Με βασική αλλαγή την αυστηροποίηση του κριτηρίου για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας ολοκληρώνεται η προετοιμασία για τους επόμενους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής που θα στηρίξουν επιχειρήσεις και “μπλοκάκια” το 2021. Επεκτείνεται η ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας έως τον Ιούνιο του 2021 από τον Μάρτιο που ίσχυε έως και την Επιστρεπτέα 4 διασφαλίζοντας περίπου 400.000 θέσεις εργασίας.
Στον επόμενο 5ο κύκλο θα υπολογίζεται η πτώση τζίρου το τελευταίο 4μηνο του 2020 για να κριθεί ποιοι θα είναι επιλέξιμοι (στον 4ο γύρο υπολογιζόταν η μείωση το 2μηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου). Υπενθυμίζεται πως πρέπει να καταγράφεται τουλάχιστο 20% μείωση κύκλου εργασιών εν συγκρίσει με το 2019, όταν στους 3 πρώτους γύρους η ελάχιστη πτώση ήταν 10%. Ωστόσο το κριτήριο αυτό δεν αφορά σε εταιρείες που ήταν σε lockdown.
Επίσης, από τον 5ο κύκλο θα αφαιρείται το ποσό της Επιστρεπτέας 4 κατά τη χορήγηση του ποσού. Το ίδιο είχε συμβεί και στην 2η ενότητα της Επιστρεπτέας 1,2 και 3.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ στο νέο κύκλο θα προστεθούν στους δύο μήνες του 4ου κύκλου, οι δύο τελευταίοι μήνες του έτους, με αποτέλεσμα να αφορά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020. Και αυτό “ώστε να αποτυπώνεται ευκρινέστερα το εύρος της επίπτωσης της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων”.
Όπως στον 4ο κύκλο, έτσι και στον 5ο, το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό την προϋπόθεση να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021, “ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος της στήριξης τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων” όπως αναφέρεται. Οι αιτήσεις αναμένεται να εκκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου του 2021.
Κατά τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής υποβλήθηκαν 448.203 αιτήσεις χορήγησης. Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά πως το συνολικό ποσό που θα διοχετευθεί προς τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Ήδη έχουν καταβληθεί 1,53 δισ. ευρώ σε 319.835 επιχειρήσεις.
Συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα καταβληθούν 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ όπως αναφέρεται από το υπουργείο αυτή την εβδομάδα και την επόμενη, θα ακολουθήσει, κατόπιν ελέγχου, η καταβολή των προβλεπόμενων ποσών στους εναπομένοντες δικαιούχους.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ΑΑΔΕ και μετέχουν πέραν των εταιρειών και “μπλοκάκια”. Το ποσό υπολογίζεται με βάση τον αριθμό εργαζομένων αλλά και τη μείωση τζίρου με έναν τυποποιημένο αλγόριθμο και υπάρχουν ελάχιστα όρια.