«Δύσκολες» συζητήσεις κυβέρνησης – Θεσμών, πιθανή η μείωση του ορίου για αναστολή πλειστηριασμού από 200.000 σε 150.000 ευρώ
Αλλαγές στο προσωρινό καθεστώς «παγώματος» των πλειστηριασμών, μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο νέος πτωχευτικός νόμος, διαπραγματεύεται το υπουργείο Οικονομικών με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με φόντο την έντονη πίεση που ασκούν οι τράπεζες στην κυβέρνηση να χαλαρώσει το περιοριστικό πλαίσιο, ώστε να αποφευχθεί μια «πριμοδότηση», όπως εκτιμούν, των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Το κλίμα των συζητήσεων με τους Θεσμούς δεν είναι καλό, καθώς ήδη η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει πολύ την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, ο οποίος αρχικά επρόκειτο να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου, αλλά η πλήρης εφαρμογή του μετατέθηκε στα τέλη Ιούνιου, καθώς πρόκειται για ένα θεσμικό πλαίσιο μεγάλης πολυπλοκότητας, που απαιτεί την έκδοση συνολικά 54 υπουργικών αποφάσεων, αλλά και το στήσιμο μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για «αυτόματες» διευθετήσεις χρεών με βάση αλγόριθμο.
Οι Θεσμοί συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες των τραπεζών, καθώς ήδη το 2020 για το μεγαλύτερο μέρος του έτους οι πλειστηριασμοί έμειναν «παγωμένοι» λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, με αποτέλεσμα να βρεθεί η κυβέρνηση πολύ μακριά από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει για αύξηση των πλειστηριασμών. Η δε καθυστέρηση στην εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου κάνει ορατό τον κίνδυνο, όπως επισημαίνεται από τους Θεσμούς, να είναι και το 2021 ένα έτος απογοητευτικής λειτουργίας του μηχανισμού πλειστηριασμών, με συνέπεια να καθυστερήσει και η προσπάθεια των τραπεζών για εξυγίανση των χαρτοφυλακίων και να χαλαρώσει η κουλτούρα πληρωμών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η έντονη πίεση που ασκείται υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει την υπεράσπιση του μέτρου που έλαβε η κυβέρνηση στις αρχές του μήνα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει την αναστολή όλων των πλειστηριασμών από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων για χρέη που δεν ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ, έως τις 30 Ιουνίου 2021.
Η ρύθμιση αυτή θεωρείται από Θεσμούς και τράπεζες ότι δημιουργεί μια υπερβολικά μεγάλη περίμετρο δανείων, χωρίς αυτό να δικαιολογείται κατ’ ανάγκη από την οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών ή από κοινωνικά κριτήρια. Έτσι, αναμένεται ότι η απαγόρευση θα χαλαρώσει και ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει αλλάξει γραμμή στη διαπραγμάτευση, προτείνοντας να μειωθεί το όριο χρέους από 200.000 σε 150.000 ευρώ, ώστε να μειωθεί η περίμετρος των οφελούμενων από τη ρύθμιση και να ευνοηθούν μόνο όσοι έχουν σχετικά μικρές οφειλές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ούτε αυτή η υποχώρηση ικανοποιεί τους Θεσμούς πλήρως, ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση. Μία πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να περιορισθεί η αναστολή πλειστηριασμών μόνο στην κύρια και μοναδική κατοικία του δανειολήπτη, εφόσον μάλιστα η αξία της δεν υπερβαίνει κάποιο όριο (π.χ. τα 150.000 ευρώ). Αν γίνει αυτό δεκτό, ο αριθμός των ωφελούμενων από τη ρύθμιση θα περιορισθεί δραστικά.
Οι σχετικές συζητήσεις ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες και το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να νομοθετήσει σχετικά το αμέσως επόμενο διάστημα.
https://www.sofokleousin.gr/erxontai-allages-stous-pleistiriasmous-ti-tha-ginei-me-tin-a-kato