Σε συνέχεια του άρθρου της Επιστημονικής Ομάδας της EPSILON NET A.E. σχετικά με τον χρόνο παραγραφής των κοινοποιούμενων καταλογιστικών πράξεων και τη δημοσίευση της με αριθμό Ο ΔΕΛ Η 1130255 ΕΞ 2020/5.11.2020 Απόφασης του κ. Διοικητή της ΑΑΔΕ με θέμα την «Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με το ζήτημα της έκδοσης και κοινοποίησης καταλογιστικών πράξεων εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών παραγραφής», προσεγγίζουμε σήμερα το θέμα της επίδοσης της καταλογιστικής πράξης ή του προστίμου, αναδεικνύοντας ένα πολύπλευρο και τελικά πολύπλοκο θέμα, που η μη τήρηση επακριβώς των υφιστάμενων διατάξεων, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε παραγραφή των κοινοποιούμενων πράξεων. Στο παρόν άρθρο, θα επικεντρωθούμε στην κοινοποίηση πράξεων σε φυσικά πρόσωπα, σε μια προσπάθεια να μειώσουμε το εκτενές του θέματος.
Η με αριθμό Ο ΔΕΛ Η 1130255 ΕΞ 2020/5.11.2020 Απόφαση του κ. Διοικητή της ΑΑΔΕ
Όπως προαναφέρθηκε, ενόψει των εξελίξεων επί του ακριβούς χρόνου παραγραφής που προήλθαν από το Δικαστικές Αποφάσεις και την ουσιαστική ασάφεια του Ν. 4174/2013 περί Κ.Φ.Δ στη συγκεκριμένη περίπτωση, εκδόθηκε η με αριθμό Ο ΔΕΛ Η 1130255 ΕΞ 2020/5.11.2020 Απόφαση του κ. Διοικητή της ΑΑΔΕ με θέμα την «Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με το ζήτημα της έκδοσης και κοινοποίησης καταλογιστικών πράξεων εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών παραγραφής». Σύμφωνα με το έγγραφο, ορίζεται ότι:
«2. Με τις υπ’ αρ. 759/2019 και 716/2020 αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης καθώς και την υπ΄ αρ. 734/2020 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κρίθηκε, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της παρ. 11 του άρθρου 72 του ν. 4174/2013, κατά την οποία η παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου διακόπτεται με την έκδοση των πράξεων προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμου, διότι οδηγεί σε επιμήκυνση της παραγραφής και αντίκειται στις εξειδικεύουσες την αρχή της ασφάλειας δικαίου διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 78 του Συντάγματος.
3. Περαιτέρω, οι διατάξεις του άρθρου 36 του ΚΦΔ, οι οποίες ισχύουν για φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις και φορολογικές υποχρεώσεις από την, κατά περίπτωση, έναρξη ισχύος του Κώδικα, αναφέρονται σε προθεσμίες παραγραφής εντός των οποίων πρέπει να ασκηθεί το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης για την έκδοση των πράξεων προσδιορισμού του φόρου. Δηλαδή η παραγραφή διακόπτεται με την έκδοση των καταλογιστικών πράξεων και περαιτέρω η κοινοποίηση δεν αποτελεί προϋπόθεση για την τελείωση της έκδοσης αυτών.
4. Κατόπιν των ανωτέρω και μέχρι να επιλυθεί το εν λόγω ζήτημα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καλούνται οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών, στους οποίους απευθύνεται το παρόν, όπως παρακολουθούν τον χρόνο έκδοσης των καταλογιστικών πράξεων διασφαλίζοντας, ανεξαρτήτως της χρήσης που αυτές αφορούν, την αμελλητί κοινοποίησή τους εντός του έτους κατά το οποίο λήγει το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης για την έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου και σε κάθε περίπτωση, μέχρι 31/12 του εν λόγω έτους.».
