Η κινεζική οικονομία θα σημειώσει φέτος ανάπτυξη κατά 1,9% και θα είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία στον κόσμο που θα κλείσει τη χρονιά με θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ της. Αυτή είναι η εκτίμηση του ΔΝΤ που έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα πορίσματα μελέτης του για την οικονομία της Κίνας και προβλέπει για το επόμενο έτος επιστροφή της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης με αύξηση ΑΕΠ κατά 8,2%. Εκτιμά παράλληλα πως το επόμενο έτος ο πληθωρισμός στην Κίνα θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και κάτω του επίσημου στόχου που είχε θέσει το Πεκίνο προ της πανδημίας για αύξηση τιμών με ρυθμό 3%.
Οπως επισημαίνει το Ταμείο, κινητήριος δύναμη της ανάκαμψης είναι η προσπάθεια των Αρχών να ανακόψουν τη μετάδοση της πανδημίας, αλλά και οι πολιτικές που εφάρμοσαν για να στηρίξουν την οικονομία. Το Ταμείο προβλέπει επίσης πως το 2021 το Πεκίνο θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει μια συνετή επεκτατική πολιτική που θα στηρίξει την ανάκαμψη, ενώ η οικονομία θα στρέφεται σταδιακά από τις δημόσιες δαπάνες και τις επενδύσεις του κράτους στην ιδιωτική ζήτηση και κατανάλωση.
Υπογραμμίζει ότι παρά τον ισχυρότατο οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας στην κινεζική οικονομία, οι κινεζικές αρχές προώθησαν φέτος σημαντικές μεταρρυθμίσεις και προπαντός έκαναν σημαντικά βήματα στη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ αναβάθμισαν τους μηχανισμούς προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Τονίζει, πάντως, ότι προς το παρόν «η ανάπτυξη παραμένει άνιση, ενώ εξαρτάται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από τη στήριξη του κράτους, με την ιδιωτική κατανάλωση να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα».
Το Ταμείο επισημαίνει, επίσης, ότι αν το Πεκίνο προχωρήσει σε περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να ελέγξει περισσότερο τους κινδύνους που απειλούν την οικονομία. Τονίζει, άλλωστε, πως στην περίπτωση αυτή το Πεκίνο θα αναπτύσσει ένα αναπτυξιακό μοντέλο πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον, με μεγαλύτερη συμμετοχή του πληθυσμού και με τη δυναμική να περιορίσει τις ανισορροπίες της κινεζικής οικονομίας.
Το ΔΝΤ υπογραμμίζει, άλλωστε, πως η Κίνα έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τη διεθνή κοινότητα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει πολλές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας: έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε διεθνές επίπεδο για την κατασκευή εμβολίου κατά του κορωνοϊού, να συνδράμει στην ελάφρυνση του χρέους των χωρών χαμηλού εισοδήματος και να χρηματοδοτήσει βιώσιμες παγκόσμιες επενδύσεις σε έργα υποδομής, καθώς και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
https://www.kathimerini.gr/economy/561144913/ischyri-anaptyxi-8-2-stin-kina-to-2021-vlepei-to-dnt/