Σημαντικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, με δομικές αλλαγές, κάποιες από τις οποίες ήδη προετοιμάζονται από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο «Για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» που επεξεργάστηκε η επιτροπή υπό τον καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη και η οποία αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Συγκεκριμένα, προτείνεται η ενίσχυση της αναλογικότητας του πρώτου, δημόσιου, διανεμητικού πυλώνα ασφάλισης, η μετάβαση από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης, καθώς και η ενίσχυση του δεύτερου και τρίτου πυλώνα ασφάλισης.
Επικουρικές
Ειδικά για τη μετατροπή των επικουρικών συντάξεων σε πλήρως κεφαλαιοποιητικές, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, με συνέντευξή του στην «Κ» ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της προωθούμενης μεταρρύθμισης, η οποία θα προωθηθεί εντός του 2021 προκειμένου να ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2022, που έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης. Εθελοντικά θα ισχύσει και για όλους τους υπόλοιπους παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, ηλικίας έως 35 ετών.
Η έκθεση συστήνει παράλληλα τη θεσμοθέτηση ενός ξεκάθαρου πλαισίου εποπτείας για τα ασφαλιστικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένου και ενός δημόσιου ταμείου.Πιο αναλυτικά, στον τομέα των κύριων συντάξεων, η επιτροπή προτείνει περαιτέρω αύξηση της αναλογικότητας των κύριων συντάξεων. Η διαμόρφωση μιας αναλογικότερης σχέσης ανάμεσα στις παροχές και τις εισφορές αποτελεί ζητούμενο σε κάθε ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Πρόσφατα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τον νόμο 4670/2020 αύξησε την ανταποδοτικότητα των συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Η επιτροπή Πισσαρίδη ζητεί μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα, προκειμένου να δοθεί ένα ισχυρό κίνητρο στους ασφαλισμένους να συνταξιοδοτηθούν αφού έχουν παραμείνει στην ενεργό δράση πάνω από 35 έτη.
Παράλληλα, προβλέπεται η ενίσχυση του δεύτερου και τρίτου πυλώνα ασφάλισης. Στην πράξη, ο δεύτερος πυλώνας, τα επαγγελματικά ταμεία αλλά και ο τρίτος, τα ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια, θα παραμείνουν σε εθελοντική βάση, όπως ισχύει και σήμερα, όμως εξετάζεται η εισαγωγή σημαντικών φορολογικών κινήτρων, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτά.
Με τη σχετική διάταξη να περιλαμβάνεται ήδη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που ψηφίζεται μέσα στην εβδομάδα, η επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη δραστικού περιορισμού του μη μισθολογικού κόστους, μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Ηδη, για το 2021, η σχετική διάταξη προβλέπει τη μείωση των εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις εισφορές υπέρ ανεργίας.
Πιθανότατα στη βάση μιας πιο μόνιμης μείωσης, η επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει τη μείωση του ανώτατου ασφαλιστέου μισθού αλλά και τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου ασφαλίστρου υγείας, ίδιου ύψους για όλους, ανεξάρτητα από το εισόδημα, κατά τα πρότυπα που ακολουθήθηκαν στη μεταρρύθμιση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, που προβλέπει παρακράτηση σταθερού ποσού υπέρ υγείας.