Οι κοινοποιήσεις των πράξεων κατά τον Κώδικα Φορολογικής διαδικασίας
Σύμφωνα με τον Ν. 4174/2013 περί Κ.Φ.Δ., όπως κωδικοποιήθηκε με το Ν. 4745/2020, σχετικά με την κοινοποίηση πράξεων, ορίζεται ότι:
«1. Η κοινοποίηση πράξεων που εκδίδει, σύμφωνα με τον Κώδικα, η Φορολογική Διοίκηση προς φορολογούμενο ή άλλο πρόσωπο, γίνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς.
2. Εάν η πράξη αφορά φυσικό πρόσωπο, η κοινοποίηση συντελείται εφόσον:
α) κοινοποιηθεί ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του ν. 3979/2011 ή στο λογαριασμό του εν λόγω προσώπου ή του νομίμου αντιπροσώπου του ή του φορολογικού εκπροσώπου του στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, την οποία ακολουθεί ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του,
β) αποσταλεί με συστημένη επιστολή στην τελευταία δηλωθείσα ταχυδρομική διεύθυνση κατοικίας ή επαγγελματικής εγκατάστασης του εν λόγω προσώπου, ή
γ) επιδοθεί στο εν λόγω πρόσωπο, κατά τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, μόνο εφόσον δεν είναι δυνατή η επίδοση με άλλον τρόπο. Η κοινοποίηση σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, κατά το προηγούμενο εδάφιο, θεωρείται νόμιμη, εφόσον γίνει στην τελευταία δηλωθείσα στη Φορολογική Διοίκηση διεύθυνση κατοικίας ή επαγγελματικής εγκατάστασης του εν λόγω προσώπου…
4. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα έγγραφα που έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα ή πράξεις προσδιορισμού φόρου του άρθρου 32 του παρόντος Κώδικα μπορούν να κοινοποιούνται με απλή επιστολή. (Σημείωση: Σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 32 του Ν. 4174/2013 περί Κ.Φ.Δ., σχετικά με τον Διοικητικό Προσδιορισμό Φόρου, ορίζεται ότι: «2. Η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εκδίδεται με βάση στοιχεία που έχουν τυχόν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική δήλωση ή κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση.
3. Εάν η Φορολογική Διοίκηση προσδιορίσει το φόρο ολικά ή μερικά με βάση στοιχεία διαφορετικά από αυτά που περιέχονται σε φορολογική δήλωση του φορολογούμενου, οφείλει να αναφέρει ειδικά τα στοιχεία αυτά στα οποία βασίστηκε ο προσδιορισμός του φόρου.»).
Η Έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 32 ΚΦΔ.
Σύμφωνα με την με αριθμό Πρωτ. Ε.2162/13.10.2020 εγκύκλιο απόφαση του κ. Διοικητή της ΑΑΔΕ με το ως άνω θέμα του τίτλου της ενότητας, ορίζεται μεταξύ των άλλων ότι:
«Η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδίδεται βάσει στοιχείων, τα οποία είτε έχουν παρασχεθεί από τον ίδιο το φορολογούμενο σε δήλωσή του είτε έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση. Ειδικότερα, σε περίπτωση που από στοιχεία που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση, προκύπτει ότι έχουν αποκτηθεί από φορολογούμενο (φυσικό πρόσωπο) εισοδήματα, ημεδαπής ή αλλοδαπής, αδιακρίτως κατηγορίας και πηγής προέλευσης (ήτοι ενδεικτικά: εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδήματα από ακίνητα, μερίσματα, τόκους, δικαιώματα κ.λπ.), που δεν έχουν περιληφθεί σε δήλωσή του, τότε εκδίδεται και κοινοποιείται πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, με την οποία προσδιορίζεται ο τυχόν οφειλόμενος επιπλέον φόρος και κατά περίπτωση, τα τυχόν ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης…
Οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τα ανωτέρω, κοινοποιούνται με βάση τις διατάξεις της περιπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 5 του ΚΦΔ . Ο φορολογούμενος λαμβάνει στην προσωπική θυρίδα του στο TAXISnet ειδοποίηση με διαδρομή (link) που τον οδηγεί στην αντίστοιχη σελίδα του δικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε., όπου έχει τη δυνατότητα να δει και να εκτυπώσει την εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου. Επιπρόσθετα αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εναλλακτικά δύνανται να κοινοποιούνται και με απλή επιστολή, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 5 του ΚΦΔ …
Κατά της πράξης προσδιορισμού του φόρου ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 63 ΚΦΔ.».
