Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Οι πρόσφατες αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις στον μηδενισμό των φόρων που προκύπτουν από τα τεκμήρια αλλά και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ.https://player.hb.selectmedia.asia/prebid/iframe.html?adid=761260c6637dbc2d&ref=https%3A%2F%2Fwww.capital.gr
Συγκεκριμένα με την ενεργοποίηση της νέας διάταξης που προβλέπει μηδενικό φόρο για γονικές παροχές χρηματικών ποσών έως 150.000 ευρώ, οι περισσότερες γονικές παροχές είναι πλέον αφορολόγητες.
Βέβαια το αφορολόγητο ποσό των 150.000 ευρώ θα πρέπει να διατεθεί για την αγορά πρώτης κατοικίας ή να αποπληρωθούν δόσεις στεγαστικών δανείων εφόσον και πάλι πρόκειται για πρώτη κατοικία.
Ταυτόχρονα η μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας μέσω γονικής παροχής στα παιδιά ή στα εγγόνια, μειώνει και τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.
Για παράδειγμα, κάποιος που έχει στην κατοχή του αρκετά ακίνητα και πληρώνει για ένα από αυτά ΕΝΦΙΑ 750 ευρώ (αντικειμενικής αξίας 300.000), εφόσον το μεταβιβάσει στο παιδί του, αφενός θα γλιτώσει από το ποσό αυτό, αφετέρου θα μειώσει και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που είναι ιδιαίτερα τσουχτερός.
Ο φόρος που θα πληρώσει στο ελληνικό δημόσιο για την γονική παροχή ανέρχεται στο ποσό των 1.500 ευρώ.
Ωστόσο, για να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους ή να γλιτώσει κάποιος από τα τεκμήρια, θα πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να ολοκληρώσει τις γονικές παροχές και δωρεές. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να αποσταλούν στις ΔΟΥ μέσω email, ή κούριερ οι σχετικές φορολογικές δηλώσεις.
Κάλυψη τεκμηρίων
Με τα χρήματα που θα πάρουν τα παιδιά από τους γονείς, μπορούν όπως προαναφέρθηκε να καλύψουν το τεκμήριο της αγοράς πρώτης κατοικίας ή ενός αυτοκινήτου ή και να αποφύγουν την παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης στα οποία περιλαμβάνονται οι κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία ακόμα και οι δόσεις δανείων που πληρώνονται κάθε μήνα στην τράπεζα.
Για παράδειγμα στην γονική παροχή στο παιδί για αγορά αυτοκινήτου το χρηματικό ποσό φορολογείται με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ. Για την αγορά όμως πρώτης κατοικίας φόρος μηδενίζεται για ποσά έως 150.000 ευρώ. Έτσι, στην περίπτωση που ο γονιός δώσει 100.000 ευρώ στην κόρη του για να αγοράσει πρώτη κατοικία δεν θα επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ.
Χρηματικές δωρεές από γονείς προς τα παιδιά τους για αγορά πρώτης κατοικίας είναι αφορολόγητες για ποσά έως 150.000 ευρώ ενώ για μεγαλύτερα ποσά επιβάλλεται φόρος με κλιμακωτούς συντελεστές από 1% έως 10%. Το μέτρο αυτό αποτελεί χρυσή ευκαιρία για την αγορά ακινήτων.
Μοναδική προϋπόθεση είναι η απόδειξη της αγοράς πρώτης κατοικίας από τα τέκνα, ενώ οι γονείς θα πρέπει να δικαιολογούν τη νόμιμη προέλευση των χρημάτων.
Ο χρόνος για τις γονικές παροχές και δωρεές που θα καλύψουν τεκμήρια και θα οδηγήσουν στον περιορισμό των φόρων για το 2021 και εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στην Εφορία οι σχετικές δηλώσεις.
Παράταση δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών
Στο μεταξύ με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος. παρατείνεται μέχρι και την 26η Φεβρουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, η οποία έληγε εντός του μηνός Νοεμβρίου 2020 ή λήγει εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2020, καθώς και των δηλώσεων των οποίων μέσα στους μήνες αυτούς έληγε ή λήγει η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αίτησης παράτασης, ανεξάρτητα αν έχει υποβληθεί αυτή.
Η απόφαση ορίζει ακόμα πως για όσες περιπτώσεις η αρχική (εξάμηνη ή ετήσια) προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, έληγε ή λήγει από την 27η Νοεμβρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, αφετηρία της τρίμηνης προθεσμίας για υποβολή αίτησης παράτασης αποτελεί η νόμιμη λήξη της εξάμηνης ή ετήσιας προθεσμίας κατά περίπτωση.
https://www.capital.gr/tax/3504552/okto-meres-gia-na-kalupsete-ta-tekmiria-xoris-na-plirosete-foro