Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Θα ακυρώνεται η παράταση των δόσεων των ρυθμίσεων για όποιες κλειστές -με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους- επιχειρήσεις απολύσουν εργαζόμενο τον οποίο έθεσαν σε αναστολή τον Νοέμβριο.
Αυτό ξεκαθαρίζει Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, κ. Χρήστου Σταϊκούρα και Γιάννη Βρούτση, σχετικά με την επέκταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ρυθμίσεων επιχειρήσεων και εργοδοτών για τις οποίες είχε χορηγηθεί παράταση προθεσμίας καταβολής στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορoνοϊού COVID-19.
Η εν λόγω απόφαση θέτει σε εφαρμογή το μέτρο το οποίο είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση σύμφωνα με το οποίο όποιος εργοδότης έκλεισε στις 3 ή 7 Νοεμβρίου την επιχείρησή του κατόπιν κρατικής εντολής για υγειονομικούς λόγους και, ταυτόχρονα, είναι ενταγμένος σε κάποια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, μπορεί να μεταθέσει κατά έναν μήνα την πληρωμή των δόσεών της, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, επίσης, αποσαφηνίζεται πως όποια κλειστή επιχείρηση απολύσει εργαζόμενο ο οποίος βρίσκεται σε αναστολή και δεν διατηρήσει το ίδιο πλήθος εργαζομένων ενόσω ισχύει η αναστολή, θα θεωρηθεί άκυρη όχι μόνο η εν λόγω απόλυση, αλλά και η παράταση των δόσεων της ρύθμισής του, αρχής γενομένης από εκείνη του Νοεμβρίου.
Έτσι, κάθε παραβίαση της “ρήτρας” μη απόλυσης και διατήρησης του προσωπικού από πλευράς κάποιου εργοδότη, θα επιφέρει όχι μόνο την “επαναπρόσληψη” του απολυμένου εργαζομένου, αλλά και την καταβολή -και μάλιστα με όλες τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις- της δόσης η οποία έλαβε παράταση.
Τι προβλέπει η Υπουργική Απόφαση
Πιο αναλυτικά, η σχετική Υπουργική Απόφαση προβλέπει πως για τις εν λόγω επιχειρήσεις ή εργοδότες, η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαιτητές μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας Απόφασης (30 Νοεμβρίου 2020) καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης, παρατείνεται κατά έναν μήνα. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της οικείας ρύθμισης που αφορά η δόση.
Στις διατάξεις της εν λόγω διάταξης υπάγονται επιχειρήσεις ή εργοδότες που απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου, Αορίστου ή Ορισμένου Χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση.
Επίσης υπάγονται επιχειρήσεις που έχουν ενεργό κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 5 Νοεμβρίου 2020, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 5η Νοεμβρίου 2020 κωδικού δευτερεύουσας δραστηριότητας, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 5 Νοεμβρίου.
Σε περίπτωση που εργαζόμενοι των εν λόγω επιχειρήσεων ή εργοδοτών, μέρος ή όλοι, τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή, καθώς και στην περίπτωση που κατά την ολοκλήρωση του μέτρου οι ανωτέρω επιχειρήσεις ή εργοδότες δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, η παράταση καταβολής των δόσεων των ρυθμίσεων παύει αυτοδικαίως, και οι οφειλές επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τη μορφή, το είδος ή τη δραστηριότητά τους έχουν συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας.
Στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι αποχωρούν οικειοθελώς από την εργασία τους, όσοι αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας τους λήγει κατά τη διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.