Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Ενας τεράστιος όγκος οφειλών θα συνοδεύσει στο 2021 τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση. Ακόμα και αυτές που δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τις οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν το επόμενο έτος. Όσες αντέξουν από το κύμα της πανδημίας και την δεύτερη καραντίνα, κατά την οποία τα χρέη προς το δημόσιο και τα ταμεία αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα ξεκινούν τη σύνταξη των προϋπολογισμών του επόμενου έτους στους οποίους εκτός από τις τρέχουσες υποχρεώσεις πρέπει να υπολογίσουν τους φόρους και τις ρυθμισμένες οφειλές που είναι σε αναστολή τόσο στην εφορία όσο και στα ταμεία. Ταυτόχρονα το 2021 θα ξεπαγώσουν οι δόσεις δανείων, ενώ θα ξεκινήσει και η πληρωμή των παγωμένων σήμερα επιταγών. Συνολικά χρέη προς την εφορία που δημιουργήθηκαν το 2020 καθώς και φόροι σε αναστολή ανέρχονται στο ποσό των 6,5 δισ. ευρώ το οποίο είναι άγνωστο πως θα καταφέρουν οι επιχειρήσεις να τα πληρώσουν.
Αυτό το ποσό που αποτελεί σχεδόν το 4% του ΑΕΠ θα κληθεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί και όσο και αν διατείνεται ότι δεν θα προχωρήσει σε νέα ρύθμιση 120 δόσεων θα είναι πολύ δύσκολο να το αποφύγει. Μάλιστα όλες αυτές οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει και χαμηλότοκα δάνεια (επιστρεπτέα προκαταβολή) από το κράτος θα πρέπει από το 2022 να ξεκινήσουν την αποπληρωμή τους.
Το χρονολόγιο πληρωμής των φόρων:
Δεκέμβριος
– Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν η έκτη δόση του φόρου εισοδήματος, η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του Νοεμβρίου από όλες τις επιχειρήσεις, ακόμα και από αυτές που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή τον προηγούμενο μήνα με την επιβολή της δεύτερης καραντίνας καθώς και η δόση ή οι δόσεις ρυθμίσεων για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στη λίστα των ΚΑΔ που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους.
Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων οι οφειλέτες που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και έχασαν τις ρυθμίσεις τους το διάστημα Μαρτίου – Νοεμβρίου καθώς σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις.
Ιανουάριος
– Έως τις 29 Ιανουαρίου 2021 θα πρέπει να καταβληθούν η έβδομη δόση του φόρου εισοδήματος, η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του μήνα Δεκεμβρίου για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για τον ΦΠΑ του τριμήνου Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020 που θα πρέπει να καταβάλουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες με απλογραφικά βιβλία.
Φεβρουάριος
– Έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021 θα πρέπει να καταβληθούν η όγδοη δόση του φόρου εισοδήματος, η έκτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του Ιανουαρίου και τα τέλη κυκλοφορίας του 2021.
Μάρτιος
Έως τις 31 Μαρτίου 2021 η πρώτη από τις 5 δόσεις της εκκαθάρισης που έκανε ο ΕΦΚΑ στις εισφορές του 2019, όπου για 800.349 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με μέσο χρεωστικό υπόλοιπο 1.355,61 ευρώ.
Απρίλιος
Έως τις 30 Απριλίου 2021 έχει ανασταλεί η πληρωμή των φόρων που γεννήθηκαν την περίοδο της πρώτης καραντίνας από τον Μάρτιο έως το Ιούνιο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις καθώς και ο ΦΠΑ που θα έπρεπε να πληρωθεί τον Νοέμβριο για τις επιχειρήσεις που υποχρεωτικά ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Με τα σημερινά δεδομένα οι φόροι αυτοί μπορούν να εξοφληθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και μετά.
Αμέσως μετά αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020. Μένει να διαπιστωθεί εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εκ νέου αναστολή της προκαταβολής φόρου, μέτρο το οποίο έδωσε σημαντική ρευστότητα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.
https://www.capital.gr/tax/3502011/posoi-kai-poioi-foroi-metaferthikan-sto-2021