Μηδενική αύξηση των χορηγήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για το 9μηνο του τρέχοντος έτους, παρά την πρωτοφανή ρευστότητα ύψους 40 δισ. ευρώ που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από το ευρωσύστημα, με αρνητικά μάλιστα επιτόκια. Αυτό επισήμανε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ με θέμα «Χρηματοδότηση, ιδιωτικό χρέος και επανεκκίνηση της οικονομίας», σημειώνοντας ότι από τη ρευστότητα αυτή ένα πολύ μικρό μέρος έχει πάει στην πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στα τέλη Σεπτεμβρίου το σύνολο των δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών παρέμεινε στα περυσινά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 145 δισ. , χωρίς να καταγράφεται αύξηση στα υπόλοιπα των χορηγήσεων. Οπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, οι τράπεζες έχουν τοποθετήσει τη ρευστότητα σε ομόλογα και ταμειακά διαθέσιμα στην ΕΚΤ και εμφανίζονται διστακτικές στις χρηματοδοτήσεις. Ετσι, εκτός από τον τομέα των στεγαστικών δανείων, που καταγράφει αρνητική πιστωτική επέκταση, μικρή είναι και η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που καταγράφουν πιστωτική επέκταση μόλις 1,9% έναντι 9% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Η εικόνα αυτή παρατηρείται παρά τη γενναία στήριξη που έχει δοθεί και από τα προγράμματα (ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας) της Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσω της οποίας οι τράπεζες, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, έχουν αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ εγγυήσεων, κινητοποιώντας πόρους 8,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, μέρος του προβλήματος συνδέεται με τη δομή της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που αποτελείται σε ποσοστό 90% από πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 1,5 άτομο.
Μιλώντας από την πλευρά των τραπεζών, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας αντέκρουσε λέγοντας ότι η πιστωτική επέκταση που καταγράφηκε τον τελευταίο χρόνο είναι η υψηλότερη που παρατηρείται στη χώρα μας από το 2010 και συνέδεσε το πρόβλημα με την κεφαλαιακή διάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων. Πολλά από τα αιτήματα που έφθασαν στις τράπεζες, εξήγησε ο κ. Καραβίας, ήταν από επιχειρήσεις με αρνητικά ίδια κεφάλαια, υψηλό δείκτη χρέους προς ακαθάριστα έσοδα και με ανεξόφλητες υποχρεώσεις, οι οποίες δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν. Το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων αποτελεί πρόβλημα ενόψει της εισροής των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που απαιτεί μεγάλα επενδυτικά έργα, ικανά να απορροφήσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, σημειώνοντας ότι ένα από τα βασικά προβλήματα είναι το θεσμικό πλαίσιο, που ευνοεί τη μικροεπιχειρηματικότητα και δεν επιτρέπει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων κεφαλαίου.