Τη δυνατότητα ένταξης νέων δανείων σε μορατόριουμ πληρωμών αναμένεται να ανακοινώσει ίσως και σήμερα η ευρωπαϊκή αρχή για τις τράπεζες (European Banking Authority – EBA), υιοθετώντας το αίτημα ευρωπαϊκών τραπεζών για επέκταση των μέτρων στήριξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πρόταση της ΕΒΑ είναι να δοθεί η δυνατότητα να μπουν και άλλοι οφειλέτες σε μορατόριουμ πληρωμών για την περίοδο έως και τον Μάρτιο του 2021 και δεν αφορά επέκταση του ισχύοντος καθεστώτος για διάστημα πέραν των εννέα μηνών για όσους έχουν πάρει ήδη τη διευκόλυνση αυτή.
Ετσι, τα νέα μορατόρια θα ισχύσουν για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που δεν έχουν επωφεληθεί ακόμη από αυτό το μέτρο και, σύμφωνα με πληροφορίες, η περίοδος χάριτος που θα λάβουν θα ισχύσει για εννέα μήνες, δηλαδή έως και τα τέλη του 2021.
Η πρόταση αυτή, εφόσον προκριθεί, περιορίζει σημαντικά το περιθώριο ανοχής σε όσους έχουν ήδη ενταχθεί σε καθεστώς αναστολής με βάση την έως τώρα απόφαση της EBA, οι οποίοι θα πρέπει να αρχίζουν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους, έστω και με διευκολύνσεις άλλου τύπου.
Τα μορατόρια στις πληρωμές λόγω COVID ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο και η ημερομηνία για να μπορέσει μια τράπεζα να εφαρμόσει το μέτρο έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Mέχρι την ημερομηνία αυτή οι τράπεζες αλλά και οι εταιρείες διαχείρισης έδωσαν αναστολή σε 400.000 δάνεια συνολικής αξίας περίπου 25 δισ. ευρώ, τα οποία ανάλογα με το πότε μπήκαν σε μορατόριουμ έλαβαν 9μηνη περίοδο χάριτος για την πληρωμή των δόσεων. Ετσι, εάν μια επιχείρηση πήρε αναστολή τον περασμένο Ιούνιο, η περίοδος χάριτος που έχει για την πληρωμή των υποχρεώσεών της λήγει τον Μάρτιο του 2021. Αντίστοιχα μια επιχείρηση που πήρε αναστολή στο τέλος Σεπτεμβρίου, η περίοδος χάριτος που έχει εξασφαλίσει λήγει τον Ιούνιο του 2021. Σημειώνεται ότι ειδικά για τα νοικοκυριά το μέτρο προέβλεπε πλήρη αναστολή της δόσης του δανείου τους, ενώ οι επιχειρήσεις μπορούσαν να πληρώνουν μόνο τόκους και όχι κεφάλαιο.
Τα επιτελεία των τραπεζών καθώς και των εταιρειών διαχείρισης μελετούν τις εναλλακτικές επιλογές, προκειμένου να διευκολύνουν την κατηγορία δανειοληπτών που θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη λήξη της περιόδου αναστολής. Γι’ αυτή την κατηγορία θα υπάρξουν προϊόντα προοδευτικής καταβολής δόσης για όλο το 2021, έτσι ώστε οι δανειολήπτες να μη βρεθούν αντιμέτωποι με την υποχρέωση καταβολής ολόκληρης της δόσης που πλήρωναν πριν από την κρίση της πανδημίας. Κάθε τράπεζα ή εταιρεία διαχείρισης σχεδιάζει τα δικά της προϊόντα αυτού του τύπου. Ορισμένες τράπεζες θα προτείνουν τον περιορισμό της δόσης στο 30% ή στο 50% σε σχέση με αυτή που πλήρωνε ο πελάτης πριν από την κρίση, με προοπτική η δόση να φτάσει στο 70% ή στο 100% από το τρίτο ή το τέταρτο 3μηνο του έτους.