Αβάσιμοι οι λόγοι αναίρεσης, σύμφωνα με τους Αρεοπαγίτες
Υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με «πρωταγωνιστή» έναν… νταή σύζυγο και θύμα την εν διστάσει σύζυγό του και μητέρα του παιδιού του, απασχόλησε πρόσφατα το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.
Οι Αρεοπαγίτες κλήθηκαν να αποφανθούν για το αν θα πρέπει να αναιρέσουν ή όχι την καταδικαστική απόφαση που είχε εκδώσει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο σε βάρος του… θερμοκέφαλου συζύγου. Με την απόφαση αυτή, ο κατηγορούμενος είχε κριθεί ένοχος για τις αξιόποινες πράξεις της ενδοοικογενειακής απλής σωματικής βλάβης και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με την τριετή αναστολή.
Στην απόφαση του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου περιγράφεται καρέ – καρέ το σκηνικό της επίθεσης σε βάρος της άτυχης γυναίκας, η οποία είχε παντρευτεί τον κατηγορούμενο και είχε αποκτήσει μαζί του ένα κοριτσάκι. Μάλιστα, η άγρια επίθεση σε βάρος της εν διαστάσει συζύγου όπως προκύπτει από την απόφαση, έγινε μπροστά στο παιδί!
Το περιστατικό του ξυλοδαρμού με κλωτσιές και χαστούκια σε βάρος της συζύγου έγινε μετά το χωρισμό του ζευγαριού, ο οποίος επήλθε έπειτα από οχτώ χρόνια γάμου. Έκτοτε οι σύζυγοι βρίσκονται σε διάσταση, αλλά πραγματοποιούσαν συναντήσεις για χάρη της κόρης τους.
Σε μια από αυτές τις συναντήσεις που έγινε κάτω από το σπίτι της συζύγου με σκοπό η τελευταία να παραλάβει την κόρη, η οποία επέστρεφε από βόλτα με τον πατέρα της, έλαβε χώρα για άγνωστο λόγο έντονος διαπληκτισμός.
Χαρακτηριστικά στη δικαστική απόφαση αναφέρονται τα εξής: «Ο κατηγορούμενος επετέθη στην εν διαστάσει σύζυγό του, τη χαστούκισε με τα χέρια του στο πρόσωπο, στη συνέχεια την κλώτσησε δυνατά με τα πόδια του στο αριστερό της πόδι, ακολούθως αφού την έπιασε από τα μαλλιά την απώθησε με δύναμη τραντάζοντάς την με αποτέλεσμα αυτή να επιπέσει σε παρακείμενο αυτοκίνητο και τέλος την ακινητοποίησε τραβώντας την από τα μαλλιά, τραυματίζοντας ούτω και προκαλώντας σε αυτήν σωματικές κακώσεις στα ως άνω σημεία του σώματός της, ιδιαίτερα δε στο κάτω τριτημόριο της έξω επιφάνειας του αριστερού μηρού της προκάλεσε μια εκχύμωση, διαμέτρου 7 εκατ. περίπου».
Ο νταής σύζυγος μετά τη καταδίκη του για τις πράξεις του αυτές από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας την αναίρεση της σχετικής απόφασης. Έχασε όμως οριστικά τη δικαστική μάχη καθώς το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο, έκρινε πως η ετυμηγορία των δικαστών του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου φέρει την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία που απαιτεί ο νόμος και το Σύνταγμα. Έτσι οι αεροπαγίτες κατέληξαν στην κρίση πως «οι λόγοι αναίρεσης, με τους οποίους αποδίδονται στην προσβαλλόμενη απόφαση οι πλημμέλειες της έλλειψης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και της εσφαλμένης ερμηνείας και εφαρμογής ουσιαστικής ποινικής διατάξεως και έλλειψης νόμιμης βάσης, είναι αβάσιμοι».