Τι αλλάζει στον ΚΟΚ: Νέοι κανόνες, αυστηρά πρόστιμα – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για ηλεκτρικά πατίνια, skateboards

81

Μαρίνα Ξυπνητού

Πρόστιμα, όριο ηλικίας και αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τα ΣΒΑΚ και τη μικροκινητικότητα, που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, τα Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα (ΕΠΗΟ), δηλαδή ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα (rollers), τροχοσανίδες (skate boards), αυτοεξισορροπούμενα οχήματα, όπως Segway, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες βάσει ταχύτητας.

Με δύο… ταχύτητες

Συγκεκριμένα, σε οχήματα των οποίων η μέγιστη ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 6 χλμ./ώρα, τα οποία θεωρούνται και κυκλοφορούν ως πεζοί και σε οχήματα των οποίων η μέγιστη ταχύτητα υπερβαίνει τα 6 χλμ./ώρα, αλλά δεν υπερβαίνει τα 25 χλμ./ώρα, τα οποία θεωρούνται και κυκλοφορούν ως ποδήλατα.
Για το σύνολο των οχημάτων μικροκινητικότητας ορίζεται ως ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας τα 25 χλμ./ώρα, ενώ απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε οδούς όπου το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των αυτοκίνητων οχημάτων υπερβαίνει τα 50 χλμ./ώρα.

Καμπάνες

Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου ταχύτητας, ο οδηγός τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ και όποιος το θέτει σε κυκλοφορία με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Σε οδηγό ΕΠΗΟ, ο οποίος υπερβαίνει τα 35 χλμ./ώρα το πρόστιμο θα πηγαίνει στα 100 ευρώ και για όποιον το θέτει σε κυκλοφορία στα 200 ευρώ, ενώ όποιος κυκλοφορεί με αντίστοιχο όχημα σε οδούς όπου αναπτύσσονται ταχύτητες άνω των 50χλμ./ώρα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.

Οπως προκύπτει, διατηρείται η «συνοδευόμενη» οδήγηση για παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων. Ετσι, θα πρέπει να συνοδεύονται από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών.
Η χρήση κράνους τόσο για τα ποδήλατα όσο και για τα πατίνια συστήνεται αλλά δεν καθίσταται υποχρεωτική, καθώς όπως επισημαίνεται «οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ συστήνεται να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο». Κατά τη νύκτα, οι οδηγοί των ΕΠΗΟ υποχρεούνται να φορούν αντανακλαστικό εξοπλισμό, ενώ τα πατίνια και τα υπόλοιπα οχήματα μικροκινητικότητας επιβάλλεται να είναι εφοδιασμένα με σύστημα τροχοπέδησης, με ένα λευκό ή κίτρινο φως μπροστά και ένα ερυθρό φως και αντανακλαστικό στοιχείο πίσω, ως και με έναν τουλάχιστον αντανακλαστήρα σε κάθε πλευρά. Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 40 ευρώ.

Παράλληλα, τα ΕΠΗΟ επιβάλλεται να είναι εφοδιασμένα με συσκευή ηχητικής προειδοποίησης, σύστημα πρόωσης που εφαρμόζεται στον οπίσθιο ή στους οπίσθιους τροχούς, εφόσον υφίστανται. Σε ό,τι αφορά τη στάθμευση, προβλέπεται ότι κατ’ εξαίρεση, τα δίτροχα ποδήλατα, μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες χωρίς καλάθι, καθώς και τα ηλεκτρικά πατίνια μπορούν να σταθμεύουν το ένα παράπλευρα με το άλλο σε διπλή σειρά. Σε περίπτωση παράνομης μαζικής απόθεσης ΕΠΗΟ που παραχωρούνται προς χρήση ή ενοικίαση από εταιρίες ενοικίασης ή παραχώρησης προς χρήση στις εταιρίες παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

Επιπλέον, απαγορεύεται οι οδηγοί να φορούν ακουστικά συνδεδεμένα με ηχητικές συσκευές, κ.λπ., καθώς επίσης η χρήση κινητού τηλεφώνου εν κινήσει εάν δεν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.

Αλλαγές ΚΟΚ

Αλλαγές όμως και στον ΚΟΚ περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥΠΟΜΕ, αφού όπως προκύπτει από το άρθρο 25 του νομοσχεδίου επιβάλλεται αφαίρεση άδειας οδήγησης, κυκλοφορίας και πινακίδων για 10 ημέρες επιπλέον του διοικητικού προστίμου στις παραβάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων σε σημάνσεις όπως:

* Ρ8: Κλειστή οδός για όλα τα οχήματα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ.
* Ρ9: Απαγορεύεται η είσοδος σε μηχανοκίνητα οχήματα εκτός των δίτροχων μοτοσικλετών. Διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.
* Ρ13: Απαγορεύεται η είσοδος στα φορτηγά αυτοκίνητα. Διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.
* Ρ26: Απαγορεύεται η οδήγηση οχήματος σε απόσταση μικρότερη των (π.χ. 70) μέτρων από του προηγούμενου. Διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.
* Ρ71: Χώρoς στάθμευσης απoκλειστικά για oχήματα Aτόμων με Aναπηρίες (ΑμεΑ), ύστερα από ειδική άδεια. Διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ.

https://eleftherostypos.gr/ellada/664031-ti-allazei-ston-kok-neoi-kanones-aystira-prostima-ti-problepei-to-nomosxedio-gia-ilektrika-patinia-skateboards/