Αδυναμία να ξεπεράσουν το σοκ του κορωνοϊού επιδεικνύουν όσες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο» κατά την πρώτη περίοδο του lockdown, τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο, με τις επιπτώσεις της υγειονομικής -και όχι μόνο- κρίσης να καθίστανται εμφανείς και στο γ’ τρίμηνο του έτους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι περίπου 205.984 επιχειρήσεις, οι οποίες τέθηκαν σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο του 2020, εμφάνισαν ισχυρή πτώση της τάξης του 33,1% στον τζίρο του γ’ τριμήνου, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σε μόλις 7,1 δισ. ευρώ. Κι αυτό, παρά το γεγονος ότι η αγορά λειτουργούσε σχεδόν κανονικά.
Η μεγαλύτερη μείωση, με βάση τα ίδια στοιχεία, αποτυπώνεται στις επιχειρήσεις του κλάδου των καταλυμάτων και του κλάδου της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών – βίντεο – τηλεοπτικών προγραμμάτων – ηχογραφήσεων – μουσικών εκδόσεων, ο τζίρος των οποίων συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση κατά 61%.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η «βουτιά» στον κλάδο των υπηρεσιών εστίασης ανήλθε στο 31%, στον κλάδο της ενοικίασης και της εκμίσθωσης στο 35%, στον κλάδο των τεχνών και της διασκέδασης στο 45%, στον κλάδο των αθλητικών δραστηριοτήτων στο 35% και στον κλάδο των δραστηριοτήτων οργανώσεων στο 30,5%.
Στον αντίποδα, βέβαια, υπήρξε και ένας κλάδος, ο οποίος κόντρα στην ευρύτερη αρνητική ροή, παρουσίασε αύξηση του τζίρου κατά το γ’ τρίμηνο του 2020 (Ιούλιος – Σεπτέμβριος). Πρόκειται για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εκπαίδευσης, ο κύκλος εργασιών των οποίων ενισχύθηκε κατά 2,2%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών στο γ’ τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 15,8% -δηλαδή ποσοστό ίσο σχεδόν με το 1/2 της αντίστοιχης μείωσης στον τζίρο των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή τον περασμένο Μάρτιο- και διαμορφώθηκε σε 69,8 δισ. ευρώ.