Tην ανάγκη να συνεχίσουν τα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και το 2021 τονίζει η Κομισιόν στη φθινοπωρινή έκδοση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, που δημοσιεύθηκε χθες. Στη συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσιάστηκε η έκθεση, τόσο ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβκσις όσο και ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι και ο επίτροπος Εργασίας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Νίκολα Σμιτ τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν υπέρβαση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί με το βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο κ. Ντομπρόβσκις, υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας, έδωσε το κλίμα, δηλώνοντας ότι «η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα πάρει περισσότερο χρόνο από όσο αρχικά αναμενόταν». Συνεπώς, όπως δήλωσε, «είναι σημαντικό τα μέτρα αντιμετώπισης [της κρίσης] να μην αποσυρθούν πρόωρα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Τζεντιλόνι. Στο πλαίσιο της ποιοτικής αξιολόγησης των μέτρων που περιλαμβάνονται στα προσχέδια των εθνικών προϋπολογισμών (ποσοτική φέτος δεν θα υπάρξει, καθώς έχει ανασταλεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης), ο επίτροπος Οικονομίας στάθηκε στο γεγονός ότι ορισμένες χώρες – και ειδικά η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβακία και (σε μικρότερο βαθμό) η Λιθουανία έχουν ανακοινώσει μέτρα μόνιμου και όχι έκτακτου χαρακτήρα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τα εγκρίνουμε», διευκρίνισε ο κ. Τζεντιλόνι. Χώρες που έχουν λάβει τέτοιου είδους μέτρα –και χώρες με υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους, όπως η Ελλάδα– θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη διατήρηση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής τους βιωσιμότητας, τόνισε.
Το πακέτο που παρουσιάστηκε περιλαμβάνει επίσης την Εκθεση Μηχανισμού Ειδοποιήσεων (Alert Mechanism Report ή AMR). Η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ τριών χωρών (μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο) για τις οποίες θα ετοιμαστούν εις βάθος εκθέσεις λόγω υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών. Αντίστοιχες εκθέσεις θα προετοιμαστούν για εννέα ακόμα χώρες που παρουσιάζουν ανισορροπίες (όχι όμως σε υπερθετικό βαθμό). Οι εις βάθος εκθέσεις θα είναι έτοιμες την επόμενη άνοιξη. Τέλος, ο επίτροπος Σμιτ παρουσίασε τα ζοφερά ευρήματα της έκθεσης για τον αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού στην απασχόληση.
Οπως ανέφερε, η πανδημία οδήγησε σε μείωση της απασχόλησης κατά 6,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο πρώτο εξάμηνο του 2020 – κυρίως, όπως είπε, γιατί μεγάλος αριθμός εργαζομένων σταμάτησε να αναζητεί εργασία.
Το πλήγμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ για εργαζομένους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (4,1 εκατομμύρια τέτοιες συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν) και για αλλοδαπούς εργαζομένους (από χώρες εκτός της Ε.Ε.).
Σε επίπεδο τομέων, σφοδρότερα χτυπήθηκαν η φιλοξενία, ο χώρος της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού αλλά και οι επαγγελματικές δραστηριότητες.
https://www.kathimerini.gr/economy/561164137/epektatiki-politiki-kai-to-2021-synista-i-e-e/