Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης δεν είναι ακόμη σαφές και το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τους επόμενους μήνες, με κορυφαίο αξιωματούχο της αρμόδιας τραπεζικής αρχής να μην αποκλείει το ενδεχόμενο κατάρρευσης των πιο αδύναμων τραπεζών.
Η πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης(SRB), Έλκε Κόνιγκ προειδοποιεί για αύξηση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, επιφέροντας πλήγμα στους ισολογισμούς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ορισμένα από τα οποία δεν έχουν καταφέρει ακόμη να διευθετήσουν το «βουνό» επισφαλειών που είχε αφήσει πίσω της η ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Το πότε θα κορυφωθούν αυτά τα «κόκκινα» δάνεια αποτελεί την «ερώτηση των 60.000 δολαρίων», σημειώνει η επικεφαλής του SRB, που υπάγεται στον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης, που εποπτεύει την αναδιάρθρωση των υπό κατάρρευση τραπεζών στην Ε.Ε.
Ορισμένα μέτρα στήριξης από πλευράς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αρχίζουν και εκπνέουν και, γι’ αυτό το λόγο, οι επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο θα φανούν αργότερα, πιθανότατα το 2021, αναφέρει η κ. Κόνιγκ σε συνέντευξή της στο CNBC. «Μέχρις ότου καταλαγιάσει η σκόνη, θα περίμενα αύξηση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2021… ας είμαστε σαφείς, πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση», εξηγεί η κ. Κόνιγκ.
Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρωζώνη θα μπορούσαν να εκτοξευθούν έως και τα 1,4 τρισ. ευρώ(1,7 τρισ. δολάρια), εάν η ύφεση στις χώρες-μέλη είναι βαθύτερη των αρχικών προβλέψεων, ένα σενάριο που σύμφωνα με την ΕΚΤ, αν και ακραίο, είναι πιθανό να γίνει πραγματικότητα.
Ερωτηθείσα εάν αναμένει την κατάρρευση ορισμένων τραπεζών δεδομένου ότι κάποια στιγμή θα εκπνεύσουν τα μέτρα στήριξης, η κ. Κόνιγκ εμφανίσθηκε «ήπια αισιόδοξη ότι δεν θα έχουμε ένα κύμα τραπεζικών χρεοκοπιών». Από την άλλη πλευρά, «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την κατάρρευση ενός ή δύο χρηματοπιστωτικών συστημάτων. Οι τράπεζες που ήταν ήδη αδύναμες δεν πρόκειται να εξέλθουν από αυτή την κρίση πιο ισχυρές», εξηγεί η επικεφαλής του SRB.