Της Ελευθερίας Κούρταλη
Η ύφεση στο δ’ τρίμηνο θα είναι βαθιά, ωστόσο, όπως εκτιμά η Axia οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα κινήθουν καλύτερα από τις προβλεψεις ελληνικής κυβέρνησης, με την συρρίκνωση του ΑΕΠ στο σύνολο του 2020 να είναι κινείται κάτω του 10,5%.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Axia, εξετάζοντας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την ΕΛΣΤΑΤ. Όπως επισημαίνει, κατά το τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 11,7% ετησίως σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, ενώ σε τριμηνιαία βάση σημείωσε αύξηση 2,3%. Στο εννεάμηνο η ύφεση διαμορφώνεται στο 8,5% ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι επιδόσεις του ΑΕΠ για το 2020 θα μπορούσαν ενδεχομένως να κινηθούν καλύτερα από τη συρρίκνωση 10,5% σε ετήσια βάση που έχει προβλέψει η κυβέρνηση, όπως ενσωματώθηκε στον προϋπολογισμό του 2021.
Το τριμηνιαίο ΑΕΠ ήταν χαμηλότερο από το αναμενόμενο, λόγω της απότομης πτώσης των επιδόσεων του τουριστικού κλάδου και της ήπιας ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Τα στοιχεία των δύο προηγούμενων τριμήνων καθώς και για ολόκληρο το 2019 έχουν αναθεωρηθεί λόγω προσαρμογών συγκριτικής αξιολόγησης. Για τον σκοπό αυτό, η αύξηση του ΑΕΠ του α’ τριμήνου αναθεωρήθηκε σε 0,4% ετησίως, ενώ για το β’ τρίμηνο η συρρίκνωση ανέρχεται πλέον στο 14,2% ετησίως.
Οι τελικές καταναλωτικές δαπάνες το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 1,6% ετησίως καθώς η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 1,0% ετησίως και οι δημόσιες δαπάνες κατά 4,4% ετησίως. Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου παρουσίασε μείωση 0,3% σε ετήσια βάση.
Όσον αφορά τις εξαγωγές, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 44,9% σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν δραματικά, κατά 80,0% ετησίως.
Όσον αφορά τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, μειώθηκαν κατά 6,4% ετησίως, λόγω της μείωσης 2,7% ετησίως στα εισαγόμενα αγαθά και 18,1% στις εισαγόμενες υπηρεσίες.
Όπως σημειώνει η Axia Research, τα στοιχεία του γ’ τριμήνου αντικατοπτρίζουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στον τουριστικό τομέα, καθώς, όπως επισημαίνει, περίπου το 70% των ετήσιων τουριστικών εσόδων αφορούν τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι απαγορεύσεις στα ταξίδια άρχισαν να αίρονται κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους του Ιουνίου, με την ταξιδιωτική κυκλοφορία να παρουσιάζει κάποια σημάδια ανάκαμψης που στη συνέχεια “εξατμίστηκαν” από τα μέσα Αυγούστου, όταν σημειώθηκε νέα έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί τέθηκαν ξανά σε ισχύ. Επιπλέον, η ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης ήταν μάλλον αδύναμη, δεδομένης της μεγάλης πτώσης του β’ τριμήνου.
Το επίκεντρο εστιάζεται τώρα στο τέταρτο τρίμηνο και στις επιδόσεις του κλάδου του λιανεμπορίου, καθώς η χώρα βρίσκεται από τις αρχές Νοεμβρίου σε δεύτερο lockdown, το οποίο και έχει παραταθεί μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Απομένει να δούμε πότε θα ανοίξει πλήρως η οικονομία, όπως σημειώνει η Axia.
Η κυβέρνηση αναπροσάρμοσε χαμηλότερα τις εκτιμήσεις του ΑΕΠ για το 2020 (περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2021 που υποβλήθηκε στη Βουλή στα τέλη Νοεμβρίου) με την πρόβλεψη να τοποθετεί τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας για το σύνολο του 2020 στο 10,5%. Αυτή η εκτίμηση, όπως σημειώνει η Axia, ενσωματώνει το δεύτερο lockdown, αν και δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα αρθεί πλήρως.
Με βάση τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τη συνολική ύφεση του 2020, το δ’ τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 16,5% σε ετήσια βάση. Αυτή η πτώση είναι βαθύτερη, σε βάση τριμήνου, αν συγκριθεί με την πτώση του ΑΕΠ της τάξης του 14,2% που σημειώθηκε στο β΄τρίμηνο του 2020 που περιελάβανε έναν ολόκληρο μήνα lockdown και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας τον Μάιο-Ιούνιο. Κατά τις εκτιμήσεις της Axia, τα στοισεία για το δ’ τρίμηνο θα είναι κάπως καλύτερα από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, φέρνοντας την ύφεση του 2020 κάτω από το 10,5%.
H Axia τέλος σημειώνει πως μετά το δεύτερο lockdown, η κυβέρνηση ανακοίνωσε έναν νέο γύρο μέτρων στήριξης για την οικονομία ύψους 3,3 δισ. ευρώ (1,8% του ΑΕΠ του 2019), o οποίος θα μπορούσε να επεκταθεί στα 4,8 δισ. ευρώ (2,6% του ΑΕΠ), ανάλογα με τη διάκρεια του lockdown.
https://www.capital.gr/oikonomia/3500772/axia-kato-apo-to-10-5-i-ufesi-stin-ellada-sto-sunolo-2020