Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και πάλι η ΕΚΤ, προειδοποιώντας τις ευρωπαϊκές τράπεζες ότι δεν έχουν προετοιμαστεί δεόντως για την επερχόμενη νέα λαίλαπα κόκκινων δανείων, συνεπακόλουθο της ύφεσης της πανδημίας. Η νέα κρούση γίνεται και πάλι διά στόματος του Αντρέα Ενρία, επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών της ΕΚΤ, που προσφάτως προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές τράπεζες για το ενδεχόμενο τα νέα κόκκινα δάνεια να φτάσουν το ιλιγγιώδες ποσό του 1,4 τρισ. ευρώ, ενώ δεν είναι επαρκείς οι προβλέψεις τους για να τα αντιμετωπίσουν.
Μιλώντας στην Παγκόσμια Σύνοδο Τραπεζών των Financial Times, ο κ. Ενρία τόνισε τώρα πως ορισμένες από τις 117 τράπεζες που εποπτεύει είναι «αποδιοργανωμένες» σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις τους έναντι ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων. Και προσέθεσε πως η κατάσταση αυτή εμπνέει ανησυχία στην εποπτική αρχή. Στην πρόσφατη έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η ΕΚΤ προειδοποίησε, άλλωστε, για το ενδεχόμενο νέου κύματος κόκκινων δανείων που μπορεί να πλήξει τις τράπεζες ιδιαιτέρως εάν, προτού ακόμη ανακάμψουν οι οικονομίες, οι κυβερνήσεις σπεύσουν να αποσύρουν έκτακτα μέτρα κατά των πτωχεύσεων, όπως οι εγγυήσεις των δανείων και το «πάγωμα» στην αποπληρωμή χρεών. Τονίζει μάλιστα ότι οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών τραπεζών έναντι κόκκινων δανείων είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με εκείνες παλαιότερων κρίσεων και προπαντός χαμηλότερες σε σύγκριση με εκείνες των αμερικανικών τραπεζών.
Τα επίπεδα των νέων κόκκινων δανείων, αλλά και των σχετικών προβλέψεων, άπτονται του ακανθώδους θέματος των μερισμάτων που επιθυμούν να αρχίσουν και πάλι να χορηγούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στους μετόχους τους. Εχει προηγηθεί η ισχυρή σύσταση και όχι ακριβώς απαγόρευση που εξέδωσε η ΕΚΤ προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης, τον Μάρτιο, καλώντας τες να αναστείλουν τη χορήγηση μερισμάτων αλλά και τις επαναγορές μετοχών, προκειμένου να διατηρήσουν κεφάλαια ύψους 30 δισ. ευρώ. Επειτα από αλλεπάλληλες πιέσεις των διαφόρων τραπεζικών λόμπι, που πιέζουν να επιτραπεί η χορήγηση μερισμάτων από τις αρχές του επόμενου έτους, επικρατεί προβληματισμός στους κόλπους της ΕΚΤ.ADVERTISING
Οπως, άλλωστε, έχουν αναφέρει στελέχη της, από νομικής απόψεως είναι ασαφές κατά πόσον μπορεί να απαγορέψει την τακτική. Ετσι ο επικεφαλής της εποπτικής τραπεζικής αρχής της ΕΚΤ αναφέρθηκε στα όσα διαμείβονται τελευταία στους κόλπους της τράπεζας τονίζοντας, όμως, ότι η ετοιμότητα των τραπεζών για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στη σχετική απόφαση. Οπως διευκρίνισε, στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας η ΕΚΤ θα έχει στη διάθεσή της τα τελευταία μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης τα οποία και θα συνεκτιμήσει στην απόφασή της για τα μερίσματα.
Συνέχισε ο κ. Ενρία ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου η ΕΚΤ προτίθεται να «προκαλέσει τις τράπεζες» καλώντας τες να παρουσιάσουν «αξιόπιστες προβλέψεις, που θα μας καθησυχάσουν επαρκώς ότι μπορούν να τα καταφέρουν και ότι διαθέτουν όντως επαρκή χώρο για να ξαναρχίσουν να καταβάλουν μερίσματα στους μετόχους τους». Και προσέθεσε: «Θα στείλουμε μια επιστολή σε όσες τράπεζες εμπίπτουν στην αρμοδιότητά μας, που θα αρχίζει με ένα αγαπητέ κ. διευθύνοντα σύμβουλε και θα παραθέτουμε όσα ζητήματα θέλουμε να διευθετήσουν σε ό,τι αφορά τον πιστωτικό κίνδυνο». Αν, πάντως, επαληθευθεί η εκτίμηση του κ. Ενρία πως τα νέα κόκκινα δάνεια θα φτάσουν το 1,4 τρισ. ευρώ, τότε θα έχουν υπερβεί το επίπεδο που έφτασαν κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση κι ενώ πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν ακόμη εξυγιάνει τους ισολογισμούς από το προηγούμενο κύμα.
Προκειμένου για μια αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων, ο κ. Ενρία έχει προτείνει τη σύσταση μιας πανευρωπαϊκής «κακής» τράπεζας, που θα απορροφήσει τα κόκκινα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών και θα υπόκειται σε μια κεντρική συντονιστική διοίκηση στους κόλπους της ΕΚΤ. Ως εναλλακτική πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός κεντρικά ελεγχόμενου δικτύου εθνικών «κακών» τραπεζών με τον ίδιο στόχο και την ίδια λειτουργία.