Σε επανεξέταση των διατλαντικών εμπορικών σχέσεων προχωρά η Γερμανία και στο πλαίσιο αυτό σκοπεύει να ακολουθήσει μία πιο συμβιβαστική προσέγγιση η οποία θα οδηγήσει την Ε.Ε. σε καθυστέρηση της επιβολής δασμών σε αμερικανικά αγαθά αξίας 4 δισ.δολαρίων, κάτι που αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ από αύριο Τρίτη, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό αξιωματούχο του Βερολίνου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οι δασμοί αυτοί επρόκειτο να επιβληθούν στο πλαίσιο της διαμάχης ανάμεσα στις δύο πλευρές για τις παράνομες επιδοτήσεις σε Boeing και Airbus. Η πιθανότητα αλλαγής στρατηγικής λαμβάνει χώρα σε μία ιδιαίτερα δυσχερή χρονική συγκυρία για την Ε.Ε., η οποία έχει προχωρήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του Covid-19 και ταυτόχρονα να αποφύγει τον κίνδυνο της διπλής ύφεσης, όπως έχουν προειδοποιήσει αναλυτές και οίκοι αξιολόγησης. Μία επιδείνωση των διατλαντικών εμπορικών σχέσεων, δεδομένου ότι η Ε.Ε. πλήττεται ήδη με δασμούς στις εξαγωγές αγαθών της αξίας 7,5 δισ.δολαρίων, δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την οικονομία της. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ υπογράμμισε, σε δηλώσεις του, την ανάγκη μίας ευρείας κλίμακας συμφωνίας σχετικά με τους δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε.. Αντίστοιχα, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει «συγκεκριμένες προτάσεις» στην Ουάσιγκτον για τον τρόπο βελτίωσης των διμερών σχέσεων, καθώς θεωρεί απαραίτητη μία νέα συμφωνία.
Το τελευταίο έτος, η Ε.Ε. πλήττεται με αμερικανικούς δασμούς μετά τη νίκη των ΗΠΑ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που έκρινε παράνομες τις επιδοτήσεις στην Airbus. Η απόφαση αυτή άνοιξε το δρόμο στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 15% σε αεροσκάφη Airbus και 25% σε μία σειρά από ευρωπαϊκά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων γαλλικών κρασιών, σκοτσέζικου ουίσκι και ισπανικής ελιάς. Μάλιστα, ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει για ακόμη πιο σκληρά αντίποινα εάν η Ε.Ε. απαντήσει με επιβολή δικών της δασμών. Ο ΠΟΕ έδωσε όμως πριν από ένα μήνα και στην Ε.Ε. το πράσινο φως για να προχωρήσει με δασμούς λόγω των παράνομων επιδοτήσεων που δόθηκαν στη Boeing.
Ο επιχειρηματικός κόσμος στη Γερμανία, που έχει διμερείς εμπορικές σχέσεις ύψους 252 δισ.δολαρίων με τις ΗΠΑ σε ετήσια βάση, ζήτησε από την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να αποφύγει τυχόν επιδείνωση στο θέμα των δασμών. Ωστόσο, δεν μοιράζονται τη θέση της Γερμανίας όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε.. Η Γαλλία, η οικονομία της οποίας έχει πληγεί από την επιβολή των αμερικανικών δασμών, ζητά άμεση δράση με αντίποινα. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό ΛεΜέρ δήλωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι πιθανόν η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να ακολουθήσει μία πιο μετριοπαθή στάση στη διένεξη με τη Boeing, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να διαφυλάξει τα συμφέροντά της.