Τα όπλα που θα “φρενάρουν” τις απολύσεις και θα κρατήσουν χαμηλά τα ποσοστά ανεργίας αναζητά εναγωνίως το οικονομικό επιτελείο. Στην πρώτη γραμμή αυτής της δύσκολης και άνισης, λόγω της πανδημίας, μάχης βρίσκονται τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, η επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά και οι αναστολές των συμβάσεων. Δράσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και έχουν συμβάλλει στη μείωση των απωλειών στην αγορά εργασίας. Το enikonomia.gr παρουσιάζει αναλυτικά τις εν λόγω δράσεις.
Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ
Σύμφωνα με την “ατζέντα” του ΟΑΕΔ, αυτή τη στιγμή παραμένουν “ανοιχτές” επτά δράσεις απασχόλησης 38.600 νέων θέσεων εργασίας. Αυτό το πακέτο προγραμμάτων, που… σκεπάζει ανέργους όλων την ηλικιών, από 18 έως και 67 ετών, περιλαμβάνει επιταγές επανένταξης στην αγορά εργασίας, αλλά και δράσεις για άνεργους πτυχιούχους, για νέους που επιθυμούν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, αλλά και για ανθρώπους που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης. Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού, αυτό το πλέγμα προγραμμάτων λειτουργεί ως ανάχωμα στην επαπειλούμενη αύξηση της ανεργίας.
Η επιστρεπτέα προκαταβολή
Ένα άλλο, εξίσου σημαντικό όπλο, που έχει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή. Κι αυτό, διότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει άμεσα μια σημαντική για την περίοδο “ένεση ρευστότητας” σε χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται ένα μόλις βήμα πριν από τις μαζικές απολύσεις. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή μπορεί να κλείσει, έστω και προσωρινά, τον δρόμο των απολύσεων, καθώς η “πίτα” των δικαιούχων επιστρεπτέας προκαταβολής έχει μεγαλώσει σημαντικά. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι μέχρι τους πρώτους μήνες του έτους θα διασωθούν μέσω αυτή της οδού τουλάχιστον 300.000 θέσεις εργασίας.
Οι αναστολές των συμβάσεων
Στη διατήρηση των θέσεων εργασίας συμβάλλει και το καθεστώς των αναστολών εργασίας, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συνεχιστούν και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη πειραματική έρευνα της Eurostat τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σε αυτό τον τομέα, μεταξύ των οποίων είναι και οι αναστολές, συνέβαλαν σημαντικά στη μείωση των απωλειών στην αγορά εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των εργαζομένων στη χώρα μας που έχασαν τη δουλειά τους το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ήταν χαμηλότερο από το 2%, την ώρα που στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε οι αντίστοιχες απώλειες κυμάνθηκαν από 2% έως 3,5%.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό τον μακρύ και δύσκολο αγώνα αναμένεται να διαδραματίσει και το ταμείο ανάκαμψης. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί οι δράσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό να κινητοποιήσουν σημαντικές δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα που θα ενισχύσουν σημαντικά την απασχόληση.
https://www.enikos.gr/economy/753438/ta-opla-gia-na-bei-freno-stin-anergia