Κάλεσμα προς τους νέους, να γίνουν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της μεταρρύθμισης του Κράτους για αξιοκρατία και προσφορά μέσα από το Δημόσιο, απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, με εκπροσώπους τους και αντικείμενο συζήτησης το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών για την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ.
Τη «φιλοσοφία» του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ και το νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο, ανέπτυξε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης με φοιτητές των τμημάτων Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και του Πάντειου και απόφοιτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
Ο κ. Θεοδωρικάκος δεν παρέλειψε, επίσης, να απευθύνει κάλεσμα προς τους νέους να γίνουν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της μεταρρύθμισης του κράτους για αξιοκρατία και προσφορά μέσα από το Δημόσιο. «Εσείς μπορείτε να κάνετε πράξη τον εκσυγχρονισμό, την αποτελεσματικότητα και το πνεύμα κοινωνικής προσφοράς. Πιστεύω πολύ στη γενιά σας. Ίσως το κάνω, διότι θέλω να πιστεύω στο μέλλον της πατρίδας μου. Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς εσάς» επισήμανε, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της νέας γενιάς.
Όπως εξήγησε, σκοπός της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου είναι το ΑΣΕΠ, πέραν της αντικειμενικότητας που το χαρακτηρίζει στα 25 χρόνια ζωής που μετράει χάρη στο νόμο Πεπονή (2190/1994), να εμπλουτιστεί και με άλλα χαρακτηριστικά, όπως αυτό της αξιοκρατίας. Με τα νέα δεδομένα, το κράτος θα προγραμματίζει τον ετήσιο αριθμό των προσλήψεων και ο τρόπος εισαγωγής στο Δημόσιο θα γίνεται μέσα από εξετάσεις πανελλαδικού τύπου.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εφόσον οι ενδιαφερόμενοι διαθέτουν τα τυπικά προσόντα (π.χ. τίτλοι σπουδών) θα εξετάζονται σε κοινά θέματα, αναλόγως της θέσης που διεκδικούν, αποδεικνύοντας έτσι, εμπράκτως, τις γνώσεις τους. Επίσης, μέσα από τις γραπτές εξετάσεις θα προκύπτει ποιες είναι οι δεξιότητές τους σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη θέση που καλούνται να υπηρετήσουν και ποιες είναι οι πλευρές της εργασιακής αποτελεσματικότητάς τους. Επιπλέον, προβλέπεται ένα είδος «μπόνους» για όσους διαθέτουν μεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό τίτλο συναφή με τη θέση την οποία διεκδικούν.
Ταυτόχρονα, για την επιτάχυνση των προσλήψεων προωθείται η ψηφιοποίηση του ΑΣΕΠ και η διαλειτουργικότητά του με τους άλλους τομείς του κράτους, ώστε να γίνεται σχεδόν, αυτόματα, η συλλογή των τίτλων που απαιτούνται για τις προκηρυσσόμενες θέσεις.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η οποία ανέφερε ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι το σύνολο των υπαλλήλων που θα προβλέπει ο προγραμματισμός προσλήψεων κάθε Σεπτέμβριο για το επόμενο έτος, να έχει τοποθετηθεί, ύστερα από τις πανελλαδικές εξετάσεις του ΑΣΕΠ, όντως, το επόμενο έτος στις θέσεις του».
Οι νέοι που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη αποτίμησαν θετικά τον σχεδιασμό του ΥΠΕΣ για το νέο ΑΣΕΠ, ενώ παράλληλα διερωτήθηκαν για τη δυνατότητα ανέλιξης που θα δίνεται στο Δημόσιο. Πάνω σε αυτό, ο υπουργός σχολίασε πως θα πρέπει να εξεταστεί με ποιον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα διεξαγωγής μίας πιο ουσιαστικής αξιολόγησης.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο υπουργός πήρε θέση και για τον πρόσφατο προπηλακισμό του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Χαρακτηρίζοντας το συμβάν εξοργιστικό για μία δημοκρατική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, τόνισε πως αναμένει την άμεση σύλληψη και τιμωρία των υπευθύνων. Την αποστροφή τους για το περιστατικό εξέφρασαν και οι συνομιλητές του, υποστηρίζοντας πως τέτοιες συμπεριφορές είναι όνειδος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Με αφορμή σχετική ερώτηση, ο κ. Θεοδωρικάκος κοινοποίησε την πολιτική βούληση για νομοθέτηση ενεργών συμβουλίων νέων στους δήμους όλης της χώρας, αρκεί να διαπιστώσει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλήθος νέων. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Θεοδωρικάκος: «Τάσσομαι αναφανδόν, υπέρ της πρότασης. Είναι μια ευκαιρία συμμετοχής των νέων στην Αυτοδιοίκηση. Πρέπει, όμως, να πάρουν την πάσα και να μπουν στο γήπεδο και όχι να βλέπουν το ματς από την τηλεόραση ή από την κερκίδα».