Μετά τη σφοδρή κριτική ευρωπαϊκών θεσμών για το προηγούμενο καθεστώς
Την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων που εισέρχονται στη χώρα μας, μέσω της κατάργησης της «προστατευτικής φύλαξης» σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης και της μεταφοράς -νομοθετικά πλέον -της αρμοδιότητας διαχείρισης αιτημάτων επείγουσας φιλοξενίας τους σε ειδικές δομές, στην Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Μετανάστευσης, προβλέπει τροπολογία του Νότη Μηταράκη, που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται σήμερα, σύμφωνα με το skai.gr.
Η τροπολογία αναθέτει εφεξής ρητά τη διαχείριση των αιτημάτων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, που εντοπίζονται από τις αστυνομικές αρχές, κάθε άλλη αρχή, υπηρεσία, φορείς της κοινωνίας των πολιτών ή τρίτα πρόσωπα και στερούνται ασφαλούς ή γνωστής διαμονής, στην Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων.
Η τροπολογία έρχεται μετά τη σφοδρή κριτική ευρωπαϊκών θεσμών για το προηγούμενο καθεστώς.
Παρουσιάζοντας την τροπολογία στη Βουλή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τη χαρακτήρισε ιστορική στιγμή.
Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ακόμη: «Τέλος Μαρτίου ήταν υπό προστατευτική φύλαξη 331 ασυνόδευτα. Από τις 14 Νοεμβρίου ήδη ο αριθμός είναι μηδέν». Πρόσθεσε ότι με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ επεξεργάζονται έναν συνολικό μηχανισμό για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την παραπομπή των ασυνόδευτων ανηλίκων σε δομές φιλοξενίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό έχουν ήδη αυξηθεί κατά 40% οι θέσεις μακροχρόνιας φιλοξενίας και θα αγγίξουν το 85% τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, με το πρόγραμμα εθελοντικής μετεγκατάστασης από την Ελλάδα σε άλλες χώρες έχουν αναχωρήσει ήδη 521 ασυνόδευτα ανήλικα και θα ανέλθουν σε 1.036 μέχρι τον Απρίλιο του 2021, ενώ έχουν μεταφερθεί – όπως είπε – και όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα από τα νησιά σε δομές της ενδοχώρας πλην των ροών του τελευταίου διμήνου, η μεταφορά των οποίων δρομολογείται επίσης.