Η γνωστοποίηση Δημοσίων εγγράφων με ηλεκτρονικό τρόπο
Σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν. 3979/16.6.2011 με θέμα «Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις», όπως ισχύει, σχετικά με την γνωστοποίηση με ηλεκτρονικό τρόπο, ορίζεται ότι:
«2. Το σύστημα γνωστοποίησης πρέπει να επιτρέπει την εξακρίβωση του ακριβούς χρόνου, κατά τον οποίο έλαβε χώρα η αποστολή, παραλαβή και η πρόσβαση στο περιεχόμενο του εν λόγω εγγράφου, η οποία συνεπάγεται έναρξη των έννομων συνεπειών και των προθεσμιών, όπως αυτές που αφορούν την άσκηση ενδίκων μέσων και βοηθημάτων… Τεκμαίρεται ότι το πρόσωπο που είναι αποδέκτης του εγγράφου που γνωστοποιείται αποκτά πρόσβαση στο περιεχόμενο της γνωστοποίησης το αργότερο δέκα πλήρεις ημέρες από τη γνωστοποίηση, εκτός εάν ο αποδέκτης αποδείξει τη συνδρομή λόγων ανωτέρας βίας που δεν επέτρεψαν την πρόσβαση στο περιεχόμενο του εγγράφου που γνωστοποιήθηκε με χρήση ΤΠΕ ή εφόσον αυτή η αδυναμία οφείλεται σε λόγους που αφορούν στον φορέα του δημόσιου τομέα.
3. Με γνωστοποίηση ισοδυναμεί η ηλεκτρονική πρόσβαση από τους ενδιαφερομένους στο περιεχόμενο των ενεργειών και των αντίστοιχων εγγράφων του φορέα του δημόσιου τομέα, εφόσον ο φορέας του δημόσιου τομέα μπορεί να αποδείξει με βέβαιο και ασφαλή τρόπο την πρόσβαση του ενδιαφερομένου.».
Μπαίνοντας στη μερίδα σας στο σύστημα TAXISnet, ενδέχεται να δείτε σε κίτρινη «κορδέλα» το μήνυμα:
Ακολουθώντας τη διαδρομή e – Κοινοποιήσεις, βρίσκεστε μπροστά στο «ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο» της ΑΑΔΕ, με το εικονίδιο
Στην περίπτωση που δεν «ανοίξετε» τον φάκελο, η επίδοση θεωρείται (τεκμαίρεται) ότι έχει γίνει μετά από δέκα (10) πλήρεις ημέρες από την ανάρτηση, η οποία εμφανίζεται σε παρακείμενη στήλη
Αν η «περιέργεια» σας ωθήσει να τοποθετήσετε τον κέρσορα στην «κλειστή επιστολή» και να πατήσετε το αριστερό κουμπί του «ποντικιού», τότε η επιστολή ανοίγει και το εικονίδιο παίρνει το σχήμα
Από τη στιγμή που θα έχετε ανοίξει το μήνυμα, θεωρείται ότι έχετε παραλάβει και το Δημόσιο έγγραφο, συνεπώς δεν υφίσταται θέμα δεκαημέρου.
