Nέους κανονισμούς που θα περιορίζουν την χρηματοδότηση για προγράμματα φυσικού αερίου πρότεινε σήμερα η Κομισιόν, προωθώντας αντ΄αυτού τεχνολογίες χαμηλής περιεκτικότητας διοξειδίου του άνθρακα σε μία προσπάθεια να ανταποκριθεί στους στόχους της για την κλιματική αλλαγή.
Το νέο πλαίσιο «TEN-E» της Ε.Ε. ορίζει ποιά διασυνοριακά ενεργειακά προγράμματα μπορούν να λαμβάνουν χρηματοδότηση και άδειες με πολύ γρήγορες διαδικασίες. Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να διαμορφωθούν εκ νέου οι κανονισμοί, οι οποίοι στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έδωσαν το πράσινο φως για χρηματοδότηση ύψους 4,7 δισ.ευρώ σε ενεργειακά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και αγωγών φυσικού αερίου. Η πρόταση δεν περιλαμβάνει υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Οσο πιο κοντά φθάσουμε στο στόχο της ουδετερότητας, τόσο περισσότερο το φυσικό αέριο θα αντικατασταθεί από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφερε η Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον, αναφερόμενη στο στόχο της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως το 2050.
Το νέο πλαίσιο κανονισμών, που θα πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες της Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο, θα καταστήσει τις τεχνολογίες που έχουν χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πιο εφικτές για χρηματοδότηση. Σε αυτές τις τεχνολογίες περιλαμβάνονται αγωγοί για τη μεταφορά υδρογόνου, offshore δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και «μικρά δίκτυα φυσικού αερίου».
Επίσης, στόχος της Ε.Ε. είναι η εξασφάλιση κεφαλαίων τόσο από εθνικές κυβερνήσεις όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, σε μία προσπάθεια να κινητοποιήσει τις μαζικές επενδύσεις που χρειάζονται για την επίτευξη των στόχων, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων σε υποδομές υδρογόνου αξίας 65 δισ.ευρώ στη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας.
https://www.moneyreview.gr/green-economy/6566/komision-neo-plaisio-kanonismon-gia-prasini-energeia/