«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επεξεργάζεται σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για την κατάργηση των μειώσεων που επιβλήθηκαν, σύμφωνα με την υποπαράγραφο Β.3 της παραγράφου Β του πρώτου άρθρου του ν.4093/2012 (Α΄222), στα μερίσματα και στην οικονομική ενίσχυση που καταβάλουν στους μερισματούχους τους τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και οι οικείοι ειδικοί Κλάδοι, το οποίο θα προωθήσει προς έγκριση στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων».
Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα «Μετοχικά Ταμεία – Διακοπή κρατήσεων του ν.4093/2012 και άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων».
Παράλληλα ο υπουργός υπενθύμισε τα εξής:
«- Οι κρατήσεις του ν.4093/2012 (Α΄222), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, υπολογίζονται και προσδιορίζονται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), ακολουθώντας ποσοστιαία κλιμάκωση αναλόγως του συνολικού ποσού που προκύπτει από το άθροισμα της σύνταξης, του μερίσματος και της οικονομικής ενίσχυσης. Τα ποσά παρακρατούνται μηνιαίως από τα Μετοχικά Ταμεία και τους αντιστοίχους ΕΚΟΕΜ, χωρίς να υφίσταται δυνατότητα παρέμβασης στην υπόψη διαδικασία. Τα εισπραττόμενα ποσά αποτελούν σημαντικό έσοδο για τα Μετοχικά Ταμεία και τους ΕΚΟΕΜ, υπολογιζόμενα στον προσδιορισμό του μερίσματος και της οικονομικής ενίσχυσης, κατά την επόμενη από την είσπραξή τους οικονομική χρήση,
– Οι αποφάσεις που αφορούν χορήγηση μερισμάτων λαμβάνονται από τα διοικητικά συμβούλια των Μετοχικών Ταμείων, με βάση την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, την αποφυγή δημιουργίας ελλειμμάτων και εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των Ταμείων πάντοτε σε συνάφεια με τα αντίστοιχα έσοδά τους.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αρμοδιότητα για την εφαρμοζόμενη συνταξιοδοτική πολιτική ανήκει αποκλειστικά στα συνερωτώμενα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, τα οποία την εξειδικεύουν με ειδικούς συνταξιοδοτικούς νόμους, για την ορθή εφαρμογή των οποίων εκδίδουν σχετικές εγκυκλίους».
Τι θα γίνει με τις άδειες
Από εκεί και πέρα «παρατάθηκε ήδη η δυνατότητα χορήγησης των κανονικών αδειών έτους 2020 για το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό έως την 28η Φεβρουαρίου 2021», όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα «Χορήγηση αδειών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων», με αφορμή τις εξελίξεις λόγω κορονοϊού.
«Ως προς το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης, το ζήτημα βρίσκεται υπό παρακολούθηση, λαμβάνοντας υπόψη τις εν εξελίξει υγειονομικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις υπηρεσιακές και επιχειρησιακές απαιτήσεις», προσέθεσε.
Αναφορικά με την αντιμετώπιση του συγχρωτισμού, γνωστοποίησε ότι «με έγγραφο του ΓΕΕΘΑ, από την 2α Νοεμβρίου 2020, καθορίστηκε ότι τα Επιτελεία κάθε κλιμακίου Διοίκησης και κατά κρίση των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων θα λειτουργούν και θα στελεχώνονται με το κατά δυνατόν λιγότερο απαιτούμενο προσωπικό και όχι κάτω από το 50% της υπηρετούσας δύναμης, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού που θα απουσιάζει με πάσης φύσης άδεια».
Στην απάντηση του ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη χορήγηση αδειών και διευκρίνισε περαιτέρω τα εξής:
«Κατά την επιστροφή στελεχών από άδειες, σύμφωνα με την υφιστάμενη εκτίμηση υγειονομικού κινδύνου από την Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, η οποία συντονίζει διακλαδικά την όλη προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, δεν κρίνεται απαραίτητη η διεξαγωγή rapid test, πλην ειδικών ομάδων στελεχών, όπως οι υγειονομικοί, όπου και διενεργείται, ενώ παράλληλα έχει δοθεί στις Μονάδες των ΕΔ αλγόριθμος, ο οποίος κατά την εφαρμογή του βοηθά στον εντοπισμό πιθανά υπόπτων περιστατικών. Σε περίπτωση που στελέχη των ΕΔ είχαν επαφές με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού είναι απαραίτητος ο ΡCR έλεγχος ή rapid test, που διενεργείται, δωρεάν, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.
Τέλος, πέραν των ήδη ληφθέντων μέτρων για την προστασία του προσωπικού από την υγειονομική κρίση, έχουν υλοποιηθεί, κατόπιν αντίστοιχων αιτημάτων, επιπλέον προμήθειες των παρακάτω ειδών:
– Διαχωριστικά γραφείων plexi glass,
– Αυτόματοι μηχανισμοί απολυμαντικού χεριών, και
– Επαγγελματικοί ατμοκαθαριστές για περιοδική απολύμανση χώρων».