Η με Αριθμό 443/2012 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους περί ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων
Σύμφωνα με την με αριθμό 443/2012 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Β1 Τμήμα Διακοπών, Συνεδρίαση της 8ης Αυγούστου 2012) με θέμα «Αν είναι νόμιμη η κοινοποίηση, αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των εκκαθαριστικών σημειωμάτων φόρου εισοδήματος, με τις επ΄ αυτών ατομικές ειδοποιήσεις, σε όσους χρήστες του TAXISNET έχουν δηλώσει την ηλεκτρονική τους διεύθυνση και έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους», αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι:
«Επομένως, επί των τεθέντων ερωτημάτων, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε, ομόφωνα, ως εξής:
α) η κοινοποίηση, αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των εκκαθαριστικών σημειωμάτων φόρου εισοδήματος, με τις επ΄ αυτών ατομικές ειδοποιήσεις, είναι νόμιμη, εφόσον εκδοθούν οι προβλεπόμενες κανονιστικές πράξεις επί των οικείων διατάξεων και εφόσον τηρούνται οι οριζόμενες στο νόμο διαδικασίες (προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή, αίτηση ή συγκατάθεση των διοικουμένων κλπ.),
β) είναι επιτρεπτή η έναρξη δικονομικών (ή διοικητικών) προθεσμιών προσβολής των ηλεκτρονικώς κοινοποιούμενων διοικητικών εγγράφων, εφόσον τηρηθούν οι υπό στοιχ. α΄ προϋποθέσεις και διαδικασίες, εν πάση όμως περιπτώσει, η αδυναμία έγχαρτης απόδειξης της παραλαβής των εν λόγω εγγράφων από τον διοικούμενο και της πρόσβασής του σε αυτά, καθιστά, κατ΄ αποτέλεσμα, απρόθεσμη την ως άνω προσβολή.».
Οι επιδόσεις σημειωμάτων, φύλλων, πράξεων και προστίμων, μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ.ΤΑ.).
Στο άρθρο 5 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν.4174/2013) «Κοινοποίηση πράξεων», όπως προαναφέρθηκε, ορίζονται τα εξής:
«1. Η κοινοποίηση πράξεων που εκδίδει, σύμφωνα με τον Κώδικα, η Φορολογική Διοίκηση προς φορολογούμενο ή άλλο πρόσωπο, γίνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς.
2. Εάν η πράξη αφορά φυσικό πρόσωπο, η κοινοποίηση συντελείται εφόσον:..
β) αποσταλεί με συστημένη επιστολή στην τελευταία δηλωθείσα ταχυδρομική διεύθυνση κατοικίας ή επαγγελματικής εγκατάστασης του εν λόγω προσώπου…
5. Πράξη που αποστέλλεται με συστημένη επιστολή θεωρείται ότι έχει νομίμως κοινοποιηθεί μετά την παρέλευση δεκαπέντε (15) ημερών από την ημέρα αποστολής, εάν η ταχυδρομική διεύθυνση του παραλήπτη κατά τα ανωτέρω βρίσκεται στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που η ταχυδρομική διεύθυνση είναι εκτός Ελλάδας, η πράξη θεωρείται ότι έχει κοινοποιηθεί νομίμως μετά την παρέλευση τριάντα (30) ημερών από την ημέρα αποστολής της συστημένης επιστολής. Σε περίπτωση που η επιστολή δεν παραδοθεί και δεν κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο ή στον εκπρόσωπό του για οποιονδήποτε λόγο, η Φορολογική Διοίκηση ζητά από την ταχυδρομική υπηρεσία την επιστροφή αυτής με συνοδευτικό κείμενο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες πληροφορίες:
α) η ημερομηνία, κατά την οποία η συστημένη επιστολή προσκομίσθηκε και παρουσιάστηκε στην ως άνω διεύθυνση και
β) ο λόγος για τη μη κοινοποίηση ή τη μη βεβαίωση της κοινοποίησης. Η Φορολογική Διοίκηση μεριμνά, προκειμένου αντίγραφο της συστημένης επιστολής να βρίσκεται στη διάθεση της αρμόδιας υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης και να μπορεί αυτή να παραδοθεί στον φορολογούμενο ή εκπρόσωπό του οποιαδήποτε στιγμή και αδαπάνως…».
