Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν από το τέλος του έτους τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του RTL.
Παράλληλα, ο Σάρλ Μισέλ χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα σχόλια του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν και γι’ αυτό το λόγο -είπε- απάντησε αμέσως, αναφερόμενος σε ανάρτησή του στο Twitter τις προηγούμενες ημέρες, όπου έγραφε: «Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τον κορωνοϊό, σημείωσε ότι πρόκειται για «μαζικό κύμα» και προσέθεσε ότι «ο ιός δεν έχει εμφανίσει όλα του τα μυστήρια».
Αναφορικά με το εμβόλιο, ο κ. Μισέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι διαθέσιμο πριν από το τέλους του έτους ή αρχές του 2021.
Η αντίδραση της Άγκυρας στο εξώφυλλο του Charlie Hebdo
Κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν σήμερα σκίτσο που σατιρίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της εβδομαδιαίας γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo, κάνοντας λόγο περί «αήθους απόπειρας» από πλευράς της να «διασπείρει πολιτισμικό ρατσισμό και μίσος», κατ’ αυτούς.
Η οργή της τουρκικής κυβέρνησης για το σκίτσο ρίχνει λάδι στη φωτιά που έβαλε στις διπλωματικές σχέσεις της Άγκυρας και του Παρισιού η εκτενής προβολή σκίτσων του Μωάμεθ στη Γαλλία, μετά τη δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί επειδή έδειξε τέτοια σκίτσα σε μαθητές αυτόν τον μήνα.
Μέτρα κατά της Τουρκίας ζητά το Παρίσι
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει μέτρα κατά της Άγκυρας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας, Φρανκ Ριστέρ.
«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία ισχύος με την Τουρκία, για να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντά της και τις ευρωπαϊκές αξίες» ανέφερε ο κ. Ριστέρ.
Προς μετωπική αντιπαράθεση
Στο πλαίσιο αυτό, Γαλλία και Τουρκία οδηγούνται σε μετωπική αντιπαράθεση, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική, εις βάρος τόσο του Γάλλου προέδρου όσο και της Ευρώπης εν γένει.
Στο πλευρό του κ Μακρόν, τάσσονται οι ένας μετά τον άλλον οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ακόμη και μερικοί εξ αυτών που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν «κατηγορηθεί» για ανεκτική αν όχι φιλική στάση έναντι της Αγκυρας.
Τελευταίο παράδειγμα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε που ενώπιον πολλών δημοσιογράφων απευθύνθηκε με σκληρή γλώσσα προς τον Εντογάν, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη μήνυση κατά του ηγέτη της ολλανδικής ακροδεξιάς Χέερτ Βίλντερς με αφορμή το σατιρικό σκίτσο που ανήρτησε ο τελευταίος εναντίον του Τούρκου ηγέτη.