Ήδη η πλειονότητα των δικαστών έχει ταχθεί υπέρ των απολογιών μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα δικαστήρια
Σε νέα εποχή αναμένεται να περάσει τους προσεχείς μήνες η Δικαιοσύνη καθώς δρομολογείται, όπως όλα δείχνουν, η διαδικασία ψηφιοποίησης των δικών με στόχο ακροαματικές διαδικασίες και ανακρίσεις να διεξάγονται μέσω Zoom.
Άλλωστε ήδη η πλειονότητα των δικαστών έχει ταχθεί υπέρ των απολογιών μέσω τηλεδιάσκεψης ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα δικαστήρια. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ήδη λάβει χώρα …τηλε -απολογίες κατηγορουμένων, όπως για παράδειγμα έγινε στο πρόσφατο παρελθόν στη Θεσσαλονίκη όπου ο κατηγορούμενος ήταν θετικός στον κορωνοϊό.
Το μοντέλο αυτό της ηλεκτρονικής ανάκρισης οι δικαστές έχουν ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να εφαρμοστεί σε όλες τις απολογίες, οι οποίες στην πλειονότητά τους διεξάγονται σε μικρά ανακριτικά γραφεία.
Πλέον, μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας προβλέπεται η δημιουργία δικτύου παροχής υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης για τα πολιτικά, ποινικά και διοικητικά δικαστήρια. Στο πλαίσιο του έργου αναμένεται να τοποθετηθούν σε ανακριτικά γραφεία και δικαστικές αίθουσες σταθερά συστήματα τηλεδιάσκεψης, ενώ κινητά συστήματα τηλεδιάσκεψης αναμένεται να τοποθετηθούν σε φυλακές και άλλους πιστοποιημένους χώρους.
Το κόστος του όλου έργου, δηλαδή η τοποθέτηση ηλεκτρονικού δικτύου σε φυλακές και καταστήματα, ανέρχεται όπως αναφέρει «Η Καθημερινή», αν σε 16,7 εκατ. ευρώ και θα το υλοποιήσει η Κοινωνία της Πληροφορίας με διευθύνοντα σύμβουλο τον Σταύρο Ασθενίδη. Το έργο προβλέπεται από τη βίβλο ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει φέρει εις πέρας ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος και τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Εκτός από την παροχή υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και φυλακές, το έργο προβλέπει και τη δημιουργία ηλεκτρονικού πινακίου. Σε αυτό θα δημοσιεύεται σε πραγματικό χρόνο η πορεία των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων της χώρας.
Εξάλλου, η ανάγκη ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης τονίζεται και στην έκθεση Πισσαρίδη, όπου αναφέρεται πως η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ ως προς το βαθμό εισαγωγής πληροφοριακών συστημάτων στα δικαστήρια.
Ακόμη, η έκθεση επισημαίνει πως στην χώρα μας δεν υπάρχει προσωπικό με επαρκείς ψηφιακές δεξιότητες και προτείνει συνέχιση με ταχείς ρυθμούς των διαδικασιών ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης.