Και όμως… Η υγειονομική κρίση δεν έχει «παγώσει» τα πάντα: Ούτε ο… κορονοϊός δείχνει ικανός να «φρενάρει» το έντονο ενδιαφέρον αλλοδαπών επενδυτικών σχημάτων για αγορές ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, νέοι «παίκτες» αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Τα μηνύματα που έρχονται από τα κατά τόπους αρμόδια τμήματα Κεφαλαίου των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) της πρωτεύουσας, αποτυπώνουν σταθερά υψηλούς αριθμούς αγοραπωλησιών ακινήτων, σε μια περίοδο που μάλλον ελάχιστοι θα το περίμεναν. Και αγοραστές εμφανίζονται κυρίως αλλοδαποί.
Και νέοι «παίκτες» στις αγοραπωλησίες ακινήτων
Μάλιστα, πέρα από τους Κινέζους που «παραδοσιακά» τα τελευταία χρόνια «σαρώνουν» σχεδόν ό,τι βρίσκεται διαθέσιμο σε περιοχές γύρω από την Ομόνοια, στο «παιχνίδι» έχουν προστεθεί και νέοι παίκτες.
Γερό «μπάσιμο» κάνουν επενδυτικά κεφάλαια από το Ισραήλ και από κοντά ακολουθούν Άραβες, με αιχμή του δόρατος τους Αιγύπτιους. Και οι αγορές αφορούν σε κάθε είδους ακίνητο: Από μικρά δυαράκια διαμερίσματα, έως και μεγαλύτερες κατασκευές, όπως παλαιές βιοτεχνίες και επαγγελματικούς και βιομηχανικούς χώρους.
Άλλωστε οι διαθέσεις ειδικά των Ισραηλινών ήταν εμφανείς λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία και «φρενάρει» τις εξελίξεις: Ενδεικτική είναι η περίπτωση της BZPW Real Estate Development που έχει υλοποιήσει έως σήμερα επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ στην αγορά ακινήτων της Αθήνας, τόσο για οικιστική όσο και για επαγγελματική χρήση. Η επίσης ισραηλινών συμφερόντων Zoia Fund έχει αποκτήσει ήδη ένα χαρτοφυλάκιο με πάνω από 35 αυτοτελή ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά (Εξάρχεια, Πεδίον του Άρεως, Λυκαβηττός, Καλλιθέα), κυρίως παλιές πολυκατοικίες τις οποίες σκοπεύει να μετατρέψει φτιάχνοντας σύγχρονα διαμερίσματα είτε για πώληση είτε για μακροχρόνια ενοικίαση.
Άλλα επενδυτικά σχήματα που «έπαιξαν» στο κέντρο της Αθήνας αναζητώντας ευκαιρίες για Boutique Hotels, city resorts ακόμη και για all day bar restaurants είναι η Selina, Ficus Investments, Fattal, Brown Hotels.
Ποιες περιοχές είναι «ζεστές» και ο «ελιγμός» των Κινέζων
Μεταξουργείο, Κολωνός, Γκάζι, Κεραμεικός, Ψυρρή, Βοτανικός αλλά και οι παραδοσιακές αγορές του Θησείου, των Άνω Πετραλώνων, του Κουκακίου –γενικώς οι περιοχές με θέα την Ακρόπολη- συνεχίζουν να γοητεύουν τους αλλοδαπούς επενδυτές.
Με τον ανταγωνισμό να ζωηρεύει στο κέντρο της Αθήνας, ο κινεζικός παράγοντας επιδεικνύει τάσεις μερικής… αποκέντρωσης: Η προσοχή των επενδυτικών κεφαλαίων από την ασιατική χώρα στρέφεται σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια, οι Αμπελόκηποι, ο Άγιος Παντελεήμονας και η Αχαρνών. Και βέβαια το γεγονός ότι αγοράζονται και παλαιά διαμερίσματα σε τιμές αρκετά κάτω των 250.000 ευρώ –ποσό που συνιστά όριο για την εξασφάλιση της Golden Visa- δείχνει πως οι όποιες αγορές έχουν καθαρά επενδυτικό σκοπό και όχι απλά την εξασφάλιση διαμονής στην χώρα.
Ο «χάρτης» των αγορών δείχνει… διπλή ανάπλαση
Αν ακολουθήσει πάντως κάποιος τις διαδρομές και τις προτιμήσεις των επενδυτικών κεφαλαίων από την αλλοδαπή θα μπορούσε εύκολα να αντιληφθεί ότι λαμβάνουν θέσεις –μέσω των αγορών ακινήτων- σε περιοχές οι οποίες σχετίζονται με το μεγαλόπνοο σχέδιο της διπλής ανάπλασης: Βοτανικός, Γκάζι, Μεταξουργείο από την μία, Εξάρχεια, Αμπελόκηποι από την άλλη.
Από τη μια, το γήπεδο Απόστολος Νικολαϊδης θα κατεδαφιστεί και στη θέση του θα διαμορφωθεί ένας πνεύμονας πρασίνου, ένα πάρκο που θα «συνδέεται» με τον Λυκαβηττό και από την άλλη στην υποβαθμισμένη περιοχή του Βοτανικού θα κατασκευαστεί ένα σύγχρονο συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων. Τρία είναι τα κυριότερα έργα της διπλής ανάπλασης όπως αυτά περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό.
– Η Περιοχή Ανάπλασης I (Λ. Αλεξάνδρας), στην οποία προβλέπονται ένα αθλητικό μουσείο – εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης 680 τμ., υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων έως 700 θέσεων, έργα φύτευσης, διαμόρφωσης χαμηλού και υψηλού πρασίνου, διαμόρφωσης κυκλοφορίας πεζών κ.λπ.
–Η περιοχή Ανάπλασης II – Τομέας Ανάπλασης Α’ (Βοτανικός) προβλέπονται ένα γήπεδο ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη 7.500 τμ., μία ανοιχτή αθλητική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, λοιπές εγκαταστάσεις Δήμου Αθηναίων 4.800 τμ καθώς και έργα διαμορφώσεων, πρασίνου, κυκλοφορίας πεζών, εσωτερικού δικτύου, δικτύων υποδομών κλπ.
–Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων, χωρητικότητας 10.000 θέσεων, που θα κατασκευαστεί με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων.
Και το καλοκαίρι .. ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις
Εφόσον βεβαίως αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά η πανδημία και επιστρέψει η… κανονικότητα, όσοι έχουν ήδη τοποθετηθεί το πιο πιθανό είναι να επανεκκινούν από θέση ισχύος.
Και μάλιστα σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα απλοποιηθούν από το καλοκαίρι και οι διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές), καθώς και αυτές θα μπουν σε μια νέα ψηφιακή εποχή: Την 1η Ιουλίου του 2021 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου. Κάθε δήλωση θα συντάσσεται και θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο στο σύστημα TAXISNET. Στην συνέχεια θα γίνεται ηλεκτρονικά ο έλεγχος των στοιχείων, θα βεβαιώνεται ο φόρος και θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής (ΤΟ) για την καταβολή του από τον φορολογούμενο.