Η εμπορική συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα ρυθμίζει τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εξής, μπορεί να “ανοίξει” εκ νέου μέσω αναδιαπραγμάτευσης εάν οι δύο πλευρές διαφωνούν στην εφαρμογή της σε ένα σημείο ή και να ακυρωθεί στην ολότητά της, σύμφωνα με πηγές με γνώση του ζητήματος τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Ο κίνδυνος από τη συγκεκριμένη πρόνοια είναι η διαμάχη στη Βρετανία για το πόσο ευθυγραμμισμένο ή μη θα πρέπει να είναι το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες να συνεχιστεί για χρόνια, επηρεάζοντας τη βρετανική πολιτική ζωή, μετά από μισό αιώνα που διήρκεσε η φιλονικία για τη βρετανική συμμετοχή ή μη στο ευρωπαϊκό πολιτικό και εμπορικό μπλοκ.
Κίνδυνο αντιμετωπίζουν επίσης και οι επιχειρήσεις του Η.Β., καθώς οι όροι υπό τους οποίους θα λειτουργούν ή θα διεξάγουν συναλλαγές πιθανόν να υπόκεινται σε σοβαρές αλλαγές.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καθυστέρησαν τη σύναψη της συμφωνίας ήταν το πώς θα λύνονται οι διαφορές σε εμπορικό επίπεδο, σε περίπτωση που ανακύψουν. Σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, πιθανότατα ο μηχανισμός επίλυσης θα είναι ο εξής:
– Οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές μπορεί να πλήξει την άλλη με δασμούς σε συγκεκριμένους κλάδους εάν θεωρεί ότι αυτό δικαιολογείται από τους όρους της εμπορικής συμφωνίας
– Εάν η μία πλευρά θεωρεί άδικη την επιβολή των συγκεκριμένων δασμών, μπορεί να προσφύγει σε πάνελ διαιτησίας, το οποίο θα είναι ανεξάρτητο και δεν θα υπόκειται στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.https://0f580ace61d36cbc0569a666e29ece48.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html
– Ξεχωριστά τμήματα της εμπορικής συμφωνίας μπορούν να ανοίγουν ξανά και να τίθενται υπό διαπραγμάτευση σε σημεία για τα οποία υπάρχει διαφωνία
– Προβλέπεται επίσης και “κόκκινο κουμπί” πλήρους ακύρωσης της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, εάν η διαμάχη δεν μπορεί να επιλυθεί, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση η συμφωνία στον τομέα της Ασφάλειας θα παραμείνει σε ισχύ.
Ο πρωθυπουργός του Η.Β. και ηγέτης των κυβερνώντων Συντηρητικών στη χώρα Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να χρησιμοποιήσει αυτά τα στοιχεία της συμφωνίας προκειμένου να πείσει τη δεξιά, ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματός του ότι ανταποκρίθηκε στη δέσμευσή του να επιστρέψει ο έλεγχος της χώρας στο Λονδίνο και στους βρετανικούς θεσμούς, μακριά από την ρυθμιστική και νομοθετική παρέμβαση των Βρυξελλών.
Οι όροι λοιπόν της συμφωνίας, καταλήγει το Bloomberg, πιθανόν να διατηρήσουν το ζήτημα των σχέσεων Βρετανίας και ΕΕ ζωντανό και τμήμα των πολιτικών διαμαχών του μέλλοντος.