Ρευστότητα ύψους 39 δισ. ευρώ είχαν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από το ευρωσύστημα έως το τέλος του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ στο τέλος Σεπτεμβρίου έφθασε τα 38,9 δισ. ευρώ από 12,3 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο. Στις αρχές του έτους, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ δεν ξεπερνούσε τα 9 δισ. ευρώ.
Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τα έκτακτα μέτρα που εφήρμοσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Μάρτιο, στα οποία περιλαμβάνεται η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και η χορήγηση ρευστότητας προς τα πιστωτικά ιδρύματα με αρνητικό επιτόκιο, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα άντλησαν από την ΕΚΤ περίπου 26,6 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μέσω καταθέσεων αυξήθηκε κατά 6,8 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους έως και το τέλος Αυγούστου το ύψος των καταθέσεων που διατηρούν στις ελληνικές τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξήθηκε κατά περίπου 8,8 δισ. ευρώ και ανήλθε στα 151,9 δισ. ευρώ.
Η άνοδος της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος συνέβαλε και στην ενίσχυση της ρευστότητας προς την οικονομία και κυρίως προς τις επιχειρήσεις, αξιοποιώντας και τα εργαλεία που έχουν επιστρατευθεί από τις εμπορικές τράπεζες και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ). Τα δάνεια που έχουν εκταμιευθεί μέχρι σήμερα μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας ανέρχονται σε 5,3 δισ. ευρώ. Η στήριξη της ΕΑΤ παρέχεται από την α΄ φάση του ΤΕΠΙΧ II, μέσω του οποίου οι τράπεζες έχουν χορηγήσει μέχρι σήμερα δάνεια 1,8 δισ. ευρώ, και από την α΄ φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, μέσω του οποίου έχουν δοθεί δάνεια 3,5 δισ. ευρώ.
Στη στήριξη που προσφέρουν οι τράπεζες, ανοίγοντας την κάνουλα της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις για κεφάλαια κίνησης μέσω των εγγυοδοτικών προγραμμάτων, οφείλεται και η αύξηση του ρυθμού της πιστωτικής επέκτασης που στο τέλος Αυγούστου αυξήθηκε στο 6,5%.
Ωφελημένοι είναι όλοι οι βασικοί κλάδοι της οικονομίας και συγκεκριμένα η βιομηχανία, προς την οποία ο ρυθμός χρηματοδότησης διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 8,9%, το εμπόριο, η χρηματοδότηση του οποίου ενισχύθηκε με ρυθμό 8,1%, ενώ ισχυρή ώθηση υπήρξε στη χρηματοδότηση του κλάδου του τουρισμού, που ενισχύθηκε με ρυθμό 9,8%.
Ο κλάδος των αποθηκεύσεων και των μεταφορών (πλην ναυτιλίας) ενισχύθηκε με ρυθμό χρηματοδότησης 18,6% τον Αύγουστο, του ηλεκτρισμού και ύδρευσης με 3,6%, ενώ κατά 18,4% αυξήθηκε η χρηματοδότηση και των λοιπών κλάδων της οικονομίας.
Αντιθέτως, πτωτικά διαμορφώθηκε η χρηματοδότηση του κλάδου των κατασκευών, στον οποίο τον Αύγουστο υπήρξε πιστωτική συρρίκνωση κατά -3,1%, ενδεικτικό της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οριακά αρνητικός ήταν και ο ρυθμός χρηματοδότησης της ναυτιλίας. Σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις, ο ρυθμός χρηματοδότησης των νοικοκυριών παρέμεινε τον Αύγουστο αρνητικός στο -2,5%.
https://www.kathimerini.gr/economy/561119254/26-6-dis-stis-trapezes-se-6-mines-apo-tin-ekt/