Αλεξάνδρα Κλειδαρά
Σε τρεις νέες παρεμβάσεις προχωράει το υπουργείο Εργασίας από τις αρχές του νέου έτους για την επίσπευση απονομής των 133.354 εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε τρεις παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της αποπληρωμής των αιτήσεων:
1. Από την 1η Ιανουαρίου θα προστεθούν στο δυναμικό του e-ΕΦΚΑ 100 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στην έκδοση συντάξεων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην απονομή των συντάξεων από τον πρώην ΟΓΑ, καθώς εκκρεμούν περισσότερες από 40.000 περιπτώσεις σε όλη την χώρα.
2. Ένα μήνα αργότερα, εντός Φεβρουαρίου, θα προστεθούν στο δυναμικό για την έκδοση συντάξεων ακόμη 140 υπάλληλοι από διάφορες υπηρεσίες, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν και θα αναλάβουν την διεκπεραίωση φακέλων συνταξιοδότησης.
3. Σε όλους τους υπαλλήλους θα δοθεί επιπλέον αμοιβή στους μηνιαίους μισθούς τους ανάλογα με την παραγωγικότητα τους.
Τα μέλη των ειδικών αυτών κλιμακίων θα μπορούν να απασχολούνται εκτός του ωραρίου εργασίας και των ωρών υπερωριακής απασχόλησης και κάθε μέλος θα δικαιούται μηνιαία αμοιβή υπό τον όρο της επίτευξης των ατομικών στόχων που έχουν καθοριστεί για κάθε μέλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών θα καθοριστεί η επιπλέον αμοιβή.
Ο στόχος που έχει τεθεί είναι η διεκπεραίωση 20.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης κάθε μήνα. Παράλληλα, μέσω του συστήματος «Άτλας» θα συνεχίσουν να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά και οι τρέχουσες αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε συνεργασία με τον διοικητή του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης Χρήστο Χάλαρη προχωρούν στην κατάρτιση σχεδίου για την αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης για κύρια ασφάλιση, οι οποίες στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 133.354 και απαιτούνται 608 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια θα υπάρξει σχεδιασμός για την αποπληρωμή περισσότερων από 100.000 επικουρικών συντάξεων και 50.000 εφάπαξ με το συνολικό κόστος των ληξιπρόθεσμων να ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ.
Το πρώτο 9μηνο του 2020 ολοκληρώθηκε η επεξεργασία 109.552 εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων, δηλαδή 21.461 περισσότερα από το αντίστοιχο 9μηνο του 2019, όταν είχε ολοκληρωθεί η επεξεργασία 88.091 αιτημάτων συνταξιοδότησης.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως το πλήθος των συνταξιοδοτικών αιτημάτων που ολοκληρώνονται μηνιαίως αυξήθηκε από 9.756 αιτήσεις τον Σεπτέμβριο του 2019 σε 13.506 το Φεβρουάριο του 2020 (αύξηση 38,44%) πριν την έναρξη της πανδημίας του COVID19.
Τους μήνες της πρώτης καραντίνας, δηλαδή το 3μηνο Μάρτιος – Μάιος η επεξεργασία νέων αιτήσεων μειώθηκε σημαντικά ενώ αυξήθηκε εκ νέου από τον Ιούνιο, για να φτάσει τον Σεπτέμβριο του 2020 σε υπερδιπλασιασμό, καθώς ολοκληρώθηκε η επεξεργασία 19.632 φακέλων, με την συμβολή και των ψηφιακών απονομών του συστήματος «ΑΤΛΑΣ».
Συνολικά, στο πρώτο εννεάμηνο η αύξηση της ολοκλήρωσης των αιτημάτων ανέρχεται σε 24,36%.
Νέες αιτήσεις
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι το 85% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης να εκδίδεται ψηφιακά μέχρι το τέλος του 2021. Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης προτρέπει τους υποψήφιους συνταξιούχους να μην καταθέτουν άμεσα αιτήσεις για συνταξιοδότηση και να περιμένουν να ενταχθούν οι κλάδοι τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό της πλατφόρμας «Άτλας», προκειμένου να λάβουν ταχύτερα την σύνταξη τους.
Μέσω της πλατφόρμας «Άτλας» θα καταργηθεί σταδιακά η προσκόμιση εγγράφων και δικαιολογητικών, καθώς αυτά θα αντλούνται ηλεκτρονικά μέσω της διασύνδεσης του e-ΕΦΚΑ με τους φορείς που τα εκδίδουν.
Το χρονοδιάγραμμα έκδοσης των νέων συντάξεων έχει ως εξής:
Φάση Α’: Στην πρώτη φάση που τέθηκε σε πλήρη παραγωγική λειτουργία στις 23 Ιουλίου 2020 εντάχθηκαν οι συντάξεις γήρατος των αγροτών και οι μεταβάσεις αιτία θανάτου (χηρείας). Αυτή τη στιγμή εντοπίζεται το οξύμωρο στον ΕΦΚΑ να έχουν εκδοθεί συντάξεις χηρείας που η αίτηση υποβλήθηκε το 2020 και να παραμένουν σε αναμονή αιτήσεις του 2018.
Οι επόμενες τρεις φάσεις ψηφιακής έκδοσης των νέων συντάξεις έχουν σχεδιαστεί ως εξής:
Φάση Β’: Συντάξεις Αναπηρίας και Γήρατος υγειονομικών με στόχο την παραγωγική λειτουργία από το Μάρτιο του 2021 Φάση Γ’ : Συντάξεις Γήρατος μισθωτών, δημοσίου και μηχανικών με στόχο την παραγωγική λειτουργία από τον Ιούλιο του 2021
Φάση Δ’ : Συντάξεις Γήρατος ελεύθερων επαγγελματιών, νομικών και εργαζομένων στον τύπο με στόχο την παραγωγική λειτουργία από τον Νοέμβριο του 2021.
Σε κάθε μία από τις τέσσερις φάσεις περιλαμβάνεται το στάδιο του σχεδιασμού και της ανάπτυξης, το στάδιο της 3μηνης πιλοτικής λειτουργίας, το στάδιο της πλήρους παραγωγικής λειτουργίας και το στάδιο της ένταξης του μέγιστου δυνατού όγκου των εκκρεμών υποθέσεων.
Με την έναρξη της πλήρους λειτουργίας κάθε φάσης, ο χρόνος απονομής της σύνταξης θα μειωθεί σε λίγα δευτερόλεπτα από την υποβολή της αίτησης.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας μια τέτοια ψηφιοποίηση θα οδηγήσει αφενός στην καλύτερη οργάνωση και παρακολούθηση των δαπανών για συντάξεις και αφετέρου στον υπολογισμό του κόστους των παροχών τους.