Πλήγμα στη δραστηριότητα αλλά και στα επενδυτικά πλάνα των ελληνικών επιχειρήσεων έχει επιφέρει η επέλαση της πανδημίας, σύμφωνα με την έρευνα επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒIS), που δημοσιεύθηκε χθες. Το 39% εκτιμά ότι φέτος θα κάνει λιγότερες επενδύσεις καθώς ο κορωνοϊός έχει πλήξει ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητάς του. Συνολικά, το 1/3 των ελληνικών επιχειρήσεων αναμένει πως η COVID-19 θα έχει μακροπρόθεσμη επίπτωση στο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών ή προϊόντων του (37%), καθώς και στην αλυσίδα εφοδιασμού του (35%). Αλλαγές προμηνύονται επίσης και στο μέτωπο του ψηφιακού μετασχηματισμού, με το 32% να εκτιμά πως ο κορωνοϊός έχει οδηγήσει σε αυξημένη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών. Οι προσδοκίες των ελληνικών επιχειρήσεων συγκλίνουν σχετικά με τις αντίστοιχες των ευρωπαϊκών. Σύμφωνα με την έρευνα, υπερβολικά αρνητικές είναι οι επενδυτικές προσδοκίες των επιχειρήσεων της Ε.Ε., με τις μισές, ήτοι το 45%, να δηλώνουν ότι ο κορωνοϊός είχε αρνητικό αντίκτυπο στα επενδυτικά σχέδιά τους.
Η δραματική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας των εταιρειών θα οδηγήσει και σε μείωση του εργατικού δυναμικού. Φέτος, το 15% των ελληνικών επιχειρήσεων αναμένει μείωση του προσωπικού του, με τις εταιρείες μεταποίησης να εμφανίζονται ωστόσο πιο αισιόδοξες σε σύγκριση με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θεωρούν ότι μακροπρόθεσμα είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν μείωση του προσωπικού (8%), εν αντιθέσει με τις κατασκευαστικές εταιρείες (18%) αλλά και τον τομέα των υπηρεσιών (21%). Η πανδημία ωστόσο επιτάχυνε την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ελληνικές εταιρείες, καθώς το 36% ανέπτυξε ή εισήγαγε νέα προϊόντα, διαδικασίες ή υπηρεσίες στις επενδυτικές του δραστηριότητες.
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΤΕπ, σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνεται ένα 11% των εταιρειών που εισήγαγαν είτε στη χώρα είτε στην παγκόσμια αγορά καινοτομίες. Αν και υπάρχει βελτίωση σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, το ποσοστό των επιχειρήσεων που εισήγαγαν καινοτομίες παραμένει χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος κινείται γύρω στο 42%. Επίσης, οι ελληνικές εταιρείες αναφέρουν ότι η υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα (54%) σε σύγκριση τόσο με την έκθεση EIBIS 2019 (66%) όσο και με τον μέσο όρο της Ε.Ε. (63%). Αυτό παρατηρείται σε όλους τους τομείς, με εξαίρεση εκείνον των υποδομών, όπου οι επιχειρήσεις είναι πιο πιθανό να έχουν υιοθετήσει τουλάχιστον μία ψηφιακή τεχνολογία (63%).
Σημαντικές επιπτώσεις στις επενδυτικές του δραστηριότητες έχει για το 50% των ελληνικών επιχειρήσεων η κλιματική αλλαγή, ποσοστό χαμηλότερο σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (58%). Ωστόσο, μόνο 33% των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι επενδύουν ήδη ή σχεδιάζουν να επενδύσουν για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ποσοστό πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. (67%).