Δεν βιάζεται να ανατρέψει την πολιτική Τραμπ έναντι του Πεκίνου ο Τζο Μπάιντεν, ενώ σχεδιάζει να σχηματίσει κοινό μέτωπο με τους συμμάχους των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κινεζικής επέλασης. Οι προθέσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ γίνονται σαφείς σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times και στον δημοσιογράφο Τόμας Φρίντμαν. Μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την πρόθεση να διατηρήσει επί του παρόντος ενεργή τόσο την εμπορική συμφωνία που συνήψε ο απερχόμενος πρόεδρος στις αρχές του έτους όσο και τους ίδιους τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα στη διάρκεια της θητείας του.
Επανεξέταση
Οπως τόνισε, αντί για «άμεσες κινήσεις» προτίθεται να προχωρήσει σε μια συνολική επανεξέταση της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Κίνας. Η επανεξέταση θα γίνει σε διαβούλευση με καίριους συμμάχους της υπερδύναμης στην Ασία και την Ευρώπη «ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια συνεκτική στρατηγική». Τόνισε μάλιστα ότι η καλύτερη στρατηγική απέναντι στην πρόκληση της Κίνας θα είναι «εκείνη στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι σύμμαχοί μας ή τουλάχιστον όσοι υπήρξαν σύμμαχοί μας». Αφήνοντας να διαφανεί κάποιος προβληματισμός για τις ρωγμές που δημιούργησε ο Ντόναλντ Τραμπ στη συμμαχία ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, υπογράμμισε πως η επαναπροσέγγιση της υπερδύναμης με τους συμμάχους της θα είναι κύρια προτεραιότητά του από το πρώτο διάστημα στο τιμόνι της υπερδύναμης.
Στην αρχή της εβδομάδας διέρρευσε, πάντως, στο Reuters σχέδιο πρότασης που ετοιμάζεται να στείλει η Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον με περιεχόμενο μια νέα συμμαχία ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προκειμένου να αντιμετωπισθεί από κοινού και να αναχαιτισθεί η επέλαση της Κίνας.
Ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε επί δεκαετίες οπαδός της προσέγγισης με την Κίνα, ενώ έχει κατά καιρούς επικρίνει την εμπορική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Την τελευταία δεκαετία, όμως, έχει υιοθετήσει σαφώς πιο σκληρές θέσεις έναντι του Πεκίνου όπως, άλλωστε, και πολλοί άλλοι πολιτικοί στην Ουάσιγκτον. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, άλλωστε, μίλησε επανειλημμένως για μια πολυμερή συμμαχία με «τις φίλες δημοκρατικές χώρες» απέναντι στην Κίνα προκειμένου να συντάξουν από κοινού κοινά αποδεκτούς διεθνείς κανόνες για το διεθνές εμπόριο, την απάτη στον κυβερνοχώρο, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη.
Οπως τονίζουν πολιτικοί αναλυτές, ο Τζο Μπάιντεν γνωρίζει πως αν επιχειρήσει να ανατρέψει τις επιλογές του Τραμπ έναντι της Κίνας, μπορεί να κατηγορηθεί για υποχωρητικότητα και ενδοτικότητα. Στις τελευταίες έρευνες το 54,8% των αμερικανικών επιχειρήσεων δηλώνει αισιόδοξο πως με την κυβέρνηση Μπάιντεν θα διευκολυνθεί στα σχέδιά του για δραστηριοποίηση στην Κίνα.
Ο δημοσιογράφος των ΝΥΤ σχολίασε πως στο Πεκίνο δεν πρόκειται να προκαλέσει ικανοποίηση η πρόθεση της Ουάσιγκτον να συμπτύξει κοινό μέτωπο κατά της Κίνας. Η είδηση προκάλεσε, άλλωστε, άμεση υποχώρηση του γουάν έναντι του δολαρίου, αν και το κινεζικό νόμισμα ανέκαμψε μερικώς στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.
Σημειωτέον ότι η εμπορική συμφωνία την οποία σκοπεύει να διατηρήσει αρχικά σε ισχύ ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύει την Κίνα να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων κατά 200 δισ. δολάρια μέχρι και το επόμενο έτος. Προκύπτει, ωστόσο, πως η δεύτερη οικονομία στον κόσμο δεν έχει ακόμη ούτε καν πλησιάσει αυτόν τον στόχο. Τα τελευταία στοιχεία από τα τέλη Οκτωβρίου φέρουν τις εισαγωγές της Κίνας να καλύπτουν μόλις το 44% όσων είχε υποσχεθεί να αγοράσει από τις ΗΠΑ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επανειλημμένως δικαιολογήσει τη στάση του επικαλούμενος το έλλειμμα των ΗΠΑ από το διμερές εμπόριο με την Κίνα. Παράλληλα, όμως, είχε θέσει στο στόχαστρό του και πολλών ειδών «καταχρηστικές πολιτικές» του Πεκίνου όπως την «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας», τις αθέμιτες επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις και προπαντός την εξαναγκαστική «μεταφορά τεχνογνωσίας» στις κινεζικές επιχειρήσεις από όσες αμερικανικές δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Στις ίδιες ακριβώς πάγιες τακτικές του Πεκίνου αναφέρθηκε και ο Τζο Μπάιντεν μιλώντας στον Τόμας Φρίντμαν με ακριβώς τις ίδιες διατυπώσεις. Εξέφρασε, άλλωστε, την ελπίδα να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις πρακτικές.
Επενδύσεις
Παράλληλα, ο Μπάιντεν δεσμεύθηκε ότι «θα πολεμήσουμε σαν διάολοι, επενδύοντας πρώτα στην Αμερική». Οπως τόνισε, θα επιδιώξει να σχηματίσει διακομματική συμμαχία προκειμένου να προχωρήσει η υπερδύναμη σε εκτεταμένες δημόσιες επενδύσεις στην έρευνα, την ανάπτυξη, τις υποδομές και την παιδεία ώστε να ανταγωνιστεί καλύτερα την Κίνα. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ έχει, πάντως, ήδη εμπειρία από άμεσες επαφές με την Κίνα, καθώς είχε εκτεταμένες συναντήσεις με τον Κινέζο πρόεδρο Σι το 2011 όταν ήταν και οι δύο αντιπρόεδροι των χωρών τους.