Χαμηλά παραμένει η Ελλάδα στην ψηφιακή οικονομία, καθώς οι επιδόσεις της χώρας μας όσον αφορά την ψηφιακή ωριμότητα οικονομίας και επιχειρήσεων είναι μεν θετικές, αλλά οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχουν ούτε την ταχύτητα ούτε όμως και το εύρος των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε. Ετσι, σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ και με βάση τον σύνθετο δείκτη SEV Digital Maturity Index 2020, η Ελλάδα κατατάσσεται 27η (από 28η το 2019) ως προς την ψηφιακή ωριμότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καταλαμβάνοντας την προτελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Η χώρα μας έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα κυρίως ως προς την ψηφιοποίηση του Δημοσίου, ωστόσο οριακές είναι οι επιδόσεις της στην «ψηφιακή ωριμότητα των επιχειρήσεων» (25η μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε.), στην «ψηφιακή ωριμότητα της κοινωνίας» (25η) και στις «ψηφιακές δεξιότητες» (25η), κυρίως λόγω της απουσίας διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Ως προς τις πολιτικές και το ρυθμιστικό πλαίσιο, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης, καθώς, παρά τις πρόσφατες νομοθετήσεις, όπως για παράδειγμα ο κώδικας ψηφιακής διακυβέρνησης, εκκρεμούν για την πλήρη εφαρμογή του περίπου 120 κοινές υπουργικές αποφάσεις.
Ανοδο κατά 4 θέσεις σημείωσε η χώρα μας όσον αφορά την ψηφιακή ωριμότητα του Δημοσίου (από 28η σε 24η) καταγράφοντας βελτίωση στους περισσότερους δείκτες (π.χ. ευχρηστία διαθέσιμων ψηφιακών υπηρεσιών, ψηφιακές υπηρεσίες μέσω κινητών τηλεφώνων). Ωστόσο, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις, η χώρα μας παραμένει μακριά από τις επιδόσεις της υπόλοιπης Ε.Ε. με μεγάλες καθυστερήσεις στην ψηφιοποίηση διεπαφών με τις επιχειρήσεις, στην ψηφιοποίηση εσωτερικών υποστηρικτικών λειτουργιών (25η), στη διασύνδεση ηλεκτρονικών μητρώων (26η) κ.ά. Την ίδια στιγμή, αργή είναι και η υιοθέτηση νέων σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.
Η σχετικά χαμηλή θέση της χώρα μας ως προς την ψηφιακή ωριμότητα των επιχειρήσεων (25η θέση) προέρχεται από την εκτεταμένη χρήση τεχνολογιών ξεπερασμένων δυνατοτήτων, ενώ η έλλειψη εθνικού σχεδίου για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες (cloud, τεχνητή νοημοσύνη) διατηρεί τις επιδόσεις της χώρας μας σε χαμηλά επίπεδα. Τέλος, παρότι οι Ελληνες έχουν ενεργό συμμετοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (11η θέση, πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.), σε περισσότερο «σύνθετες» εργασίες, όπως οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές (26η θέση) και οι ηλεκτρονικές αγορές (18η), η ελληνική κοινωνία κατατάσσεται χαμηλότερα αλλά κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε.