Στόχος είναι να ενεργοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβριο το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας για δάνεια έως 50.000 ευρώ.
Την ώρα που οι πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας δοκιμάζονται σε ακραίες συνθήκες ασφυξίας με το δεύτερο lockdown, η κυβέρνηση και η Αναπτυξιακή Τράπεζα ετοιμάζουν ένα νέο χρηματοδοτικό «πακέτο» με εγγυήσεις για δάνεια ειδικά στις μικρότερες επιχειρήσεις, το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση από τον Σεπτέμβριο, αλλά έχει ήδη καθυστερήσει σοβαρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι το νέο πρόγραμμα να αρχίσει να «τρέχει» εντός του Δεκεμβρίου, αν και οι αργοί ρυθμοί προετοιμασίας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο, παράλληλα και με την πέμπτη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Το νέο πρόγραμμα θα κινητοποιήσει συνολικά κεφάλαια για δάνεια ύψους 450 εκατ. ευρώ, με το συνδυασμό κρατικών εγγυήσεων και τραπεζικής μόχλευσης. Θα παρέχει, όπως και το βασικό πρόγραμμα εγγυημένων δανείων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, κεφάλαια κίνησης με καλούς όρους σε επιχειρήσεις που, σε κανονικές συνθήκες, θα δανείζονταν με πολύ υψηλότερα επιτόκια.
Πως θα υπολογίζονται τα δάνεια
Το ποσό του δανείου θα υπολογίζεται με βάση το μισθολογικό κόστος ή τον κύκλο εργασιών του 2019, όπως έγινε και με τα άλλα προγράμματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας, τα οποία χορηγούν δάνεια ίσα με το διπλάσιο του μισθολογικού κόστους ή το 25% του κύκλου εργασιών. Κάθε δάνειο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πρόγραμμα θα απευθύνεται στις επιχειρήσεις που ορίζονται με βάση τους κοινοτικούς κανόνες ως “micro” (πολύ μικρές) και είναι αυτές που απασχολούν λιγότερα από δέκα άτομα και έχουν κύκλο εργασιών και συνολικό ενεργητικό μικρότερο των 2 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται, κατά κανόνα, για επιχειρηματικές μονάδες οικογενειακού χαρακτήρα.
Ένα ζήτημα που μένει να φανεί πώς θα επιλύσουν το υπουργείο Ανάπτυξης και η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι η βασική απαίτηση με βάση του κοινοτικούς κανονισμούς για αυτά τα χρηματοδοτικά προγράμματα να παρέχονται εγγυήσεις για δάνεια μόνο σε επιχειρήσεις που πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια δανειοδότησης.
Στην κατηγορία των πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι πολύ λίγες οι επιχειρήσεις που μπορούν να περάσουν με επιτυχία έλεγχο με τραπεζικά κριτήρια και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος οι περισσότερες επιχειρήσεις που θα κάνουν αίτηση να «κοπούν». Η κυβέρνηση είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει το ποσοστό των παρεχόμενων εγγυήσεων ώστε να γίνουν ασφαλέστερα τα δάνεια για τις τράπεζες, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι τελικά αυτή η λύση θα προκριθεί.
https://www.sofokleousin.gr/neo-paketo-eggyimenon-daneion-gia-poly-mikres-epixeiriseis