ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μια κρίσιμη πτυχή της στρατηγικής αυτονομίας, την οποία επιδιώκει στον απόηχο της κρίσης του κορωνοϊού η Ευρωπαϊκή Ενωση, παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη νέα φαρμακευτική στρατηγική της. Βασικός στόχος της νέας στρατηγικής είναι η Ευρώπη να μην αντιμετωπίσει ξανά ελλείψεις σε ζωτικής σημασίας φαρμακευτικές ουσίες, όπως συνέβη στο πρώτο κύμα εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού την περασμένη άνοιξη.
Πλην της ασφάλειας του εφοδιασμού, οι τρεις κύριοι άξονες της στρατηγικής είναι η διασφάλιση των προσιτών τιμών στα φάρμακα· η στήριξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής βιομηχανίας· η ανάδειξη της Ε.Ε. σε ισχυρή φωνή στην παγκόσμια σκηνή, με την προώθηση προτύπων ποιότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας υψηλού επιπέδου.
«Περιορισμοί»
«Η πανδημία του νέου κορωνοϊού ανέδειξε τους περιορισμούς της Ε.Ε. σχετικά με τη διαθεσιμότητα δεδομένων, την προμήθεια φαρμάκων και την παραγωγική δυνατότητα της Ε.Ε. για την παραγωγή φαρμάκων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Δεν πρέπει ποτέ ξανά η Ευρώπη να βρεθεί στην κατάσταση που βρέθηκε στις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας», τόνισε ο κ. Σχοινάς. Από την πλευρά της, η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι η φαρμακευτική στρατηγική «είναι η απάντησή μας στα ευάλωτα σημεία τα οποία εξέθεσε η COVID-19, αλλά και σε διαρθρωτικά ζητήματα του οικοσυστήματος της φαρμακοβιομηχανίας, που υπήρχαν πριν από τον κορωνοϊό». Η κ. Κυριακίδου, για παράδειγμα, ανέφερε ότι υπάρχουν σήμερα 7.000 σπάνιες παθήσεις στην Ε.Ε., για το 95% των οποίων δεν υπάρχει κάποια θεραπευτική ή άλλη αγωγή. Επιπλέον, όπως είπε, περίπου 33.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στην Ευρώπη λόγω ασθενειών που έχουν αναπτύξει αντοχές στα αντιβιοτικά, αλλά «η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών είναι περιορισμένη, εξαιτίας ανησυχιών περί μη κερδοφορίας». Αυτό σημαίνει, τόνισε, «ότι χάνονται ζωές εξαιτίας μιας αποτυχίας της αγοράς».
Ο κλάδος του φαρμάκου απασχολεί 800.000 άτομα στην Ε.Ε. και δαπανά 37 δισ. ευρώ ετησίως σε έρευνα και ανάπτυξη. Παράγει, δε, εμπορικό πλεόνασμα 110 δισ. ευρώ έναντι του υπόλοιπου κόσμου.
«Το πρώτο βήμα»
Οπως σημειώνεται από την Κομισιόν, η νέα φαρμακευτική στρατηγική αποτελεί το πρώτο βήμα μιας σειράς νομοθετικών και μη νομοθετικών δράσεων. Μεταξύ άλλων, οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν την αναθεώρηση της βασικής φαρμακευτικής νομοθεσίας (με την Κομισιόν να σχεδιάζει την υποβολή σχετικής πρότασης το 2022) και την πρόταση για μια Αρχή της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (β΄ τρίμηνο 2021). Επιπλέον, θα δρομολογηθεί η αναθεώρηση των κανονισμών για τα φάρμακα για παιδιά και για σπάνιες παθήσεις, αλλά και η συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών για τις πολιτικές τιμολόγησης και προμηθειών, με σκοπό τη βελτίωση της σχέσης κόστους – αποτελεσματικότητας των φαρμάκων και της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας.