Στο μεταξύ, η Κομισιόν ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που δε θα υπάρξει συμφωνία από 1ης Ιανουαρίου
Την Κυριακή θα συζητήσουν ξανά η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για την εμπορική συμφωνία μετά το Brexit. Το δείπνο που είχαν χθες στις Βρυξέλλες δεν έδωσε αποτέλεσμα, αφού «οι θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν μακριά», οπότε αυτές τις ώρες γίνεται μια ακόμη προσπάθεια να βρεθούν κοινές απαντήσεις στα τρία σημεία-αγκάθια: τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού, την αλιεία και τη διακυβέρνηση.
Στο μεταξύ, η Κομισιόν ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που δε θα υπάρξει συμφωνία από 1ης Ιανουαρίου. Τα μέτρα διασφαλίζουν τη βασική αμοιβαία συνδεσιμότητα μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και τη δυνατότητα αμοιβαίας πρόσβασης αλιείας από σκάφη της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στα ύδατα του άλλου.
«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ωστόσο, δεδομένου ότι το τέλος της μεταβατικής περιόδου είναι πολύ κοντά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι εάν και όταν βρεθεί μια συμφωνία, μπορεί να τεθεί σε ισχύ εγκαίρως. Η δική μας ευθύνη είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις πιθανότητες, συμπεριλαμβανομένης της μη σύναψης συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο την 1η Ιανουαρίου 2021. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προχωρούμε σήμερα με αυτά τα μέτρα», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Η Κομισιόν ετοιμάζεται για όλα τα σενάρια γι αυτό προτείνει 4 μέτρα έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό των διαταραχών που μπορεί να υπάρξουν.
Το πρώτο αφορά την βασική αεροπορική συνδεσιμότητα, τη διασφάλιση της παροχής ορισμένων αεροπορικών υπηρεσιών μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ για 6 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διασφαλίζει το ίδιο.
Επίσης, ασφάλεια της αεροπορίας, που διασφαλίζει ότι διάφορα πιστοποιητικά ασφαλείας για προϊόντα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται σε αεροσκάφη της ΕΕ χωρίς διακοπή.
Στον ίδιο τόνο, βασική οδική συνδεσιμότητα: Μια πρόταση κανονισμού που καλύπτει τη βασική συνδεσιμότητα τόσο για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές όσο και για τις οδικές μεταφορές επιβατών για 6 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει το ίδιο για τους μεταφορείς της ΕΕ.
Και τέλος, για την αλιεία, η Κομισιόν προτείνει έναν κανονισμό για τη δημιουργία του κατάλληλου νομικού πλαισίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 ή έως ότου συναφθεί αλιευτική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο – όποια ημερομηνία είναι νωρίτερα – για συνεχή αμοιβαία πρόσβαση των σκαφών της ΕΕ και του ΗΒ στα ύδατα του άλλου μετά τις 31/12/2020. Προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της αλιείας και λαμβανομένης υπόψη της σημασίας της αλιείας για την οικονομική διαβίωση πολλών κοινοτήτων, είναι απαραίτητο να διευκολυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης των αλιευτικών σκαφών.
Η Κομισιόν θα συνεργαστεί στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προκειμένου να διευκολύνει την έναρξη ισχύος από την 1η Ιανουαρίου 2021 και των τεσσάρων προτεινόμενων κανονισμών.