Η επίδοση της συστημένης αλληλογραφία από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία
Με το άρθρο 7 παρ.3 Ν. 3429/2005 «Δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί» (Α 314), ορίσθηκε ότι:
Συστημένη αλληλογραφία
Τα προς διανομή συστημένα αντικείμενα προσκομίζονται από τον διανομέα στην αναγραφόμενη διεύθυνση και επιδίδονται με υπογραφή
Στην περίπτωση επίδοσης συστημένης αλληλογραφίας και εξόφλησης ταχ. επιταγών κατά την οποία απουσιάζει ο παραλήπτης εκδίδεται ειδοποιητήριο για την προσέλευσή του στο Ταχ. Γραφείο στο οποίο αναγράφεται το χρονικό διάστημα παραμονής του ταχ. αντικειμένου σε αυτό…
Αν δεν είναι δυνατή η επίδοση του αντικειμένου, εξαιτίας απουσίας του παραλήπτη, ο διανομέας εκδίδει ειδοποιητήριο, το οποίο πρέπει
να περιλαμβάνει ευανάγνωστα τις απαραίτητες πληροφορίες (αριθμός άφιξης, κατάστημα επίδοσης και ώρες συναλλαγής, ώρα έκδοσης
του ειδοποιητηρίου, χρονικό διάστημα παραμονής του ταχυδρομικού αντικειμένου στο ταχυδρομικό κατάστημα κ.ά.). Σε περίπτωση που ο παραλήπτης δεν προσέλθει στο κατάστημα μετά το ειδοποιητήριο για την παραλαβή του αντικειμένου, το κατάστημα εκδίδει σε τρεις ημέρες υπενθύμιση ειδοποίησης, την οποία ο διανομέας τοποθετεί στην γραμματοθυρίδα του παραλήπτη. Το συστημένο αντικείμενο παραμένει στο ταχυδρομικό κατάστημα προορισμού για 15 ημέρες και στη συνέχεια, εφόσον δεν επιδοθεί, επιστρέφεται στον αποστολέα.
Ο Ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δύο φορές και άλλα συμπεράσματα επί των επιδόσεων
- Στη πράξη, ο παραλήπτης της συστημένης επιστολής όταν αυτή προέρχεται από Δημόσια Υπηρεσία για την οποία χρειάζεται βεβαία ημερομηνία επίδοσης, χρειάζεται να υπογράψει για την παραλαβή σε ειδικό βιβλίο των ΕΛ. ΤΑ. Ο ταχυδρομικός διανομέας συνήθως αφήνει στη διεύθυνση του παραλήπτη σημείωμα με τα στοιχεία του συστημένου αντικειμένου, ώστε ο παραλήπτης να προσέλθει και να το παραλάβει από το Ταχυδρομικό γραφείο, επιδεικνύοντας την ταυτότητά του. Σε περίπτωση που εντός τριών ημερών δεν εμφανιστεί ο παραλήπτης, ο ταχυδρομικός διανομέας επαναλαμβάνει τα ανωτέρω.
- Αν τελικά το ταχυδρομικό αντικείμενο και εν προκειμένω το συστημένο από την φορολογική υπηρεσία δεν παραληφθεί, επιστρέφεται στον αποστολέα με σφραγίδα επί του φακέλου «δεν ανευρέθει». Από μόνη της η σφραγίδα δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις της παραγράφου 5 του άρθρου 5 του Ν. 4174/2013 περί Κ.Φ.Δ.
- Κατά ορθή ερμηνεία της παρ.5 του άρθρου 5 του Ν.4174/2013, το καθιερούμενο με τη διάταξη αυτή τεκμήριο λειτουργεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η συστημένη επιστολή δεν θα επιδοθεί τελικά από τα ΕΛ.ΤΑ. στον φορολογούμενο από κάποια υπαιτιότητα αυτού (άρνηση π.χ. παραλαβής της επιστολής κατά την επίδοση αυτής ή μη προσέλευση να την παραλάβει από τα ΕΛΤΑ αν και αποδεικνύεται ότι έλαβε την ειδοποίηση). Τα ανωτέρω τεκμαίρονται μονομερώς από τον ταχυδρομικό διανομέα και σε κάθε περίπτωση, σε περίπτωση πολυήμερης απουσίας του παραλήπτη από την διεύθυνση κατοικίας του (ακόμα και αν αυτή ψευδώς δηλωθεί ως αντίκρουση), είναι σχεδόν αδύνατο να αποδειχθεί.
