Όπως αναφέρει η επιτροπή Πισσαρίδη ο χρόνος που απαιτείται για να τελεσιδικήσει σε πρώτο βαθμό μία αστική υπόθεση στη χώρα μας είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρώπη, για τις διοικητικές διαφορές είμαστε πέμπτοι στις καθυστερήσεις στην Ευρώπη και στην παγκόσμια κατάταξη κατέχουμε την 146η θέση.
Το αγκάθι των αργών ρυθμών απονομής Δικαιοσύνης βρίσκεται μεταξύ των βασικών επισημάνσεων της επιτροπής Πισσαρίδη. Ουσιαστικά υπογραμμίζει πως χωρίς δικαστικό σύστημα το οποίο θα λειτουργεί αποτελεσματικά και γρήγορα, δεν μπορεί να προχωρήσει η οικονομική ανάπτυξη και οι επενδύσεις.
Η άποψη αυτή αποτελεί, όπως αναφέρει η Καθημερινή, εδώ και χρόνια πάγια θέση των ίδιων των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις.
Μεταξύ αυτών η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ, Αθανάσιος Ράντος, ο επίτιμος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Μιχάλης Πικραμένος, ο επίτιμος αρεοπαγίτης Ιωάννης Χαμηλοθώρης, ο εφέτης Τάκης Λυμπερόπουλος ακόμη και ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος,
Όπως αναφέρει η επιτροπή Πισσαρίδη ο χρόνος που απαιτείται για να τελεσιδικήσει σε πρώτο βαθμό μία αστική υπόθεση στη χώρα μας είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρώπη, για τις διοικητικές διαφορές είμαστε πέμπτοι στις καθυστερήσεις στην Ευρώπη και στην παγκόσμια κατάταξη κατέχουμε την 146η θέση σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα, επίσης, με την έκθεση Πισσαρίδη, η χώρα μας διαθέτει 25,8 δικαστές ανά 100.000 κατοίκους, την ώρα που η Γαλλία έχει αναλογία 10,4 δικαστές ανά 100.000 κατοίκους, η Ιταλία 10,6 και η Ισπανία 11,5.
Πέραν ωστόσο των καθυστερήσεων, οι περισσότερες αιτίες, σύμφωνα με την Καθημερινή, για ένα δικαστικό σύστημα που δεν αποδίδει καταγράφονται εκτός Δικαιοσύνης και αφορούν τον τρόπο που νομοθετεί η Βουλή, καθώς εκατοντάδες νόμοι που ψηφίζονται αλληλοκαλύπτονται, αλληλοαναιρούνται και πάει λέγοντας. Και κοντά σε αυτό, μία δημόσια διοίκηση η οποία λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που, αντί να επιλύει προβλήματα, προκαλεί πάσης φύσεως διαφορές με τους πολίτες».
Εκπαίδευση και εξωδικαστική επίλυση
Κρίσιμο χαρακτηρίζεται τόσο από τους δικαστικούς, όσο και από την επιτροπή Πισσαρίδη το θέμα της εκπαίδευσης των δικαστών, καθώς και εκείνο της ενίσχυσης των μορφών εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, με επέκταση του θεσμού της διαμεσολάβησης.
«Τα εμφανή σημεία δυσλειτουργικότητας και αναποτελεσματικότητας, πέραν όλων των άλλων, επιδρούν σοβαρά στην εμπιστοσύνη των πολιτών στην απονεμόμενη δικαιοσύνη» τονίζει ο κ. Χαμηλοθώρης.
Ένα άλλο βασικό αίτημα είναι η συνδρομή των δικαστών με επίκουρους βοηθούς καθώς και με ειδικούς επιστήμονες, όπως οικονομολόγους και άλλες ειδικότητες σε υποθέσεις με εξειδικευμένα αντικείμενα, ενώ καθοριστική κρίνεται και η ίδρυση δικαστικής αστυνομίας.
«Θα συνεισφέρει σημαντικά στο έργο της Δικαιοσύνης» τονίζει στην Καθημερινή ο εφέτης Κ. Σαργιώτης που μετείχε στην επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου. Όπως αναφέρει και ο πρόεδρος Πρωτοδικών και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Δημήτρης Φούκας, θα μπορούσαν να συνδράμουν και ασκούμενοι καθώς και συνταξιούχοι δικηγόροι για την επιτάχυνση των υποθέσεων.
Επιφυλάξεις για τη διεύρυνση των αντικειμένων
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ένωσης Χριστόφορος Σεβαστίδης, διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις κυρίως ως προς τη δημιουργία ειδικών τμημάτων για την εκδίκαση υποθέσεων οικονομικού ενδιαφέροντος. «Εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τη Δικαιοσύνη ως εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων και όχι ως κρατικό θεσμό απονομής δικαίου.
Μετά την ψήφιση του νόμου που θεσμοθέτησε ειδικά επενδυτικά δικαστήρια για ζητήματα ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και λοιπά, το σχέδιο Πισσαρίδη προτείνει διεύρυνση του νόμου και σε άλλες διαφορές σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος’, όπως ο ανταγωνισμός, η πτώχευση, η εταιρική διακυβέρνηση» σημειώνει.
«Μία διεύρυνση του νόμου σε αυτή την κατεύθυνση, θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποδυνάμωση όλων των υπολοίπων τμημάτων που εκδικάζουν διαφορές ιδιωτών για χάρη της ταχύτερης επίλυσης των επιχειρηματικών διαφορών» κατέληξε.