Να αλλάξουν τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος ανεργίας αλλά και ο τρόπος υπολογισμού του προτείνει η έκθεση του Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία. Όπως αναφέρεται στην έκθεση για το επίδομα ανεργίας”o ΟΑΕΔ θα πρέπει για 6 μήνες να βοηθά ενεργά τους ανέργους στην αναζήτηση της εργασίας. Τα άτομα που δεν βρει δουλειά μετά 6 μήνες θα πρέπει να καλούνται να συμμετάσχουν σε κατάλληλα στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης”.
Ουσιαστικά προτείνεται σαφώς μεγαλύτερο επίδομα ανεργίας αλλά και μικρότερο χρονικό διάστημα. Η αύξηση του επιδόματος όμως δεν αφορά όλους καθώς προτείνεται να υπάρχει σύνδεση με τον μισθό κατά το τελευταίο διάστημα πριν από την απόλυση.
“Το επίδομα ανεργίας προτείνουμε όπως οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη , με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ”.
Oι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν όλα τα επιδόματα θα μπορούσαν να ενοποιηθούν σε ένα εκτός του επιδόματος ανεργίας, του επιδόματος ανεργίας, του επιδόματος ανεργίας, του επιδόματος αναπηρίας και ενός στεγαστικού επιδόματος που θα καταβάλλεται σε αδύναμους οφειλέτες.
Το ενοποιημένο επίδομα θα πρέπει να δίνεται σε άτιμα με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα ακόμη και εάν εργάζονται και να είναι σχεδιασμένο ώστε να ενισχύσει τα κίνητρα για εργασία. Το εισόδημα θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση την οικογενειακή δομή ( π.χ αριθμός παιδιών) και να υπάρχει ιδιαίτερη στόχευση σε οικογένειες με μεγαλύτερη ανάγκη όπως μητέρες ή πατέρες με παιδιά χωρίς σύντροφο.
Έκθεση Πισσαρίδη για επίδομα ανεργίας: Ποιες αλλαγές προτείνει
Προηγούμενο άρθροΕπίδομα 800 ευρώ: Ποιοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως αύριο