσεων.
Βασικός στόχος όσων προβλέπει η νέα νομοθεσία είναι η επίσπευση των διαδικασιών αλλά και η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια. Ενδεικτικά αυτή τη στιγμή στην ΙΑ΄ Περιφερειακή Διεύθυνση Ιθαγένειας πραγματοποιούνται συνεντεύξεις για όσους έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα το 2015-2016. Πολύ χρονοβόρες είναι και οι διαδικασίες πολιτογράφησης για τα παιδιά δεύτερης γενιάς, παιδιά δηλαδή που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς ή ήρθαν μικρά και παρακολούθησαν σχολείο στην Ελλάδα. Υπάρχουν παιδιά που υπέβαλαν αίτημα για απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας το 2017 και ακόμα δεν έχει εξεταστεί η υπόθεσή τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. «Η ενσωμάτωση αυτών των παιδιών είναι πολύ μεγάλη και, εφόσον το επιθυμούν, θα πρέπει να μπορούν σύντομα να πάρουν ιθαγένεια», τονίζει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας Αθανάσιος Μπαλέρμπας.
Προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τα παιδιά 2ης γενιάς, προβλέπεται στον νέο νόμο η ίδρυση δύο Θεματικών Περιφερειακών Διευθύνσεων σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Ηδη, υπάρχουν 30.000 εκκρεμείς προς εξέταση αιτήσεις απόκτησης ιθαγένειας. Σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών, θα πραγματοποιηθούν οι συνεντεύξεις που έχουν προγραμματιστεί έως ότου ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου συστήματος, ενώ όσοι δεν προλάβουν θα μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις.
https://www.kathimerini.gr/society/561111490/ton-maio-oi-exetaseis-gia-tin-elliniki-ithageneia/