Πρόταση για ενιαία φορολόγηση όλων των εισοδημάτων

60

Τολμηρές προτάσεις περιέχει η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη για φορολογία, Ασφαλιστικό, Παιδεία και πρόνοια.

Η μείωση φορολογίας μετά τα πρώτα κλιμάκια, αλλά και η ενιαία κλίμακα φορολογίας, ένας πιο αναλογικός δημόσιος πυλώνας ασφάλισης και ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης είναι από τις τολμηρές προτάσεις του, που όμως δεν σταματούν εκεί.

Το καλό σενάριο, εφόσον εφαρμοστούνοι μεταρρυθμίσεις του σχεδίου προβλέπει να αυξηθεί το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρα ως το 2030 στο 81% του μέσου όρου της Ε.Ε. από το 67% που βρίσκεται σήμερα. Χωρίς τις μεταρρυθμίσεις, εκτιμούν ότι θα αυξηθεί μόνο στο 68%. Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται στο 3,5%. Επίσης προβλέπει μείωση της ανεργίας από το 17% στο 7%.

Τομές ζητούν οι οικονομολόγοι και στη δημοσιονομική πολιτική προτείνοντας να εγκαταλειφθούν οι υψηλοί στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει ενιαία φορολόγηση όλων των εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές, όπως για παράδειγμα από τα ενοίκια. Στην περίπτωση αυτή τα εισοδήματα από τη μίσθωση ακινήτων, την υπεραξία από κέρδη μετοχών ή ομολόγων και τα μερίσματα ενδεχομένως να φορολογηθούν με την βασική κλίμακα φορολόγησης εισοδημάτων (μισθωτών συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών). 

Στη περίπτωση που η κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση για ενιαία φορολογική αντιμετώπισης χωρίς να προχωρήσει σε μείωση φορολογικών συντελεστών θα προκύπτουν σημαντικές επιβαρύνσεις. Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιες αποδοχές από μισθωτή εργασία ύψους 20.000 ευρώ, ο οποίος έχει και εισοδήματα 10.000 ευρώ από ακίνητα θα πληρώσει, με βάση τα όσο ισχύουν σήμερα, το ποσό των 4.600 ευρώ. Για τις 20.000 ευρώ ο φόρος ανέρχεται σε 3,100 ευρώ ενώ για τα εισοδήματα από ενοίκια 1.500 ευρώ. Εάν υιοθετηθεί η πρόταση Πισσαρίδη που προβλέπει τα εισοδήματα αυτά να φορολογηθούν ενιαία, με την κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από εργασία, ο φόρος θα εκτιναχθεί στα 5,900 ευρώ.

Ωστόσο, για τους έχοντες εισοδήματα μόνο από ακίνητα, η ενιαία φορολόγηση των εισοδημάτων θα είναι ευεργετική.

Μείωση Συντελεστών

Ταυτόχρονα, η επιτροπή Πισσαρίδη εισηγείται στην κυβέρνηση τη μείωση των συντελεστών μετά τα πρώτα κλιμάκια. Σημειώνεται ότι το πρώτο φορολογικό κλιμάκιο σήμερα αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, τα οποία φορολογούνται με συντελεστή 9%. Από τις 10.000 ευρώ και πάνω οι συντελεστές αυξάνονται σημαντικά και φτάνουν ανάλογα με το εισόδημα και το 44%.

Η πρόταση αυτή συνδυάζεται και με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία ωστόσο έχει ανασταλεί για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και για τα εισοδήματα του επόμενου έτους. Σε κάθε περίπτωση η μείωση των συντελεστών και η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αναμένεται να τονώσουν σημαντικά τη μεσαία τάξη των μισθωτών που επλήγησαν πολύ την περίοδο της κρίσης.

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/321527/protasi-gia-eniaia-forologisi-olon-ton-eisodimaton