Συνομιλίες αρχίζουν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους τρόπους βελτίωσης των διατλαντικών σχέσεων μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ και μετά την δοκιμασία στην οποία υποβλήθηκαν οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ κατά την διάρκεια της θητείας του.
Οι πρεσβευτές των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν πέντε ευρείς τομείς πολιτικής στους οποίους θεωρούν ότι υπάρχουν ευκαιρίες για συνεργασία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο τομέας της υγείας, και ειδικότερα η συνεργασία στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, η ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας και η διασφάλιση των κοινών αξιών, στις οποίες περιλαμβάνεται η πίστη στις αρχές της πολυμερούς διεθνούς συνεργασίας.
Οι διατλαντικές σχέσεις θα είναι ένα από τα θέματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.
Ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν σε δια ζώσης συνάντηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Πιθανότατα θα έχει προηγηθεί συνάντηση κορυφής με τηλεδιάσκεψη αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αμερικανού προέδρου.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται να συγκροτήσουν μία νέα διατλαντική συμμαχία σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και η ψηφιακή οικονομία.
Πολλοί στην Ευρώπη παρακολουθούσαν σοκαρισμένοι επί τέσσερα χρόνια την κακοποίηση των διατλαντικών σχέσεων και των αρχών της πολυμερούς συνεργασίας, με τον Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα και την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, να επιβάλλει τιμωρητικούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα και να περιφρονεί διεθνείς θεσμούς που οι ΗΠΑ υποστήριζαν
Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσδοκά την επιστροφή των ΗΠΑ στην συμφωνία του Παρισιού, πράγμα που έχει την πρόθεση να κάνει ο Τζο Μπάιντεν.
Δημοσίευμα των Financial Times έκανε χθες λόγο για σχέδιο το οποίο θα παρουσιασθεί τους ευρωπαίους ηγέτες κατά την σύνοδο κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου με στόχο μία νέα σύμπραξη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ξεπεράσει τις εντάσεις της περιόδου Τραμπ και για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα. Το σχέδιο προτείνει την ανάταξη των ευρωαμερικανικών σχέσεων σε τομείς όπως η θέσπιση ψηφιακού ρυθμιστικού πλαισίου ή η αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.
«Ως ανοικτές και δημοκρατικές κοινωνίες και ως οικονομίες της αγοράς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ συμφωνούν για την στρατηγική πρόκληση που συνιστά η αυξανόμενη διεθνής αυτοπεποίθηση της Κίνας, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε πάντοτε για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπισή της», αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο προτείνει την υιοθέτηση μίας νέας διατλαντικής ατζέντας κατά την διάρκεια συνόδου κορυφής ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ η οποία θα διεξαχθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT.