Αποζημιώσεις για θανάσιμο τραυματισμό 21χρονης από ταχύπλοο σκάφος

77

Σημαντικές αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη σε 4 συγγενείς επεδίκασε το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου μετά την άσκηση εφέσεων κατά αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου για υπόθεση θανάσιμου τραυματισμού 21χρονης από ταχύπλοο σκάφος.
Πιο συγκεκριμένα, το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου επεδίκασε συνολικά αποζημιώσεις ύψους 280.000 ευρώ στους γονείς, στον αδελφό και στη γιαγιά της 21χρονης.
Οι συγγενείς της 21χρονης ζήτησαν συγκεκριμένα με αγωγή, που άσκησε ο δικηγόρος κ. Αλέξης Κούγιας, να αποζημιωθούν με το ποσό των 500.000 ευρώ από την ξενοδοχειακή εταιρεία, από τον χειριστή ενός ταχύπλοου σκάφους, που χρησιμοποιείται για τη διενέργεια θαλάσσιων σπορ και από μια ασφαλιστική εταιρεία.
Το δικαστήριο με την απόφασή του αναγνωρίζει την υποχρέωση των εναγόμενων να καταβάλουν εις ολόκληρον, έκαστος, στην δεύτερη, καθώς στο μεταξύ απεβίωσε ο πατέρας της 21χρονης , στον τρίτο το ποσό των 81.000 ευρώ και στην τέταρτη το ποσό των 12.000 ευρώ με το νόμιμο τόκο.
Αναγνωρίζει επίσης την υποχρέωση της ξενοδοχειακής εταιρείας να καταβάλει στους ίδιους τα ποσά των 50.000 ευρώ, 54.000 ευρώ και 8.000 ευρώ, αντίστοιχα.
Επιπλέον, υποχρεώνει την ασφαλιστική εταιρεία του πρώτου εναγομένου να καταβάλει κάθε ποσό, που αυτός θα υποχρεωθεί να καταβάλει στους ενάγοντες μέχρι το ποσό των 300.000 ευρώ με το νόμιμο τόκο και μέχρι την πλήρη εξόφληση.
Το αίτημα της ξενοδοχειακής εταιρείας να υποχρεωθεί η ασφαλιστική εταιρεία να της καταβάλει το ποσό το οποίο λόγω αποζημιώσεως, τόκων και δικαστικών εξόδων ήθελε τυχόν κατά παραδοχή της ανακινούμενης αγωγής να καταβάλει στους ενάγοντες απερρίφθη από το Δικαστήριο. Αν και η ξενοδοχειακή εταιρεία υποστήριζε ότι κατά τον χρόνο του ατυχήματος είχε την προβλεπόμενη ασφαλιστική κάλυψη, το συμβόλαιο δεν περιελάμβανε τον θαλάσσιο χώρο έμπροσθεν του ξενοδοχείου.
Η ίδια υπόθεση έχει απασχολήσει και τα ποινικά δικαστήρια.
Το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου έχει επιβάλει ποινή φυλάκισης 8 μηνών με 3ετή αναστολή, σε έναν 47χρονο κάτοικο Καλυθιών, που τραυμάτισε θανάσιμα με το ταχύπλοο σκάφος στο Φαληράκι, την 21χρονη γυναίκα.

Το δικαστήριο τον έκρινε συγκεκριμένα συνυπαίτιο για την πρόκληση του ατυχήματος και ένοχο ανθρωποκτονίας από αμέλεια, όπως και πρωτοδίκως.
Ο 47χρονος κατηγορήθηκε συγκεκριμένα για το ό,τι την 23η Αυγούστου 2009, όντας υπόχρεος από το επάγγελμά του, ως ιδιοκτήτης-εκμισθωτής και χειριστής θαλασσίων μέσων αναψυχής, σε ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή κατά την έναρξη θαλάσσιου σκι εντός οριοθετημένου διαύλου, από αμέλειά του, τραυμάτισε θανάσιμα την Ευτυχία Γεωργακοπούλου.
Στην θαλάσσια περιοχή του Φαληρακίου και έμπροσθεν του ξενοδοχείου ως χειριστής ταχύπλοου σκάφους οδηγώντας το κι έλκοντας με έναν ημεδαπό, που έκανε σκί, από έλλειψη προσοχής, δεν αντελήφθη την 21χρονη η οποία διενεργούσε υποβρύχια βουτιά με αποτέλεσμα από τα πτερύγια της προπέλας να τραυματιστεί αυτή θανάσιμα, καθώς υπέστη πολλαπλές κακώσεις, από τις οποίες επήλθε ο θάνατός της.
Την ξενοδοχειακή εταιρεία εκπροσωπούν οι δικηγόροι κ.κ. Στράτος Καρίκης και Δήμος Μουτάφης και τον χειριστή του ταχύπλοου ο δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr