Καθώς η ΕΚΤ έχει πλέον επωμισθεί τη στήριξη της Ευρωζώνης σχεδόν καθολικώς μετά το πολιτικό αδιέξοδο μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, η πρόεδρος της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, υποσχέθηκε χθες για μία ακόμη φορά γενναία στήριξη στην οικονομία τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, όμως, παραίνεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να διαθέσουν «χωρίς καθυστέρηση» τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, υπογράμμισε πως η κοινή δημοσιονομική στήριξη πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα και προειδοποίησε πως οι οικονομίες της Ευρωζώνης θα δεχθούν «σοβαρό πλήγμα» από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και τα συνεπακόλουθα περιοριστικά μέτρα.
Στο πλαίσιο της ακρόασής της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Λαγκάρντ υπενθύμισε πως η ΕΚΤ «ανταποκρίθηκε κατάλληλα και επιθετικά στο πρώτο κύμα της πανδημίας που έπληξε τις οικονομίες της Ευρωζώνης». Στη συνέχεια επανέλαβε την υπόσχεσή της πως η τράπεζα «θα αντιμετωπίσει και αυτήν τη φάση της κρίσης με την ίδια προσέγγιση και την ίδια αποφασιστικότητα». Τόνισε επίσης ότι η πολιτική στήριξης που θα υιοθετήσει θα βασίζεται κατά κύριο λόγο στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και στα μακροπρόθεσμα φθηνά δάνεια που χορηγεί η ΕΚΤ στις τράπεζες της Ευρωζώνης. Οπως είπε αυτά θα είναι τα κύρια εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει για να διασφαλίσει επάρκεια φθηνών πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις αλλά και τους καταναλωτές της Ευρωζώνης για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η τρέχουσα κρίση.
Τόσο η κ. Λαγκάρντ όσο και ο κορυφαίος οικονομολόγος της τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, έχουν προσπαθήσει τις τελευταίες ημέρες να πείσουν τους επενδυτές ότι δεν πρέπει να δίνουν έμφαση στο μέγεθος του προγράμματος που θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο αλλά στην ποιότητά του, στο περιεχόμενό του. Κύριο επιχείρημά τους ότι το κλειδί στην όλη υπόθεση θα είναι η αποτελεσματικότητα του νέου πακέτου. Στην πλειονότητά τους οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον Δεκέμβριο επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 500 δισ. ευρώ.
Στην ακρόασή της η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε επίσης στα καλά νέα των τελευταίων ημερών με τις ανακοινώσεις περί δύο εμβολίων που αναμένεται να διατεθούν σύντομα στην αγορά. Σε ό,τι αφορά τον ευεργετικό τους αντίκτυπο στην οικονομία, η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως είναι «ενθαρρυντικά νέα», αλλά η προσδοκία για τα εμβόλια δεν σημαίνει πως πρέπει να διακοπούν οι προσπάθειες για στήριξη της οικονομίας, δεδομένου ότι ο μαζικός εμβολιασμός θα χρειαστεί χρόνο. Διευκρίνισε μάλιστα πως «η μεγαλύτερη πρόκληση για τους ιθύνοντες που χαράσσουν πολιτική θα είναι να γεφυρώσουν το χάσμα μέχρις ότου να έχει προχωρήσει αρκετά ο εμβολιασμός ώστε να μπορεί η οικονομία να ανακάμψει από μόνη της».
Και όπως προσέθεσε, για αυτόν ακριβώς τον λόγο «είναι πολύ πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή να συνεργαστούν πιασμένες χέρι με χέρι η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική». Τόνισε, μάλιστα, πως οι πρόσθετοι πόροι που μπορεί να διαθέσει το Ταμείο Ανάκαμψης θα διασφαλίσουν αναπτυξιακές δημοσιονομικές πολιτικές και ιδιαιτέρως σε χώρες-μέλη της Ευρωζώνης με περιορισμένο περιθώριο κινήσεων στον δημοσιονομικό επίπεδο.
Σημειωτέον ότι σε ανάλογες δηλώσεις έχουν προβεί τις τελευταίες ημέρες οι συνεργάτες της κ. Λαγκάρντ, στελέχη της ΕΚΤ, μέλη είτε του Δ.Σ. είτε της Εκτελεστικής Επιτροπής της τράπεζας.
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ισπανίας, Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος, ο Ιβ Μερς μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και ο αντιπρόεδρός της, Λούις ντε Γκίντος, επανέλαβαν προ διημέρου πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου, Κριστίν Λαγκάρντ. Τόνισαν ότι στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η τράπεζα θα εξετάσει την προοπτική επέκτασης αφενός του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων που επιστράτευσε την περασμένη άνοιξη και αφετέρου τα άκρως φθηνά δάνεια που προσφέρει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να διασφαλίσει την παροχή πιστώσεων στην πραγματική οικονομία. «Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η ενεργοποίηση των εργαλείων νομισματικής πολιτικής πρέπει να περιλαμβάνει τη χρήση του προγράμματος αγορών ομολόγων καθώς και τις δημοπρασίες δανείων», τόνισε ο Ερνάντες ντε Κος.
Παράλληλα, ο Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε σε συνέντευξή του στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24 ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και τα δάνεια είναι τα δύο θεμελιώδη όπλα της τράπεζας που θα επανεξεταστούν τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, άλλωστε, σε διαδικτιακό σεμινάριο, ο Ιβ Μερς τόνισε πως το υφιστάμενο οπλοστάσιο της ΕΚΤ έχει αποδειχθεί αποδοτικό. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι η εργαλειοθήκη της τράπεζας «έχει διαφοροποιηθεί και κατέστη δυνατή η ενεργοποίησή της σε διάφορες καταστάσεις, σε περιστάσεις που αλλάζουν και αν παραστεί ανάγκη, είναι δυνατόν και να εξελιχθεί». Και έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας πως η τράπεζα «θα συνεχίσει στο ίδιο πνεύμα μέσα στα όρια των ευθυνών μας».
https://www.kathimerini.gr/economy/561165898/i-lagkarnt-zitise-amesi-koini-stirixi-tis-eyrozonis/