Τα ελληνικά πανεπιστήμια αποκτούν ουσιαστική φύλαξη, με έλεγχο όσων εισέρχονται, και πειθαρχικό δίκαιο που πρέπει να τηρείται. Επειτα από χρόνια πολιτικής αβελτηρίας στην ουσιαστική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και την κοινωνία να απορεί για την αδυναμία των ΑΕΙ και της πολιτείας να τα αντιμετωπίσουν, η κυβέρνηση προχωράει το σχέδιό της για τα… απλά και αυτονόητα: την προστασία των φοιτητών και των πανεπιστημιακών από τους κουκουλοφόρους που σπέρνουν τον πανικό. Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τον διασυρμό του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Μπουραντώνη από μικρή ομάδα κουκουλοφόρων μέσα στο γραφείο του. Του κρέμασαν στο στήθος ταμπέλα υπέρ των καταλήψεων, και κατόπιν ανήρτησαν τη φωτογραφία προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων από την κοινή γνώμη, την πανεπιστημιακή κοινότητα και τα κόμματα.
Ετσι, θεσμοθετείται ομάδα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, έλεγχος των εισερχόμενων και αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο. Αυτά είναι τα τρία βασικά μέτρα που, όπως έχουν ήδη εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνάντησή του με τη Σύνοδο Πρυτάνεων, εξειδικεύονται σε ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας. Σημαντικό κρίνεται επίσης ότι έχει καταρτισθεί πειθαρχικό δίκαιο για σωρεία πράξεων (όχι μόνο βίας, αλλά και π.χ. η αντιγραφή) που περιλαμβάνει ποινές όπως η απαγόρευση συμμετοχής στις εξετάσεις ή και διαγραφή από τη σχολή.
Η ρύθμιση θα παρουσιαστεί την προσεχή Τρίτη από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη Σύνοδο Πρυτάνεων. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι πρυτάνεις θα καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί ενόψει και της τακτικής συνεδρίασης της συνόδου στις 16-17-18 Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, τα τρία μέτρα που προβλέπονται στη ρύθμιση είναι τα εξής:
• Οργάνωση ομάδας προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τα μέλη της οποίας θα έχουν αστυνομικές αρμοδιότητες. Θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση και θα φορούν ειδική στολή. Ωστόσο, το σημείο αιχμής είναι ότι τα μέλη της ομάδας θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ. και άρα σε περίπτωση περιστατικού βίας θα απευθύνονται αρμοδίως στην ΕΛ.ΑΣ., από όπου θα λαμβάνουν και τις εντολές για το πώς θα δράσουν. Εντούτοις οι πρυτάνεις ζητούν η ομάδα να υπάγεται στο ΑΕΙ. Η πρόβλεψη αυτή αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις – μάλιστα υπάρχουν απόψεις ότι πλήττεται το συνταγματικώς κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Από την άλλη, ο αριθμός των μελών της ομάδας δεν θα είναι ίδιος σε κάθε ΑΕΙ (π.χ. στα περιφερειακά ΑΕΙ δεν υπάρχουν περιστατικά βίας, τα οποία εντοπίζονται στα μεγάλα και κεντρικά ιδρύματα), ενώ θα ενισχύεται σε ειδικές χρονικές περιόδους σε συνεννόηση με το ίδρυμα.
• Θα υπάρχει υποχρεωτικός έλεγχος εισόδου στα ιδρύματα και κάρτα εισόδου για τους φοιτητές. Στην περίπτωση των μεγάλων πανεπιστημιουπόλεων θα γίνουν έργα περίφραξης, και εύλογα ο έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο των κτιρίων της πανεπιστημιούπολης. Δεν περιλαμβάνεται στη ρύθμιση η τοποθέτηση καμερών.
• Θα υπάρχει πειθαρχικό δίκαιο για όλα τα ΑΕΙ, το οποίο θα τηρείται. Μάλιστα, θα αντιμετωπίζει όχι μόνο τα περιστατικά βίας, αλλά κάθε είδους αντιακαδημαϊκή πράξη, όπως π.χ. η αντιγραφή στις εξετάσεις. Το εύρος των ποινών θα ξεκινάει από την επίπληξη και θα φτάνει έως την απαγόρευση συμμετοχής στις εξετάσεις και τη διαγραφή από τη σχολή. Η ρύθμιση ορίζει τα όργανα του ΑΕΙ που θα αναλάβουν την εφαρμογή του πειθαρχικού κώδικα, καθώς και τη διαδικασία παραπομπής του φοιτητή. Παράλληλα, βέβαια, υπάρχει και η ποινική διαδικασία, η οποία αφορά και τους εξωπανεπιστημιακούς.
https://www.kathimerini.gr/society/561185317/olo-to-schedio-gia-ti-fylaxi-ton-aei/