Η έκθεση του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) καταγράφει ξεκάθαρα πως – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- οι δικηγόροι «έχουν αφεθεί στη μοίρα τους» .
Λιγότερη Δικαιοσύνη κατά 40% είχαμε το πρώτο εξάμηνο του 2020, στο πρώτο δηλαδή κύμα της πανδημίας, στο οποίο ήρθε να προστεθεί σωρευτικά η αποτίμηση του δεύτερου κύματος, προκαλώντας «έμφραγμα» κυρίως στο δικηγορικό Σώμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι και το Ιούλιο του 2019 υπήρξε δραματική μείωση αριθμού προεισπράξεων πανελλαδικά λόγω COVID-19 (ποσοστό 38,74%) .
-Ιδού ο αναλυτικός πίνακας :
Η έκθεση
Εν τω μεταξύ η έκθεση του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) που είναι το αντιπροσωπευτικό όργανο περίπου ενός (1) εκατομμυρίου δικηγόρων, μέσω των δικηγορικών συλλόγων – μελών, από τριάντα μία (31) χώρες-πλήρη μέλη και έντεκα (11) συνεργαζόμενες χώρες και παρατηρητές, καταγράφει τα μέτρα στήριξης των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς τους δικηγόρους, με ξεκάθαρη την καταγραφή πως – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- «έχουν αφεθεί στη μοίρα τους» .
Σύμφωνα με την έκθεση, το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών πήρε μεν μέτρα για την προστασία (και) των Δικηγόρων, πλην σε καμία περίπτωση δεν κινήθηκαν σε επίπεδο ικανοποιητικό.
Τα περισσότερα κράτη στράφηκαν σε τέσσερα επίπεδα:
-στην αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων,
-στην αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων,
-στα δάνεια κρατικού πιστωτικού ιδρύματος ή με εγγύηση Δημοσίου και
-στην αναστολή δανειακών υποχρεώσεων.
Ένα γενικό συμπέρασμα από την αντιπαραβολή των μέτρων είναι πως γενικότερα τα μέτρα στήριξης του δικηγορικού σώματος είναι «αναιμικά» και έχουν οδηγήσει όπως λένε οι ίδιοι, σε ελεύθερη πτώση τον κλάδο. Σχετικά καλύτερα είναι τα μέτρα σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία και πιθανόν την Ιταλία.
Συγκεκριμένα, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο παρείχαν αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.
Από εκεί και πέρα η Αυστρία, η Κροατία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησαν σε αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων υπό προϋποθέσεις.
Κάποιες από τις χώρες προχώρησαν σε δάνεια κρατικού ιδρύματος ή με εγγύηση Δημοσίου και συγκεκριμένα η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Eπιπλέον μέτρα έλαβαν σχεδόν οι μισές από τις χώρες με συγκεκριμένη ρύθμιση αυτή της αναστολής των ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Μάλιστα, η Εσθονία είναι αυτή που ανέλαβε το ίδιο το κράτος να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους.
Οικονομική «στήριξη»
Πολλές χώρες πήραν μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των δικηγόρων με ενδεικτικά παραδείγματα:
-Η Αυστρία παρείχε επίδομα ανεργίας και η Κύπρος ειδική επιδότηση.
-Η Γαλλία και η Ιταλία παρείχαν εφάπαξ καταβολές με 1.500 ευρώ η πρώτη και 600 ευρώ η δεύτερη.
Χρηματικά ποσά επίσης παρείχαν σε μηνιαία βάση η Λιθουανία (257 ευρώ), η Πολωνία (433 ευρώ).
-Ενισχύσεις βλέπουμε και στη Ρουμανία η οποία παρείχε οικονομική ενίσχυση κατά 75% του μέσου εισοδήματος.
Σοβαρές ενισχύσεις
Πραγματικά, αξιόλογες ενισχύσεις ωστόσο παρατηρεί κανείς στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου η ενίσχυση κάλυπτε το 80% του μηνιαίου εισοδήματος για έως και 3 μήνες και για έως και 2.817 ευρώ το μήνα. Σε αντιπαραβολή βέβαια με π.χ το ενοίκια και γενικότερα το κόστος ζωής που είναι εξαιρετικά υψηλό.
Η Γερμανία, αν και είχε διαφορετικά ποσά ανά κρατίδιο, παρείχε οικονομική ενίσχυση με σημαντικότερη περίπτωση αυτή στη Βάδη – Βυτεμβέργη, όπου για αυτοαπασχολούμενους με έως 5 εργαζομένους παρείχε 9.000 ευρώ για 3 μήνες.
-Τέλος, η Σουηδία, παρείχε οικονομική ενίσχυση με την παροχή προκαταβολών για τις υποθέσεις παροχής νομικής βοήθειας.