Την ανάγκη να προετοιμάσουν τους ισολογισμούς τους για τον κίνδυνο συσσώρευσης επισφαλών δανείων το επόμενο έτος ως απόρροια της πανδημίας, υπογράμμισε για τις τράπεζες η πρόεδρος Ελκε Κένινγκ του Ενιαίου Συμβουλίου Εκκαθάρισης (Single Resolution Board, SRB), της ευρωπαϊκής αρχής για την εκκαθάριση τραπεζών.
Η Κένινγκ αρνήθηκε τις προτάσεις της ΕΚΤ ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συστήσει ένα δίκτυο «επισφαλών τραπεζών» για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), προειδοποιώντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν πολύ εντατική δουλειά για να ξεχωρίσουν τα υγιή δάνεια από τα μη εξυπηρετούμενα. Σε συνέντευξή της στους FT, κάλεσε την Ε.Ε. να εναρμονίσει τους κανονισμούς της περί κρατικής βοήθειας προς προβληματικές τράπεζες με το καθεστώς «εκκαθάρισης», το οποίο παρεμβαίνει για την αντιμετώπιση συστημικών χρηματοπιστωτικών κρίσεων. Το Ενιαίο Συμβούλιο Εκκαθάρισης συστήθηκε μετά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης προκειμένου να διαχειριστεί τις προβληματικές τράπεζας εξασφαλίζοντας την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ομως τώρα, με τις ρυθμιστικές αρχές να εξετάζουν τον κίνδυνο αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το SRB εξακολουθεί να συνεργάζεται με ένα μη ολοκληρωμένο σύστημα κανόνων για τις τράπεζες της Ε.Ε. που βρίσκονται σε κρίση, προσπαθώντας ταυτόχρονα να υπερκεράσει ένα συνοθύλλευμα από διαφορετικά εθνικά ρυθμιστικά πλαίσια. Τον προηγούμενο μήνα, ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, είχε γράψει στους FT ότι, σε ένα «ακραίο αλλά πιθανό» σενάριο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρωζώνη θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 1,4 τρισ.ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τα επίπεδα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Η Κένινγκ θεωρεί ότι ακόμη είναι πολύ ενωρίς για να γνωρίζει κάποιος πόσο άσχημη θα γίνει η κατάσταση όσον αφορά στα επισφαλή δάνεια, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και το μέγεθος της πανδημίας και της συνεπακόλουθης οικονομικής επιβράδυνσης. Τα σημερινά μέτρα των κυβερνήσεων έχουν «θωρακίσει» τις τράπεζες, αναφέρει η Κένιγνκ. Παρ΄όλα αυτά, επεσήμανε τον κίνδυνο ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αρχίσουν να συσσωρεύονται στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τον επόμενο μήνα τις προτάσεις της για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί μία «πιθανή αύξηση», όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής Βάλντις Ντομπρόβσκις, των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η περαιτέρω ανάπτυξη των δευτερογενών αγορών στις οποίες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αγοράζονται και πωλούνται, καθώς και αλλαγές στο πλαίσιο που αφορά τις πτωχεύσεις και την αντιμετώπιση του χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ενρία έχει προτείνει τη δημιουργία είτε μίας ευρωπαϊκής «εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού» είτε ενός δικτύου που θα αναλάβει τη διαχείριση των επισφαλών δανείων. Η Κένινγκ εμφανίζεται ωστόσο επιφυλακτική απέναντι σε αυτή την ιδέα, λέγοντας ότι «στην όλη συζήτηση δεν λαμβάνεται υπόψιν μία σημαντική παράμετρος: ποιός θα πληρώσει το λογαριασμό».
https://www.kathimerini.gr/economy/international/561152869/kampanaki-gia-tis-trapezes-tis-eyrozonis/