- Αν η συστημένη επιστολή επιστραφεί στη φορολογική αρχή χωρίς να επιδοθεί τότε η φορολογική διοίκηση πρέπει να επιδιώξει την κοινοποίηση της πράξης με άλλο τρόπο. Δηλαδή ο νόμος, εμφανώς, απαιτεί υπαιτιότητα του φορολογούμενου -παραλήπτη για να εφαρμοσθεί το τεκμήριο. Αλλιώς επιτάσσει την επίδοση με άλλο τρόπο.
- Ο ταχυδρομικός διανομέας δεν δύναται να προβεί σε θυροκόλληση της επιστολής. Θυροκόλληση του εγγράφου, μπορεί να πραγματοποιήσει ο επιμελητής της αρμόδιας προς έκδοση της πράξης φορολογικής υπηρεσίας, συνυπογράφοντας το αποδεικτικό θυροκόλλησης ένας ακόμα μάρτυρας (συνήθως έτερος υπάλληλος της φορολογικής υπηρεσίας).
- Σύμφωνα με την με αριθμό Ο ΔΕΛ Η 1130255 ΕΞ 2020/5.11.2020 Απόφαση του κ. Διοικητή της ΑΑΔΕ, καλούνται οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών, στους οποίους απευθύνεται το παρόν, όπως παρακολουθούν τον χρόνο έκδοσης των καταλογιστικών πράξεων διασφαλίζοντας, ανεξαρτήτως της χρήσης που αυτές αφορούν, την αμελλητί κοινοποίησή τους εντός του έτους κατά το οποίο λήγει το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης για την έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου και σε κάθε περίπτωση, μέχρι 31/12 του εν λόγω έτους.
- Σύμφωνα με την προαναφερθείσα γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου «είναι επιτρεπτή η έναρξη δικονομικών (ή διοικητικών) προθεσμιών προσβολής των ηλεκτρονικώς κοινοποιούμενων διοικητικών εγγράφων, εφόσον τηρηθούν οι υπό στοιχ. α΄ προϋποθέσεις και διαδικασίες, εν πάση όμως περιπτώσει, η αδυναμία έγχαρτης απόδειξης της παραλαβής των εν λόγω εγγράφων από τον διοικούμενο και της πρόσβασής του σε αυτά, καθιστά, κατ΄ αποτέλεσμα, απρόθεσμη την ως άνω προσβολή.». Συνεπώς, δύναται να υπάρξει πρόβλημα για την φορολογική αρχή, ως προς το χρόνο εξάντλησης του περιθωρίου άσκησης ένδικων ή λοιπών προσβολών (ενδικοφανής προσφυγή), κατά των κοινοποιούμενων διοικητικών εγγράφων, όταν αυτή έχει αδυναμία έγχαρτης απόδειξης της παραλαβής των εν λόγω εγγράφων από τον διοικούμενο και της πρόσβασής του σε αυτά.
- Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα έγγραφα που έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα ή πράξεις προσδιορισμού φόρου του άρθρου 32 του παρόντος Κώδικα μπορούν να κοινοποιούνται με απλή επιστολή. Δεδομένου όμως του γεγονότος πως ο φορολογούμενος μπορεί να στραφεί ενδικοφανώς κατά αυτών, ελλείπει η βεβαία ημερομηνία κοινοποίησης, δεδομένου ότι η απλή ταχυδρομική επιστολή δεν εμπεριέχει κανένα στοιχείο απόδειξης της παραλαβής της.