Με το ποσό των 308 εκατ. ευρώ θα επιδοτήσει το Κράτος τους πληγέντες από την πανδημία μέσω του προγράμματος «Γέφυρα», όπως προκύπτει από το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021 που δόθηκε στη δημοσιότητα
Κ
ύριος στόχος του υπουργείου Οικονομικών για τη νέα χρονιά είναι η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και, στην κατεύθυνση αυτή, κρίσιμη μεταρρυθμιστική προτεραιότητα είναι η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Νόμου.
Η μεταρρύθμιση του πλαισίου ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας θα δίνει στους υποχρεωμένους οφειλέτες τη δυνατότητα συνολικής ρύθμισης για όλα τα χρέη, καθώς και τη δυνατότητα διαγραφής όλων των χρεών υπό προϋποθέσεις, ενώ ενσωματώνει και ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών. Επιπλέον, δρομολογείται η ίδρυση ενός δημόσιου φορέα πιστοληπτικής αξιολόγησης «ως συνεκτικό, κοινωνικά ευαίσθητο και εθνικά αναπτυξιακό πλαίσιο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σημαντικός πυλώνας της κυβερνητικής στρατηγικής για το 2021 είναι, φυσικά, η μείωση των κόκκινων δανείων και για τον λόγο αυτό εξαγγέλλει επέκταση της επιτυχημένης συστημικής λύσης «Ηρακλής». Επιπλέον, δρομολογούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον κλάδο, όπως αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες υπό τις κατάλληλες συνθήκες και διαμόρφωση στρατηγικής για τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε η αποεπένδυση αυτή να γίνει με τις βέλτιστες και πλέον ελκυστικές συνθήκες για τους επενδυτές.
Επιπλέον, εντός του έτους πρόκειται να αναμορφωθεί το πλαίσιο εκκαθάρισης των τραπεζών, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία των καταθετών σε περίπτωση εκκαθάρισης.
Σημαντική θέση στο σχέδιο του Υπουργείου έχει η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι τα εταιρικά πράσινα ομόλογα και εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών στον πιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των fintech, blockchain και της τεχνητής νοημοσύνης.
Κρίσιμο στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής είναι, τέλος, η ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης των επιχειρήσεων από την τραπεζική χρηματοδότηση αλλά και η βελτίωση των εποπτικών μηχανισμών, με σκοπό τη μέγιστη διαφάνεια και προστασία των επενδυτών. Επιπλέον, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποτελεσματικότερη πρόληψη και καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, μέσω προσαρμογής της νομοθεσίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και θέσπισης νέων εργαλείων.