Με το βλέμμα στραμμένο προς την Ουάσιγκτον και προσβλέποντας σε μια εμπορική συμφωνία με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η Βρετανία κάνει μια πρώτη κίνηση ως χώρα που δεν αποτελεί μέλος της Ε.Ε. Ωρες προτού συναντηθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με την πρόεδρο της Κομισιόν, το Λονδίνο ανακοινώσει ότι αποσύρει τους δασμούς 25% που επέβαλαν προσφάτως οι Βρυξέλλες σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 4 δισ. δολαρίων. Δικαιολόγησε μάλιστα την κίνηση ως μέρος μιας στρατηγικής που στοχεύει σε «αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, ώστε ΗΠΑ και Βρετανία να κινηθούμε προς την επόμενη φάση των μεταξύ μας εμπορικών δεσμών».
Πρόκειται για δασμούς που ενέκρινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ως αντίποινα για τις κρατικές ενισχύσεις στον αμερικανικό κολοσσό της αεροδιαστημικής, τη χειμαζόμενη Boeing. Σε ό,τι αφορά τη διένεξη επί του θέματος ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, είναι μία από τις πλέον μακροχρόνιες διαμάχες ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς διαρκεί 16 χρόνια και αφορά το ακανθώδες θέμα των κρατικών ενισχύσεων.
Η απόφαση που πήραν οι Βρυξέλλες μέσα στον Νοέμβριο να επιβάλουν τους εν λόγω δασμούς ήταν η τελευταία κίνηση στο πλαίσιο αυτής της διαμάχης. Είχε προηγηθεί από πέρυσι η απόφαση της απερχόμενης κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 7,5 δισ. δολαρίων, όταν ο ΠΟΕ διαπίστωσε πως είχε επωφεληθεί από αθέμιτες κρατικές ενισχύσεις και η γαλλογερμανική βιομηχανία αεροναυπηγικής, η Airbus.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η απόφαση της Βρετανίδας υπουργού Εμπορίου, Λιζ Τρους, φαίνεται πως αποτελεί προσπάθεια του Λονδίνου να αποσπάσει την εύνοια της Ουάσιγκτον ενόψει της ανάληψης καθηκόντων από την κυβέρνηση Μπάιντεν και να προλειάνει το έδαφος για τη σύναψη ανεξάρτητης εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, η κ. Τρους τόνισε πως πρόθεση της Βρετανίας είναι «να καταλήξουμε έπειτα από διαπραγμάτευση σε μια διευθέτηση ώστε να μπορούμε να εμβαθύνουμε τις εμπορικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ». Οπως, πάντως, τονίζουν οι F.T., είναι έτσι κι αλλιώς αμφίβολο αν θα μπορούσε πραγματικά να διατηρήσει μονομερώς τους εν λόγω δασμούς το Λονδίνο μετά την 31η Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι λήγει και η μεταβατική περίοδος και η Βρετανία δεν είναι πλέον μέλος της Ε.Ε.
Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, το σχετικό σχόλιο του Πολ Εβεριτ, επικεφαλής του βρετανικού ομίλου αεροδιαστημικής ADS, που εξέφρασε δυσφορία για το γεγονός ότι η κυβέρνηση «έσπευσε να λάβει μονομερή δράση χωρίς να διασφαλίσει κάποιου είδους ανταπόδοση ώστε να διευθετηθεί η διαμάχη», ενώ τόνισε πως αν διατηρούσε τους εν λόγω δασμούς και μετά την 31η Δεκεμβρίου θα ήταν «μια πάρα πολύ επιθετική κίνηση».
Οπως διαφαίνεται και από τη δήλωση του εν λόγω στελέχους, η ανάκληση των δασμών δεν προστατεύει το Λονδίνο από τυχόν κινήσεις αντεκδίκησης από τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι για το συγκεκριμένο θέμα η Ουάσιγκτον έχει κινηθεί όχι μόνον εναντίον της Ε.Ε. ως ενιαίας οντότητας αλλά και ειδικότερα κατά της Ισπανίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Τον περασμένο Ιούλιο είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο οι συνομιλίες ανάμεσα στη Βρετανία και τις ΗΠΑ γύρω από τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας και αιτία ήταν η επίμονη άρνηση του Λονδίνου να προσφέρει στις ΗΠΑ απρόσκοπτη πρόσβαση των αμερικανικών προϊόντων στη βρετανική αγορά. Ως εκ τούτου, είναι πιθανόν η άρση των δασμών να μη διευκολύνει καθόλου την προσέγγιση με την Ουάσιγκτον και να αντιμετωπίσει η Βρετανία μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά της να συνάψει μαζί της εμπορική συμφωνία.
https://www.kathimerini.gr/economy/561190378/i-vretania-airei-dasmoys-25-se-amerikanika-proionta/