Βήμα βήμα η διαδικασία υποβολής της αίτησης για τα αναδρομικά των κληρονόμων – Τι να προσέξετε, τα δικαιολογητικά και τα δύο στάδια της υποβολής
Οι κληρονόμοι των συνταξιούχων που απεβίωσαν και είχαν μειώσεις στην κύρια σύνταξη τους, την περίοδο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, υποβάλλουν μέσω της πλατφόρμας (κάνετε κλικ εδώ) τα δικαιολογητικά στοιχεία και πιστοποιητικά που απαιτούνται για την επιστροφή σε αυτούς των ποσών των μειώσεων. Η είσοδος γίνεται με κωδικούς Taxisnet.
Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται:
- Ληξιαρχική πράξη θανάτου
- Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς
- Πιστοποιητικό Εγγυτέρων Συγγενών
- Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης (αν δεν υπάρχει διαθήκη).
Κατά την πρώτη είσοδο στην εφαρμογή, πρέπει να εμφανίζονται τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντα και ακόμη συμπληρώνουμε τα στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο κινητό και email) και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού του.
Να σημειώσουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού άλλης χώρας, σε περίπτωση που οι κληρονόμοι είναι κάτοικοι εξωτερικού.
Κατόπιν συμπληρώνουμε το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ του θανόντος και αν δεν εμφανιστούν αυτόματα τα στοιχεία του, συμπληρώνουμε και την ημερομηνία θανάτου.
Κάθε ενήλικος κληρονόμος θα πρέπει να υποβάλλει μια αίτηση για να του χορηγηθεί το μερίδιο του, από τα αναδρομικά του θανόντος.
Ανήλικοι κληρονόμοι
Για ανήλικους κληρονόμους την αίτηση θα υποβάλλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους.
Η διαδικασία της υποβολής στην ηλεκτρονική υπηρεσία γίνεται σε δύο στάδια:
- Στο πρώτο στάδιο οι δικαιούχοι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία μέχρι 17/12/2020. Εφόσον διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά τα επισυνάπτουν ταυτόχρονα στην αίτησή τους (οριστική υποβολή).
- Εφόσον δεν διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά θα πρέπει μέχρι 28/2/2021 να επανέλθουν στην υπηρεσία και να επισυνάψουν στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση τα ζητούμενα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις (προσωρινή υποβολή και κατόπιν οριστική υποβολή).
Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται
Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται, εκδίδονται ως εξής:
- Ληξιαρχική πράξη θανάτου (από δήμο ή ΚΕΠ)
- Πιστοποιητικό Εγγυτέρων Συγγενών (από δήμο ή ΚΕΠ ή ηλεκτρονικά από το www.gov.gr)
- Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης (αν δεν υπάρχει διαθήκη).
- Τα στοιχεία του Πιστοποιητικού αντλούνται ηλεκτρονικά από τα Ειρηνοδικεία της χώρας (www.solon.gov.gr).
- Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς
- Τα στοιχεία του Πιστοποιητικού αντλούνται ηλεκτρονικά από τα Ειρηνοδικεία της χώρας (www.solon.gov.gr).
Σημειώνουμε ότι στην πλατφόρμα www.solon.gov.gr δεν έχουν ενσωματωθεί 48 Ειρηνοδικεία της Ελλάδας, όπερ σημαίνει ότι οι κληρονόμοι πρέπει να μεταβούν σε αυτά (ή μέσω ΚΕΠ) για να παραλάβουν τα σχετικά πιστοποιητικά.
Οι αιτούντες δεν υποχρεούνται να επισυνάψουν το πιστοποιητικό εφόσον το αρμόδιο για την έκδοση Ειρηνοδικείο, είναι στην πλατφόρμα του www.solon.gov.gr.
Τι να θέλει προσοχή
Προσοχή πρέπει να δώσουν οι κληρονόμοι που έχουν κληρονομήσει τον θανόντα με διαθήκη και μέσα σε αυτή δεν αναφέρονται τα κινητά πράγματα. Αυτό σημαίνει ότι με την διαθήκη ο θανών μπορεί να αφήνει τα ακίνητα σε κάποιον, αλλά να μην αναφέρει τίποτα για τα κινητά πράγματα, που σημαίνει ότι δικαιούχοι είναι όλοι οι εξ αδιαθέτου κληρονόμοι, για αυτά.
Εφόσον υπάρχει διαθήκη και ορίζει ποιος είναι ο δικαιούχος, τότε δεν χρειάζεται το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.