Παρά τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετώπιζε και πάσχιζε να ξεπεράσει η ελληνική οικονομία πριν από την έλευση του κορονοϊού και την κρίση αξιοπιστίας που είχαν υποστεί πετυχημένες πρωτοβουλίες προσέλκυσης επενδύσεων, όπως η Χρυσή Βίζα, οι ξένοι επενδυτές δεν είχαν πάψει να οργώνουν την αγορά ακινήτων για ευκαιρίες. Κι αυτό διότι είχαν διαβλέψει την ανοδική πορεία της κτηματαγοράς, η οποία, μέχρι να ανακάμψει, διέθετε σε καλές περιοχές με ισχυρή τουριστική κίνηση, όπως το κέντρο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, ακίνητα σε χαμηλή τιμή. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την άνθιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και την ύπαρξη μεγάλου αριθμού κενών και εγκαταλελειμμένων κτιρίων, που είναι δυνατόν να μετασκευαστούν σε σύγχρονα γραφεία ή ξενοδοχεία, προσέλκυε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Αποτέλεσμα; Πολλές ξένες εταιρείες να έχουν επιλέξει το ελληνικό real estate για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους, προσβλέποντας στην εξασφάλιση υπεραξιών. Ορισμένες, όμως, από αυτές βρίσκονταν “κάτω από το ραντάρ” της αγοράς ακινήτων και η δραστηριότητά τους, που έχει “παγώσει” σήμερα λόγω της πανδημίας, παρέμενε, εν πολλοίς, άγνωστη. Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί παίκτες της συγκεκριμένης κατηγορίας;
Κινέζοι…
Το πρόγραμμα της χορήγησης άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών έναντι επενδύσεων ύψους 250.000 ευρώ αποτελούσε ισχυρό “μαγνήτη” κινεζικών εταιρειών που τοποθετούνταν στην ελληνική κτηματαγορά. Ως εκ τούτου, ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία μετανάστευσης (immigration offices) της Κίνας, που έναντι προμήθειας αναλαμβάνουν την προώθηση ελληνικών ακινήτων στην κινεζική αγορά, ανήκε στους Κινέζους επενδυτές της εγχώριας αγοράς ακινήτων. Ο λόγος για την κινεζική Wailian Group, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες μετανάστευσης στην Κίνα, με 300 υπαλλήλους, και δημιούργησε παράρτημα στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια. Αντικείμενο της δραστηριότητας της Wailian ήταν η μετατροπή κτιρίου που έχει αποκτήσει στην οδό Κολοκοτρώνη στην Αθήνα σε επιπλωμένες κατοικίες. Το ακίνητο βρίσκεται σε οικόπεδο περίπου 400 τετραγωνικών μέτρων, με την εταιρεία να έχει αναπτύξει καταστήματα στο ισόγειο και κατοικίες στους έξι ορόφους του ακινήτου. Η εταιρεία έχει πουλήσει τα εν λόγω διαμερίσματα σε Κινέζους επιχειρηματίες που επιθυμούν να αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση σε 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει σε νέα έργα ανάπτυξης, κυρίως λόγω της εκδήλωσης του κορονοϊού.
Η Wailian Group πουλάει σπίτια που βρίσκονται σε χώρες που χορηγούν άδεια διαμονής, με την πελατεία της να είναι σχεδόν αποκλειστικά Ασιάτες. Τι είδους ακίνητα προωθούσε στη χώρα μας; “Πακέτο” τεσσάρων διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας με τιμή πώλησης συνολικού ύψους 250.000 ευρώ, επτά διαμερίσματα αξίας το καθένα 250.000 έως 330.000 ευρώ στην Καλλιθέα, αλλά και κατοικίες στα Νότια Προάστια. Το χαμηλό ζητούμενο ύψος της επένδυσης, η μη υποχρέωση για, έστω ολιγοήμερη, διαμονή του αγοραστή στην Ελλάδα και για πόθεν έσχες αποτελούν, κατά την εταιρεία, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού προγράμματος.
Πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Wailian είναι η Linda He, στην οποία η πόλη Κλίβελαντ του Οχάιο έχει απονείμει βραβείο για τη συνεισφορά της στην ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, καθώς στις ΗΠΑ οι επενδύσεις σε ακίνητα που συνδέονται με το εκεί πρόγραμμα Χρυσής Βίζας θα πρέπει να δημιουργούν έναν ελάχιστο αριθμό θέσεων εργασίας.
Ωστόσο, η εταιρεία έχει περιορίσει τη δραστηριότητά της λόγω κορονοϊού, χωρίς να είναι η μοναδική από τη χώρα του Δράκου. Είναι ενδεικτικό ότι από τις αρχές του 2020 και έως τις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν εκδοθεί μόλις 368 νέες άδειες διαμονής, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ταυτόχρονα, από την έναρξη του σχετικού προγράμματος, 7.903 επενδυτές έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας που παρέχεται, προχωρώντας σε αγορές ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.
Στο τέλος του 2019, που αποτέλεσε έτος-ρεκόρ, ο σχετικός αριθμός είχε ανέλθει σε 7.535 άδειες, έναντι 4.107 αδειών στο τέλος του 2018. Η αδυναμία, όμως, των ενδιαφερόμενων επενδυτών να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, λόγω της πανδημίας και της απόφασης της Κομισιόν για απαγόρευση εισόδου σε πολίτες από χώρες εκτός Ε.Ε. πλην λιγοστών εξαιρέσεων, έχει βάλει στον “πάγο” την εν λόγω αγορά.
…Λιβανέζοι και Τούρκοι
Κεφάλαια στην ελληνική κτηματαγορά έχουν τοποθετήσει και Λιβανέζοι. Ως εκ τούτου, η λιβανέζικων συμφερόντων εταιρεία Towa Investments έχει προχωρήσει στην ανακατασκευή πενταώροφης πολυκατοικίας που βρίσκεται σε οικόπεδο 135 τ.μ., στην οδό Χίου στην Καισαριανή, έχοντας δημιουργήσει πολυτελείς επιπλωμένες κατοικίες. Η Towa Investments, με έδρα την οδό Πλουτάρχου στο Κολωνάκι και διαχειριστή τον Assi Antoine, δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση ακινήτων τα τελευταία χρόνια, διαθέτοντας τα κτίρια επιπλωμένων διαμερισμάτων Muses Residence, The Athens Insider και the Athens Explorer στο Κουκάκι και την περιοχή του Φιλοπάππου. Υπολογίζεται ότι διαχειρίζεται περισσότερα από 50 επιπλωμένα διαμερίσματα που προωθούνται προς ενοικίαση στην ελληνική αγορά μέσω διαδικτυακού ιστοτόπου κρατήσεων. Συναντούσαν ισχυρό ενδιαφέρον πριν από την εκδήλωση της πανδημίας. Να σημειωθεί ότι ο Assi αποτελεί εταίρο στην τεχνική εταιρεία, με έδρα τον Λίβανο, Elite Engineering & Contracting, που ιδρύθηκε το 1982 και εξειδικεύεται σε κτιριακά οικιστικά έργα.